Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföringshistoria, historia om bokföring, dubbel-bokföring

Den första boken om bokföring eller dubbel-bokföring gavs ut 1494 i Venedig av Luca Pacioli (1445-1517). Boken hette "Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita" och beskrev den tidens kunskaper i matematik. Luca Pacioli beskrev i sin bok hur handelsmännen i Venedig bokförde sina affärshändelser med hjälp av journaler, konton, debet och kredit. Det bokföringssystem som Pacioli beskrev i sin bok är i stort sett lika omfattande som det bokföringssystem vi har idag. Pacioli hade konton för tillgångar, skulder, intäkter och kostnader, han beskrev användandet av journaler, visade bokslutstransaktioner, betonade vikten av balans mellan debet och kredit och han beskrev uppställningen för balansrapport och resultatrapport.

När Pacioli skrev sin bok hade man inte uppfunnit negativa tal varför man använde sig av debet och kredit i stället för plus och minus. Utvecklingen av den moderna bokföringen (1494) har varit av stor betydelse för utvecklingen av civilisationen under flera århundraden. Den moderna bokföringen (1494) har varit grunden för den kapitalmarknad som har växt fram och givit företag möjligheter att växa. Den moderna bokföringen (1494) har varit underlag för prissättningsbeslut (kalkylering), för utkrävande av ansvar (budgetering) och för skapandet av mer produktiva företag.

Bokföringen har en lång historia, det bokfördes långt innan Pacioli gav ut sin bok 1494. Ni som bokför kan känna er stolta som bär vidare på det historiska arvet av dubbel-bokföring i dagens moderna informationssamhälle.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/01/05

Kontakta bokforingstips.se