Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se
Startsidan
Löneadministration
Koncernredovisning
Redovisning enligt IFRS
Forum om bokföring
Årsredovisning
Belopp och procent
Nyckeltal
Källförteckning
Sekretesspolicy
Länktips

Hjälp oss att fortsätta driva den här hemsidan. En donation behandlas som en vanlig försäljning, skattepliktig för oss och avdragsgill för dig. Vi redovisar moms om 20 % (25 % momssats) på inbetalt belopp, moms om 25 % tillkommer på donerat belopp.
Donera via faktura
Behöver ditt företag redovisning eller revision? Ageras är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig hitta en redovisningskonsult eller revisor som passar dina behov. Klicka här och prova idag, Ageras är gratis och inte bindande.

Bokföringshistoria, historia om bokföring, dubbel-bokföring

Den första boken om bokföring eller dubbel-bokföring gavs ut 1494 i Venedig av Luca Pacioli (1445-1517). Boken hette "Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita" och beskrev den tidens kunskaper i matematik. Luca Pacioli beskrev i sin bok hur handelsmännen i Venedig bokförde sina affärshändelser med hjälp av journaler, konton, debet och kredit. Det bokföringssystem som Pacioli beskrev i sin bok är i stort sett lika omfattande som det bokföringssystem vi har idag. Pacioli hade konton för tillgångar, skulder, intäkter och kostnader, han beskrev användandet av journaler, visade bokslutstransaktioner, betonade vikten av balans mellan debet och kredit och han beskrev uppställningen för balansrapport och resultatrapport.

När Pacioli skrev sin bok hade man inte uppfunnit negativa tal varför man använde sig av debet och kredit i stället för plus och minus. Utvecklingen av den moderna bokföringen (1494) har varit av stor betydelse för utvecklingen av civilisationen under flera århundraden. Den moderna bokföringen (1494) har varit grunden för den kapitalmarknad som har växt fram och givit företag möjligheter att växa. Den moderna bokföringen (1494) har varit underlag för prissättningsbeslut (kalkylering), för utkrävande av ansvar (budgetering) och för skapandet av mer produktiva företag.


Bokföringen har en lång historia, det bokfördes långt innan Pacioli gav ut sin bok 1494. Ni som bokför kan känna er stolta som bär vidare på det historiska arvet av dubbel-bokföring i dagens moderna informationssamhälle.

Behöver ditt företag redovisning eller revision? Ageras är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig hitta en redovisningskonsult eller revisor som passar dina behov. Klicka här och prova idag, Ageras är gratis och inte bindande.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera.

Uppdaterad: 2010-01-05

Dela innehåll


Kontakta bokforingstips.se