Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Principer för bokföring och redovisning

Inom bokföringen och redovisningen finns det ett antal viktiga principer som har styrt utvecklingen av bokföringen och som fortfarande är till hjälp vid utvecklingen av standarder (allmänna råd och rekommendationer) för bokföringen och redovisningen. Här förklaras några principer för bokföring och redovisning.

Enhetsprincipen
En redovisningsenhet antas vara en enhet (egen enhet) skild från andra intressenter. Enhetsprincipen innebär att ett företags redovisning skall vara särskild från den privata ekonomin och därmed skall inte händelser i den privata ekonomin inkluderas i företagets redovisning. Enhetsprincipen har även betydelse för koncernredovisningen där en koncern utgör en redovisningsenhet som inkluderar flera enskilda företag.

Fortlevnadsprincipen
Ett företag antas leva och fortsätta sin verksamhet för evigt. Principen har betydelse för hur tillgångar och skulder värderas. Om inte företaget förväntas fortleva skulle värdering ske till försäljningsvärden (likvidationsvärden).


Väsentlighetsprincipen
Principen innebär att man inte skall lägga ned för mycket arbete på obetydliga poster och värden. Har betydelse för klassificering av affärshändelser och periodisering.

Matchningsprincipen
Principen innebär att kostnader skall matchas mot intäkter. Det vill säga, kostnader uppstår för att intäkter skall kunna förvärvas. Har betydelse för bokföring av varulager och varukostnad (Kostnad för sålda varor) exempelvis.

Försiktighetsprincipen
Principen innebär att försiktighet skall iakttagas vid värdering av tillgångar. Värdering får inte bygga på allt för osäkra antaganden. Anskaffningsvärdet är oftast grunden för värdering av tillgångar. Lägsta värdets princip är en princip som kommer från försiktighetsprincipen som innebär att omsättningstillgångar skall värderas till det lägsta av verkligt värde och anskaffningsvärde. Det är svårt att motivera uppskrivningar av tillgångar men lättare att motivera nedskrivningar enligt försiktighetsprincipen.


Jämförbarhetsprincipen
Principen innebär att företag skall tillämpa samma redovisningsprinciper från år till år i så stor utsträckning som möjligt. Jämförbarhetsprincipen finns för att man skall kunna jämföra resultat och ställning mellan år i samma företag. Vid byten av redovisningsprincip skall företag räkna om tidigare års resultat och ställning enligt den nya redovisningsprincipen så att man kan jämföra siffrorna mellan åren.

Kontinuitetsprincipen
Principen innebär att det via balansräkningen skall finnas en koppling mellan åren. Utgående balans i balansräkningen år 1 skall in som ingående balans år 2.

Post för post principen
Principen innebär att de ingående delarna i en redovisningspost skall värderas var för sig. Exempelvis så skall de obetalda fakturorna i posten kundfordran värderas var för sig. Produkterna i posten varulager skall värderas var för sig i lagervärderingen.


Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/01/08

Kontakta bokforingstips.se