Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Vad är utnyttjandegrad? (ekonomistyrning)

I en normalkalkyl påverkas inte kostnaden per styck av utnyttjandegraden. Utnyttjandegraden är verklig volym i förhållande till normal volym.

Utnyttjandegraden är ett mått på hur mycket som produceras i verkligheten i förhållande till det normala. Utnyttjandegraden är inte ett produktivitetsmått eftersom det inte är fastlagt hur mycket resurser som används.

I en normalkalkyl har man till skillnad från i divisionskalkylen tagit bort den påverkan som utnyttjandegraden har på kostnaden per styck. Utnyttjandegraden anges i procent och kan vara både mer och mindre än 100%.

Utnyttjandegrad:
(Verklig volym/normal volym)*100

Behöver ditt företag redovisning eller revision? Ageras är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig hitta en redovisningskonsult eller revisor som passar dina behov. Klicka här och prova idag, Ageras är gratis och inte bindande.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.
Uppdaterad: 2010-02-08

Dela innehåll


Kontakta bokforingstips.seHogia
Doxservr
Chatta med Abot 001