Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Vad är utnyttjandegrad? (ekonomistyrning)

I en normalkalkyl påverkas inte kostnaden per styck av utnyttjandegraden. Utnyttjandegraden är verklig volym i förhållande till normal volym.

Utnyttjandegraden är ett mått på hur mycket som produceras i verkligheten i förhållande till det normala. Utnyttjandegraden är inte ett produktivitetsmått eftersom det inte är fastlagt hur mycket resurser som används.

I en normalkalkyl har man till skillnad från i divisionskalkylen tagit bort den påverkan som utnyttjandegraden har på kostnaden per styck. Utnyttjandegraden anges i procent och kan vara både mer och mindre än 100%.

Utnyttjandegrad:
(Verklig volym/normal volym)*100

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/08

Kontakta bokforingstips.se