Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Underutnyttjande och undertäckning vid periodkalkylering (ekonomistyrning)

I en normalkalkyl använder man sig av normal volym när man beräknar den fasta kostnaden per styck. Den verkliga volymen kan vara lägre än den normala och man pratar då om underutnyttjande.

Underutnyttjande inträffar då utnyttjandegraden är mindre än 100%. Underutnyttjande påverkar inte den fasta kostnaden per styck i en normalkalkyl. Ett underutnyttjande leder till en undertäckning av de fasta kostnaderna.

Den verkliga fasta kostnaden per styck är högre än kostnaden beräknad i normalkalkylen eftersom den verkliga volymen är lägre än den normala. Ett underutnyttjande och undertäckning av fasta kostnader kan leda till revideringar av den normala volymen i en normalkalkyl.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/08

Kontakta bokforingstips.se