Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Restkalkyl, restkalkylering och vad är restkalkyler? (ekonomistyrning)

I vissa produktionsanläggningar kan en biprodukt skapas när man tillverkar en huvudprodukt. Denna biprodukt blir till vare sig företaget vill det eller inte.

I de här situationerna kan man använda sig av en restkalkyl. En restkalkyl är en periodkalkyl där kostnaden beräknas för en huvudprodukt. I en restkalkyl tillför man huvudprodukten alla kostnader och minskar den totala kostnaden för huvudprodukten med täckningsbidraget som fås när man säljer biprodukten.

Biprodukten säljs på den öppna marknaden och man beräknar ett täckningsbidrag för biprodukten. Täckningsbidraget är särintäkt minus särkostnad för biprodukten. Särkostnad kan vara försäljningskostnader och frakter. Täckningsbidraget för biprodukten minskar kostnaden för huvudprodukten i en restkalkyl.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/08

Kontakta bokforingstips.se