Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Vad är kanomodellen? (ekonomistyrning)

Kanomodellen är en modell för att förstå de externa kundernas behov. Kanomodellen har utvecklats av Noriaki Kano. Kanomodellen innehåller tre typer av behov, basbehov, uttalade behov och outtalade behov.

Basbehov avser behov hos kunderna som förväntas tillfredställas av en viss produkt. Om en produkt inte tillfredställer kundernas basbehov så blir kunderna missnöjda. Basbehov är så självklara för kunderna att det inte går att fråga kunderna om dem enligt kanomodellen.

Uttalade behov är vad kunderna upplever vara viktiga funktioner hos en produkt och de företag som bäst tillfredställer de uttalade behoven kan vinna konkurrensfördelar enligt kanomodellen.

Outtalade behov är behov som kunderna inte kan sätta ord på men som ger kunderna en högre behovstillfredsställelse.

Enligt kanomodellen så uppnår ett företag nödvändig kvalitet genom att tillfredställa basbehov, förväntad kvalitet genom att tillfredställa uttalade behov och attraktiv kvalitet genom att tillfredställa outtalade behov.

Det är viktigt att känna kunderna för att veta deras behov. Behov kan också förändras över tiden. När man köper en bil är basbehovet att den fungerar för transport och har nödvändigt säkerhet, uttalade behov kan vara skinnklädsel, regnsensor och farthållare och outtalade behov kan vara röststyrning av radion.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/09

Kontakta bokforingstips.se