Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Kalkylmässiga kostnader och vad är en kalkylmässig kostnad? (ekonomistyrning)

Kostnader kan definieras på olika sätt beroende på vilket syfte man har för dem. Inom kalkylering använder man sig av kalkylmässiga kostnader istället för bokföringsmässiga kostnader.

I redovisningen är en kostnad en periodiserad utgift, utgiften är utgångspunkten. Värdering sker oftast enligt försiktighetsprincipen till anskaffningsvärden i redovisningen. Kalkylmässiga kostnader är värdet på förbrukade resurser oberoende av lagregler.

Kalkylmässiga kostnader skall varaså korrekta uppskattningar av värdet på resursförbrukningen som det bara är möjligt. Kalkylmässiga kostnader kan registreras i en frivillig internredovisning. Kalkylmässiga kostnader överensstämmer i många fall med de bokföringsmässiga kostnaderna. Exempel på sådana kostnader är lokalhyra, försäkringar, telefon och löner.


Kalkylmässiga kostnader skall alltid värderas till nupriser. Om det tar lång tid mellan anskaffning och förbrukning av resurser kan nupriset vara högre eller lägre än anskaffningspriset.

Ett område där det är skillnad mellan kalkylmässiga kostnader och bokföringsmässiga kostnader är avskrivningar. Avskrivningar i redovisningen styrs i mångt och mycket av lagregler medan kalkylmässiga avskrivningar skall avspegla den korrekta värdeminskningen på anläggningstillgångar.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/05

Kontakta bokforingstips.se