Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Kalkylmässig avskrivning och vad är kalkylmässiga avskrivningar? (ekonomistyrning)

Kalkylmässig avskrivning är värdet på resursförbrukningen av anläggningstillgångar värderat till nupriser.

Beräkningen av kalkylmässig avskrivning skall baseras på den mest korrekta bedömningen av ekonomisk livslängd vid värderingstidpunkten. Att kalkylmässig avskrivning skall värderas till nupriser innebär att resursförbrukningen alltid är aktuell och korrekt.

Med kalkylmässig avskrivning till nupriser är kostnaden för en gammal maskin lika stor som kostnaden för en ny maskin. Det finns alltså inga argument för att behålla gamla maskiner på grund av de är avskrivna och klara.

Användningen av nupriser vid beräkning av kalkylmässig avskrivning ger dessutom stabilitet vid prissättning och produktionsbeslut. Företaget skall också ta hänsyn till hur anläggningstillgångarna förbrukas över tiden vid beräkning av kalkylmässig avskrivning. Den största förbrukningen kanske sker i slutet av den ekonomiska livslängden.


Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/05

Kontakta bokforingstips.se