Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Kalkylering och självkostnadskalkyl i tjänsteföretag (ekonomistyrning)

Kalkylering i tjänsteföretag är inte ett så utvecklat område som kalkylering i tillverkande företag. Kalkylering i tjänsteföretag försvåras av att tjänsteföretag är olika och det är därför svårt att utveckla generella standardkalkyler för tjänsteföretag.

Tjänsteföretag kan vara både personalintensiva såsom för redovisningsbyråer eller kapitalintensiva som för telefoniföretag. Kapitalintensiva tjänsteföretag är mer lika tillverkande företag än arbetsintensiva tjänsteföretag.

Arbetsintensiva tjänsteföretag tar oftast betalt för nedlagd tid. Kunderna debiteras per timme. Arbetsintensiva tjänsteföretag har oftast lönekostnad som den största kostnaden i företaget. Arbetsintensiva tjänsteföretag tar oftast ut ett timpris enligt gällande timpris i branschen och använder oftast inte kalkylering för sin prissättning.

En standardkalkyl för självkostnadskalkylering i arbetsintensiva tjänsteföretag kan innehålla följande kostnadsslag:

Direkt lön
Projektomkostnad
Speciella direkta kostnader
=Projektkostnad
Administrationsomkostnader
Försäljningsomkostnader
=Självkostnad
Resultat (vinstpålägg)
=Försäljningspris

Principerna för kalkylering i arbetsintensiva tjänsteföretag är att direkta kostnader registreras direkt på kalkylobjektet. Indirekta kostnader fördelas till kostnadsställen och med hjälp av fördelningsnycklar fördelas de indirekta kostnaderna till kalkylobjekt. I en enkel påläggskalkyl kan projektomkostnader fördelas till produkter med direkt lön som fördelningsnyckel. Administrationsomkostnad och försäljningsomkostnad kan fördelas till produkter med projektkostnad som fördelningsnyckel.

Om den totala projektkostnaden i ett litet tjänsteföretag är 100 000 kr under ett år och administrationsomkostnaden är 10 000 kr under samma år så är pålägget 10% för administrationsomkostnaderna på projektkostnaden.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/08

Kontakta bokforingstips.se