Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se
Startsidan
Löneadministration
Koncernredovisning
Redovisning enligt IFRS
Forum om bokföring
Årsredovisning
Belopp och procent
Nyckeltal
Källförteckning
Sekretesspolicy
Länktips

Hjälp oss att fortsätta driva den här hemsidan. En donation behandlas som en vanlig försäljning, skattepliktig för oss och avdragsgill för dig. Vi redovisar moms om 20 % (25 % momssats) på inbetalt belopp, moms om 25 % tillkommer på donerat belopp.
Donera via faktura
Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Kalkylering och självkostnadskalkyl i tjänsteföretag (ekonomistyrning)

Kalkylering i tjänsteföretag är inte ett så utvecklat område som kalkylering i tillverkande företag. Kalkylering i tjänsteföretag försvåras av att tjänsteföretag är olika och det är därför svårt att utveckla generella standardkalkyler för tjänsteföretag.

Tjänsteföretag kan vara både personalintensiva såsom för redovisningsbyråer eller kapitalintensiva som för telefoniföretag. Kapitalintensiva tjänsteföretag är mer lika tillverkande företag än arbetsintensiva tjänsteföretag.

Arbetsintensiva tjänsteföretag tar oftast betalt för nedlagd tid. Kunderna debiteras per timme. Arbetsintensiva tjänsteföretag har oftast lönekostnad som den största kostnaden i företaget. Arbetsintensiva tjänsteföretag tar oftast ut ett timpris enligt gällande timpris i branschen och använder oftast inte kalkylering för sin prissättning.


En standardkalkyl för självkostnadskalkylering i arbetsintensiva tjänsteföretag kan innehålla följande kostnadsslag:

Direkt lön
Projektomkostnad
Speciella direkta kostnader
=Projektkostnad
Administrationsomkostnader
Försäljningsomkostnader
=Självkostnad
Resultat (vinstpålägg)
=Försäljningspris

Principerna för kalkylering i arbetsintensiva tjänsteföretag är att direkta kostnader registreras direkt på kalkylobjektet. Indirekta kostnader fördelas till kostnadsställen och med hjälp av fördelningsnycklar fördelas de indirekta kostnaderna till kalkylobjekt. I en enkel påläggskalkyl kan projektomkostnader fördelas till produkter med direkt lön som fördelningsnyckel. Administrationsomkostnad och försäljningsomkostnad kan fördelas till produkter med projektkostnad som fördelningsnyckel.


Om den totala projektkostnaden i ett litet tjänsteföretag är 100 000 kr under ett år och administrationsomkostnaden är 10 000 kr under samma år så är pålägget 10% för administrationsomkostnaderna på projektkostnaden.

Gratis bokföring och fakturering?, via Bokio kan du gratis sköta din bokföring och fakturering i molnet. Genom att lägga till några kronor per månad kan du få fler avancerade funktioner för din administration. Klicka här för att komma igång redan idag, det är inte bindande.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/08

Dela innehåll


Kontakta bokforingstips.se