Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Kalkylering och självkostnadskalkyl i handelsföretag (ekonomistyrning)

Kalkylering för handelsföretag är inte ett så utvecklat område som kalkylering i tillverkande företag. Kalkylering i handelsföretag är inte lika komplicerat som för tillverkande företag.

Kalkylering i handelsföretag görs oftast inte med hjälp av självkostnadskalkyler. Handelsföretag tycker oftast det är tillräckligt att de vet inköpskostnaden och fraktkostnaden för att de skall kunna prissätta sina produkter.

Handelsföretag använder oftast en bidragskalkyl med ofullständig kostnadsfördelning. Handelsföretag använder enkla kalkylmodeller eftersom de har stora sortiment med många produkter. Kalkylering i handelsföretag handlar oftast om att fastställa varukostnaden och sedan göra pålägg för att täcka övriga kostnader och vinst.

En standardkalkyl för självkostnadskalkylering i handelsföretag kan innehålla följande kostnadsslag.


Inköpspris
Varuomkostnader
Direkta hanteringskostnader
Direkta lagerkostnader
=Varukostnad
Administrationsomkostnad
Försäljningsomkostnad
=Självkostnad
Resultat (vinstpålägg)
=Försäljningspris

Principerna för kalkylering i handelsföretag är att direkta kostnader registreras direkt på kalkylobjektet. Indirekta kostnader fördelas till kostnadsställen och med hjälp av fördelningsnycklar fördelas de indirekta kostnaderna till kalkylobjekt.

I en enkel påläggskalkyl kan varuomkostnader fördelas till produkter med inköpspriset som fördelningsnyckel. Administrationsomkostnad och försäljningsomkostnad kan fördelas till produkter med varukostnad som fördelningsnyckel.

Om den totala varukostnaden i ett litet handelsföretag är 100 000 kr under ett år och administrationsomkostnaden är 10 000 kr under samma år så är pålägget 10% för administrationsomkostnaderna på varukostnaden.


Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/08

Kontakta bokforingstips.se