Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Kalkylering och självkostnadskalkyl i tillverkande företag (ekonomistyrning)

Kalkylering för tillverkande företag är ett väl utvecklat område. Kalkylering i tillverkande företag utgår oftast från en standardkalkyl som man sedan gör anpassningar i.

Kalkylering i tillverkande företag utgår från att det finns en produktionsanläggning som omvandlar råmaterial till färdigvaror. Tillverkande företag har oftast stora tillverkningskostnader och det är oftast komplicerat att beräkna kostnaden för produkter.

Standardmodellen för självkostnadskalkyl i tillverkande företag innehåller följande kostnadsslag:

Direkt material (DM)
Materialomkostnad (MO)
Direkt lön (DL)
Tillverkningsomkostnad (TO)
=Tillverkningskostnad
Administrationsomkostnad (AO)
Försäljningsomkostnad (FO)
=Självkostnad
Resultat (vinstpålägg)
=Försäljningspris

Principerna för kalkylering i tillverkande företag är att direkta kostnader registreras direkt på kalkylobjektet. Indirekta kostnader fördelas till kostnadsställen och med hjälp av fördelningsnycklar fördelas de indirekta kostnaderna till kalkylobjekt.

Ett kostnadsställe kan vara en maskin med en praktiskt tillgänglig kapacitet om 2000 maskintimmar. Om den totala tillverkningsomkostnaden för den här maskinen är 10 000 kr så blir timkostnaden för maskinen 5 kr. De produkter som använder den här maskinen skall också bära de kostnader som orsakas av nyttjandet av den här maskinen. Om en produkt kräver 1 timmes maskintid så skall indirekta kostnader om 5 kr fördelas till den här produkten.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/08

Kontakta bokforingstips.se