Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Fast kostnad och vad är fasta kostnader? (ekonomistyrning)

En fast kostnad är en volymspecifik kostnad. En fast kostnad förändras inte med producerad eller såld volym. En fast kostnad är alltså opåverkad av förändrad volym.

En fast kostnad är fast under vissa förutsättningar. En fast kostnad kan vara helt fast, halvfast eller driftsbetingad fast kostnad. En helt fast kostnad är oförändrad även om volymen går ner till noll. En fast kostnad per styck av den uppmätta volymen är aldrig konstant.

En fast kostnad per styck av praktiskt tillgänglig volym är dock alltid konstant. Ett exempel på helt fasta kostnader är avskrivningar på anläggningstillgångar. En fast kostnad är dock inte opåverkbar, det kan vara farligt att anta att en fast kostnad inte går att påverka.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/05

Kontakta bokforingstips.se