Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se
Startsidan
Löneadministration
Koncernredovisning
Redovisning enligt IFRS
Forum om bokföring
Årsredovisning
Belopp och procent
Nyckeltal
Källförteckning
Sekretesspolicy
Länktips

Hjälp oss att fortsätta driva den här hemsidan. En donation behandlas som en vanlig försäljning, skattepliktig för oss och avdragsgill för dig. Vi redovisar moms om 20 % (25 % momssats) på inbetalt belopp, moms om 25 % tillkommer på donerat belopp.
Donera via faktura
Behöver ditt företag redovisning eller revision? Ageras är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig hitta en redovisningskonsult eller revisor som passar dina behov. Klicka här och prova idag, Ageras är gratis och inte bindande.

Ekvivalentkalkyl och vad är ekvivalentkalkyler? (ekonomistyrning)

Ekvivalentkalkyler är periodkalkyler. Ekvivalentkalkyler kan användas av företag som har flera produkter som förbrukar samma resurser.

Exempel på företag som kan använda ekvivalentkalkyler är tegelbruk, gjuterier, sågverk och pappersmassaföretag. I ekvivalentkalkyler behöver man inte registrera kostnader för varje enskild produkt. Resursförbrukningen fördelas till produkter i ekvivalentkalkyler med hjälp av ekvivalenttal och ekvivalentmängd.

Ekvivalenttal i ekvivalentkalkyler skall svara mot hur resurser förbrukas av produkterna. Ekvivalenttal multipliceras med respektive produkts volym för att få fram en ekvivalentmängd. Den totala ekvivalentmängden för alla produkter summeras till en total ekvivalentmängd.

Kostnaden för en produkt beräknas som total kostnad under perioden multiplicerat med produktens ekvivalentmängd dividerat med total ekvivalentmängd.


Exempel: ekvivalentkalkyl
3 produkter tillverkas på en arbetsstation. Total kostnad för arbetsstationen under perioden är 100 000 kr. Produkterna förbrukar resurser i arbetsstationen enligt följande proportioner (ekvivalenttal):

Produkt 1(4), volym 1000
Produkt 2(3), volym 4000
Produkt 3(3), volym 2000

Ekvivalentmängder beräknas för respektive produkt (ekvivalentmängd), ekvivalenttal*volym.

Produkt 1 (4 000)
Produkt 2 (12 000)
Produkt 3 (6 000
Totalt: (22 000)
Kostnaden för produkt 1 är 100 000 kr*(4 000/22 000)=18 182 kr och ostnaden per styck för produkt 1 är 18 182 kr/1000=18,18 kr/st

Gratis mall för ekvivalentkalkyl

Behöver ditt företag redovisning eller revision? Ageras är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig hitta en redovisningskonsult eller revisor som passar dina behov. Klicka här och prova idag, Ageras är gratis och inte bindande.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera.

Uppdaterad: 2010-02-08

Dela innehåll


Kontakta bokforingstips.se