Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Beslutsspecifik kostnad och vad är beslutsspecifika kostnader? (ekonomistyrning)

Inom kalkylering har man ett behov av att dela upp kostnader beroende på hur de påverkas av ett beslut. Beslutsspecifika kostnader delas upp i två grupper beroende på hur de påverkas av ett beslut.

Beslutsspecifika kostnader delas upp i de två huvudgrupperna, särkostnader och samkostnader. Situationer då beslutsspecifika kostnader används kan vara när man skall besluta om man skall lägga ned produktionen av en produkt.

Andra situationer där beslutsspecifika kostnader är användbara är när man skall prissätta produkter då man har ledig kapacitet. När man skall välja att ta en order eller inte är beslutsspecifika kostnader bra underlag för ett beslut.

Hur indelningen av kostnader i särkostnader och samkostnader skall göras beror på varje specifikt beslut som skall fattas. När man har beräknat särkostnaden kan man jämföra den med särintäkten och beräkna ett täckningsbidrag.

Behöver ditt företag redovisning eller revision? Ageras är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig hitta en redovisningskonsult eller revisor som passar dina behov. Klicka här och prova idag, Ageras är gratis och inte bindande.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.
Uppdaterad: 2010-02-05

Dela innehåll


Kontakta bokforingstips.seHogia
Doxservr
Chatta med Abot 001