Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se
Startsidan
Löneadministration
Koncernredovisning
Redovisning enligt IFRS
Forum om bokföring
Årsredovisning
Belopp och procent
Nyckeltal
Källförteckning
Sekretesspolicy
Länktips

Hjälp oss att fortsätta driva den här hemsidan. En donation behandlas som en vanlig försäljning, skattepliktig för oss och avdragsgill för dig. Vi redovisar moms om 20 % (25 % momssats) på inbetalt belopp, moms om 25 % tillkommer på donerat belopp.
Donera via faktura
Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Vad är aktivitetsbaserad kalkylering? (ekonomistyrning)

Aktivitetsbaserad kalkylering är en metod för kalkylering som utvecklades under senare hälften av 1980-talet. Den aktivitetsbaserade kalkyleringen utvecklades på grund av att de indirekta kostnaderna blivit väldigt stora i förhållande till de direkta kostnaderna i företag.

Förespråkarna för aktivitetsbaserad kalkylering menar att de indirekta kostnaderna fördelas till kalkylobjekt med en låg grad av kausalitet i de traditionella kalkylmodellerna. I aktivitetsbaserad kalkylering antas aktiviteter förbruka resurser och kalkylobjekt antas förbruka aktiviteter.

Aktivitetsbaserad kalkylering syftar till att förbättra kausaliteten i kalkyler genom att fördela indirekta kostnader till aktiviteter och aktivitetskostnader till kalkylobjekt. I aktivitetsbaserad behandlas i stort sätt alla kostnader som indirekta kostnader. Den enda kostnaden som behandlas som en direkt kostnad är kostnaden för material, varukostnaden.


En ABC-kalkyl utformas med hjälp av följande steg:
1. Identifiera och välj aktiviteter
2. Fördela kostnader till aktiviteter
3. Identifiera och välj kostnadsdrivare
4. Fördela aktivitetskostnad till kalkylobjekt

Gratis bokföring och fakturering?, via Bokio kan du gratis sköta din bokföring och fakturering i molnet. Genom att lägga till några kronor per månad kan du få fler avancerade funktioner för din administration. Klicka här för att komma igång redan idag, det är inte bindande.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/02/08

Dela innehåll


Kontakta bokforingstips.se