Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Verkligt värde och verkligtvärdemetoden

Verkligt värde är det pris till vilket en överlåtelse kan ske mellan oberoende och kunniga parter som har ett intresse av att transaktionen genomförs. Det verkliga värdet sammanfaller normalt med anskaffningsvärdet vid anskaffningstillfället men det verkliga värdet kan sedan förändras med tiden och skilja sig från anskaffningsvärdet.

Enligt IFRS skall det verkliga värdet i första hand fastställas med hänvisning till en aktiv marknad och de marknadspriser som gäller på den här marknaden. Om det inte går att tillgå marknadspriser för den tillgång eller skuld som skall värderas eller om marknadspriserna inte är tillförlitliga så får värderingsmodeller användas för att uppskatta det verkliga värdet.

Den vanligaste värderingsmodellen för att uppskatta verkligt värde är nuvärdemetoden som innebär att framtida kassaflöden diskonteras till nuvärde med hjälp av en diskonteringsränta. Enligt IFRS skall diskonteringsräntan utgöras av den riskfria räntan (tidsvärdet av pengar) plus en riskpremie i procent som motsvarar den risk som finns i den värderade tillgången eller skulden. Diskonteringsräntan skall alltid vara före skatt då kassaflödena anges före skatt och kan vara nominell eller real beroende på om kassaflödena är nominella eller reala.


En redovisningsenhet som tillämpar verkligtvärdemetoden för värdering till verkligt värde måste upplysa om den värderingsmetod som har tillämpats och de antaganden som ligger till grund för uppskattningen av det verkliga värdet.

Verkligtvärdemetoden får enligt IFRS tillämpas för förvaltningsfastigheter och skall enligt IFRS tillämpas för finansiella tillgångar. När verkligtvärdemetoden tillämpas så skall värdeförändringen normalt redovisas som en intäkt eller kostnad i resultaträkningen. Om en redovisningsenhet väljer att värdera en tillgång eller skuld till verkligt värde så måste alla tillgångar och skulder av samma slag också värderas till verkligt värde.

Exempel: värdering till verkligt värde (förvaltningsfastighet)
Ett företag har en förvaltningsfastighet som anskaffades 6 månader tidigare för 1 MSEK. Vid bokslutet har förvaltningsfastigheten värderats till verkligt värde med hjälp av nuvärdemetoden till 1,2 MSEK. En uppvärdering om 200 000 SEK bokförs under bokslutsarbetet enligt nedan.


Konto Benämning Debet Kredit
1167 Ack. uppskrivningar förvaltningsfastigheter 200 000
8291 Orealiserade värdef. anläggningstillgångar 200 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/01/12

Kontakta bokforingstips.se