Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Värdering till nuvärde och nuvärdemetoden

Nuvärdemetoden innebär att värdet för en tillgång eller skuld bestäms av det beräknade nuvärdet av förväntade framtida inbetalningar och utbetalningar.

Nuvärdet utgörs av värdet idag för en eller flera betalningsströmmar som inträffar i framtiden. Ett nuvärde beräknas genom att förväntade framtida kassaflöden diskonteras med hjälp av en diskonteringsränta för att ta hänsyn till tidsvärdet av pengar och risken i betalningsströmmarna.

En diskonteringsränta kan vara nominell eller real och anges före skatt eller efter skatt. En nominell diskonteringsränta innehåller kompensation för inflation medan en real diskonteringsränta inte inkluderar någon kompensation för inflation. En nominell diskonteringsränta skall användas om betalningsströmmarna är nominella och en real diskonteringsränta skall användas om betalningsströmmarna är reala.


Om de betalningsströmmar som skall diskonteras inte har reducerats för skatt så skall diskonteringsräntan avse avkastningskravet före skatt och om betalningsströmmarna har justerats för skatt så skall diskonteringsräntan avse avkastningskravet efter skatt.

Enligt IFRS skall diskonteringsräntan vid nuvärdesberäkningar anges före skatt då kassaflödena anges före skatt och utgöras av den riskfria räntan (tidsvärdet av pengar) plus en riskpremie i procent som motsvarar den risk som finns i den värderade tillgången eller skulden.

När nuvärdemetoden tillämpas för värdering till verkligt värde eller till nyttjandevärde så måste redovisningsenheten upplysa om att nuvärdemetoden har använts samt ange de antaganden som ligger till grund för det uppskattade nuvärdet. Med antagande menas hur kassaflödena har uppskattats och vilken diskonteringsränta som har använts samt hur diskonteringsräntan har fastställts.


Nuvärdet för olika enstaka framtida betalningar beräknas enligt nedan:
((belopp)/(1+diskonteringsräntan)^(antalet perioder)+(belopp)/(1+diskonteringsräntan)^(antalet perioder)+ ...) enligt formel och ((4000)/(1,02)^1+(8000)/(1,02)^2) enligt exempel med 4 000 som inbetalas efter ett år och 8 000 som inbetalas efter två år när diskonteringsräntan är 2 %.

Nuvärdet för en serie av lika stora framtida betalningar beräknas enligt nedan:
((periodbetalning)*((1-(1+diskonteringsräntan)^-(antalet perioder))/diskonteringsräntan)) enligt formel och ((4000)*((1-(1+0,02)^-15)/0,02)) enligt exempel med en periodbetalning om 4 000 i 15 perioder med en diskonteringsränta om 2 %.

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/01/12

Kontakta bokforingstips.se