Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra utgifter för mobiltelefoner och inköp av mobiltelefon (bokföring med exempel)

Utgifter för mobiltelefoner kan skattemässigt klassificeras som anläggningstillgångar, varulager, förbrukningsinventarier eller skattepliktiga förmåner beroende på vad syftet med anskaffningen är.

Mobiltelefoner är anslutna till mobiltelefonnätet via radiovågor och det innebär att de utgör ett medel för flexibel kommunikation som gör att personer kan vara nåbara nästan överallt på jorden. Användningsområdet för mobiltelefoner är större än enbart telekommunikation och utgör viktiga arbetsredskap i näringsverksamheter för många människor.

Mobiltelefoner som används i en näringsverksamhet är inventarier och kan skattemässigt klassificeras som anläggningstillgångar eller förbrukningsinventarier. Mobiltelefoner som anskaffas för att säljas vidare i en återförsäljningsverksamhet utgör varulager och mobiltelefoner som anskaffas till anställda eller delägare för privat användning är skattepliktiga förmåner.


För att mobiltelefoner skall gå under benämningen förbrukningsinventarier skall de ha en ekonomisk livslängd på högst 3 år eller ha ett anskaffningsvärde exklusive moms som understiger ett halvt prisbasbelopp (< 28 650 SEK för år 2024).

Om det finns ett samband mellan flera inventarier, exempelvis om man köper datorer och datortillbehör till ett större kontor samtidigt eller vid flera tillfällen, så skall totalsumman för hela anskaffningen användas vid bedömningen av om inventarierna utgör förbrukningsinventarier.

Ur ett redovisningsteoretiskt perspektiv är det felaktigt att direkt kostnadsföra utgifter för resurser som inte är förbrukade. En redovisning av kostnader för icke förbrukade resurser ger en felaktig bild av en redovisningsenhets ställning och resultat.

Bokföringsnämndens allmänna råd för K1- och K2-företag tillåter en redovisning som innebär att utgifter för förbrukningsinventarier kostnadsförs direkt även om det inte är en korrekt redovisning ur ett redovisningsteoretiskt perspektiv.


Klassificering
En utgift för mobiltelefoner redovisas som en materiell anläggningstillgång om avsikten med anskaffningen är att inventarien skall brukas stadigvarande i redovisningsenheten. Den skattemässiga direktavskrivningen för en förbrukningsinventarie som klassificeras som en materiell anläggningstillgång redovisas som en bokslutsdisposition mot obeskattade reserver som löses upp i takt med att inventarien skrivs av.

En mobiltelefon som köps in för att säljas vidare klassificeras som varulager och en redovisningsenhet som vill tillämpa lättnadsreglerna i enlighet med de allmännanråden för K1- och K2-företag klassificerar förbrukningsinventarier som övriga externa kostnader.

Den del av en utgift för mobiltelefoner som avser ingående moms skall redovisas som en negativ skuld i balansräkningen, detta fram till dess att momsskulden har blivit betald. Utgifter för mobiltelefoner bokförs i kontogrupp 12, i kontogrupp 14 eller i kontogrupp 54. Vid omvänd skattskyldighet bokförs utgiften för mobiltelefoner i kontogrupp 44, utgående och ingående moms bokförs i kontogrupp 26.


Kontogrupp 12 - Maskiner och inventarier
Kontogrupp 14 - Lager, produkter i arbete och pågående arbeten
Kontogrupp 26 - Moms och särskilda punktskatter
Kontogrupp 44 - Momspliktiga inköp i Sverige
Kontogrupp 54 - Förbrukningsinventarier och förbrukningsmaterial

Erkännande
En tillgång skall redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten, om tillgången har en utgift eller ett värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad i resultaträkningen när resurser har förbrukats om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför utgifter för mobiltelefoner när leverantörsfakturan har betalats och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför utgifter för mobiltelefoner per fakturadatumet på leverantörsfakturan eller när utbetalning sker, beror på vilket som inträffar tidigast.


En tillgång som inte längre uppfyller definitionen av en tillgång eftersom den har sålts eller utrangerats (slängts) skall bokas bort från balansräkningen. En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En inventarie skall registreras i ett anläggningsregister så att det går att få fram information om anskaffningsvärde, ackumulerade avskrivningar, ackumulerade nedskrivningar och ackumulerade uppskrivningar för varje enskild tillgång.

En redovisningsenhet registrerar sina leverantörsfakturor och leverantörskreditfakturor i ett administrationsprogram och det är viktigt att se till att alla inköpstransaktioner har bokförts samt att inte inköpstransaktioner har bokförts dubbelt.


Det redovisade värdet för inventarier i balansräkningen stäms av mot det redovisade värdet för inventarier enligt en rapport från anläggningsregistret där redovisat värde finns specificerat för alla inventarier och separat för varje enskild inventarie.

Det redovisade värdet för leverantörsskulder i balansräkningen stäms av mot det redovisade värdet för leverantörsskulder enligt en rapport från ett administrationsprogram.

Värdering
Mobiltelefoner värderas och bokförs alltid initialt till sitt anskaffningsvärde. Anskaffningsvärdet för mobiltelefoner utgörs av de utgifter som krävs och som kan hänföras till förvärvet eller de utgifter som krävs och som kan hänföras till utvecklingen och färdigställandet av mobiltelefoner.

Mobiltelefoner som har redovisats som en materiell anläggningstillgång skall skrivas av systematiskt över den beräknade nyttjandeperioden, är föremål för nedskrivningsprövning och kan vara föremål för uppskrivningar om tillämpade rekommendationer tillåter det.


Utgifter för mobiltelefoner som kostnadsförs direkt värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan exklusive moms som har utbetalats eller som väntas utbetalas till en leverantör.

Moms och beskattning
Momssatsen för mobiltelefoner är normalt 25 % och avdragsgill som ingående moms för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person. Fysiska och juridiska personer som inte är momsregistrerade bokför den ingående momsen på det konto som används för att bokföra inköpet av mobiltelefoner. En momsregistrerad person som har fått avdrag för moms som ingående moms för en mobiltelefon måste ta ut utgående moms av köparen när denna mobiltelefon säljs.

Från och med den 1 april år 2021 skall omvänd skattskyldighet tillämpas vid försäljning av mobiltelefoner, om beskattningsunderlaget i fakturan är minst 100 000 SEK och om köparen är momsregistrerad. När omvänd skattskyldighet tillämpas tar säljaren inte ut någon moms på fakturan och köparen skall redovisa utgående och ingående moms på utgiften exklusive moms.


En momsregistrerad person skall redovisa den ingående momsen som "Ingående moms att dra av" i ruta 48 i skattedeklarationen för moms och utgiften för mobiltelefoner skall inte redovisas i skattedeklarationen för moms.

Vid omvänd skattskyldighet skall utgiften för mobiltelefoner redovisas som "Inköp av varor i Sverige som köparen är skattskyldig för" i ruta 23 i skattedeklarationen för moms. Den beräknade utgående momsen skall redovisas som "Utgående moms 25 %" i ruta 30 och den beräknade ingående momsen skall redovisas som "Ingående moms att dra av" i ruta 48 i skattedeklarationen.

Utgiften exklusive moms för mobiltelefoner som används i en näringsverksamhet är omedelbart skattemässigt avdragsgilla kostnader i inkomstdeklarationen under förutsättning att de utgör förbrukningsinventarier. Uppskrivningar för förbrukningsinventarier är inte skattepliktiga intäkter i inkomstdeklarationen och när en förbrukningsinventarie säljs skall kapitalvinsten tas upp som inkomst av näringsverksamhet i inkomstdeklarationen.


Bokslut och årsredovisning
En mobiltelefon som har förskottsbetalats men inte levererats redovisas som förutbetalda kostnader och en mobiltelefon som har inlevererats men inte fakturerats bokförs som en tillgång eller en upplupen kostnad.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande), värdering och omräkning av inventarier och verktyg i årsredovisningen.

En redovisningsenhet skall i en not till det redovisade värdet för inventarier och verktyg i balansräkningen lämna upplysning om anskaffningsvärde, ackumulerade uppskrivningar, ackumulerade nedskrivningar, ackumulerade avskrivningar och redovisat värde.

Exempel: bokföra mobiltelefoner som tillgång (fakturametoden)
En redovisningsenhet har anskaffat två mobiltelefoner för 12 500 SEK inklusive moms som dels är inventarier av mindre värde och dels korttidsinventarier. Momsen är 2 500 SEK (25 %) och mobiltelefonvärdet är 10 000 SEK. Mobiltelefonerna bokförs som en materiell anläggningstillgång med en planenlig avskrivningstid om tre år. I samband med anskaffningen av mobiltelefonerna görs en skattemässig avskrivning på hela utgiften exklusive moms.


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 12 500
2641 Ingående moms sv 2 500
1251 Datorer, företaget 10 000
8853 Överavskrivning maskiner och inventarier 10 000
2153 Ack överavskrivning maskiner och inventarier 10 000

Exempel: bokföra avskrivning på förbrukningsinventarie (bokslut)
Mobiltelefoner som är förbrukningsinventarier har bokförts som en tillgång till värdet 10 000 SEK. Dessa mobiltelefoner skall skrivas av över 3 år med 3 333 SEK (10000/3) per år eller med 278 SEK (10000/36) per månad. Under det här räkenskapsåret har mobiltelefonerna innehafts i 4 månader och skall därför skrivas av med 1 111 SEK (10000*(4/36)). Den planenliga avskrivningen tas ut av en återföring av en bokslutsdisposition för överavskrivning eftersom en skattemässig avskrivning gjordes där mobiltelefonerna anskaffades.


Konto Benämning Debet Kredit
1259 Ack avskrivningar på datorer 1 111
7835 Avskrivningar på datorer 1 111
8853 Överavskrivning maskiner och inventarier 1 111
2153 Ack överavskrivning maskiner och inventarier 1 111

Exempel: bokföra mobiltelefoner som kostnad (fakturametoden)
En redovisningsenhet har anskaffat mobiltelefoner för 12 500 SEK inklusive moms som dels är inventarier av mindre värde och dels är korttidsinventarier. Momsen är 2 500 SEK (25 %) och mobiltelefonsvärdet är 10 000 SEK. Mobiltelefonerna bokförs som en övrig extern kostnad direkt trots att telefonerna kommer att kunna användas i cirka 3 år.


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 12 500
2641 Ingående moms sv 2 500
5410 Förbrukningsinventarier 10 000

Exempel: bokföra mobiltelefoner som kostnad (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har anskaffat mobiltelefoner för 12 500 SEK inklusive moms som dels är inventarier av mindre värde och dels är korttidsinventarier. Momsen är 2 500 SEK (25 %) och mobiltelefonsvärdet är 10 000 SEK. Mobiltelefonerna bokförs som en övrig extern kostnad direkt trots att telefonerna kommer att kunna användas i cirka 3 år.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 12 500
2641 Ingående moms sv 2 500
5410 Förbrukningsinventarier 10 000

Exempel: bokföra mobiltelefoner vid omvänd skattskyldighet
En redovisningsenhet har anskaffat mobiltelefoner för 100 000 SEK exklusive moms, någon moms har inte tagits ut eftersom reglerna om omvänd skattskyldighet tillämpas. Den beräknade momsen är 25 000 SEK (25 %).


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 100 000
1251 Datorer, företaget 100 000
4599 Justering, omvänd moms 100 000
4415 Inköpta varor, SE OMV 25 % 100 000
2617 Utgående moms OMV SE 25 % 25 000
2647 Ingående moms OMV SE 25 % 25 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2023/12/26

Kontakta bokforingstips.se