Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra utgifter för fastighetsskatt och fastighetsavgift (bokföring med exempel)

En redovisningsenhet som äger fastigheter måste betala kommunal fastighetsavgift och/eller statlig fastighetsskatt avseende dessa fastigheter till skatteverket.

Den kommunala fastighetsavgiften uppgår till ett fast maxbelopp per bostadslägenhet i en byggnad. Den statliga fastighetsskatten uppgår till en fastställd procentsats (0,4 %, 0,5 % eller 1 %) av taxeringsvärdet för en fastighet.

Den kommunala fastighetsavgiften är tillämplig för hyreshus med bostadslägenheter och fastigheter med bostadsrättslägenheter, statlig fastighetsskatt får betalas i stället om detta innebär en lägre avgift. Det utgår ingen kommunal fastighetsavgift för nybyggda bostadshus under de första fem åren och under de därefter följande fem åren skall endast halv fastighetsavgift betalas.

För byggnader som inte utgör bostadshus såsom jordbruksfastigheter, industrifastigheter och fastigheter med verksamhetslokaler skall statlig fastighetsskatt betalas på byggnadernas taxeringsvärden.

En redovisningsenhet som måste betala kommunal fastighetsavgift och/eller statlig fastighetsskatt måste normalt betala preliminär skatt för fastigheterna och denna preliminärskatt ingår som en del i den preliminära F-skatten. Kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt som avser fastigheter som används i rörelsen är skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen.

Klassificering
En utgift för kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt som avser debiterad preliminärskatt redovisas som en kreditering av skattekontot och en debetering av ett konto för skatteskuld. När fastighetsavgifterna har beräknats (fastställts) redovisas en skatteskuld och en skattekostnad. Skatteskulder och bokförda fordringar för debiterade preliminärskatter bortbokas när skatterna har debiterats på skattekontot enligt kontoutdrag.

Kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt som berör fastigheter i en enskild firma kostnadsförs som en fastighetskostnad och bokförs mot ett konto för eget uttag i eget kapital (2012 Egna skatter).

Kostnader för kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt som avser fastigheter i näringsverksamheten klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som fastighetskostnader i kontogrupp 51.

Kontogrupp 51 - Fastighetskostnader

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad för kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt i resultaträkningen när avgifterna har beräknats (fastställts) om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
Alla juridiska personer har ett skattekonto hos skatteverket där inbetalningar till skatteverket registreras och där skatteverkets debiteringar av skatter och avgifter registreras. En juridisk person skall göra avstämningar mellan ett kontoutdrag från skattekontot och saldot på skattekontot i bokföringen.

En enskild näringsidkare är inte en juridisk person och har därför inget eget skattekonto för den enskilda firman. Utbetalningar till skattekontot och debiteringar av kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt på skattekontot bokförs mot ett konto i eget kapital (2012 Egna skatter) i en enskild firma.

Värdering
En utgift för kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till skatteverket. En kostnad för kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt värderas till det verkliga värdet som har fastställts under en redovisningsperiod för kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt.

Moms och beskattning
Momssatsen för kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt är 0 % och kostnader för kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt som avser fastigheter i näringsverksamheten är skattemässigt avdragsgilla kostnader i inkomstdeklarationen.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader för kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt som hör till den aktuella redovisningsperioden vilket bland annat kan föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av kostnader i årsredovisningen.

Exempel: bokföra inbetalning till skattekontot (juridisk person)
Ett aktiebolag har gjort en inbetalning om 30 000 SEK till skattekontot för att det skall finnas medel att tillgå när preliminärskatt debiteras på skattekontot.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 30 000
1630 Skattekontot 30 000

Exempel: bokföra debitering på skattekontot för preliminär F-skatt (juridisk person)
Ett aktiebolag har enligt ett kontoutdrag från skattekontot debiterats preliminärskatt om 10 000 SEK i februrari år 2010. I den debiterade preliminärskatten ingår bland annat preliminärskatt för fastighetsavgift/fastighetsskatt.

Konto Benämning Debet Kredit
1630 Skattekontot 10 000
2519 Debiterad preliminär F-skatt 10 000

Exempel: bokföra beräknad fastighetsavgift/fastighetsskatt (juridisk person)
Ett aktiebolag har beräknat att räkenskapsårets fastighetsavgift/fastighetsskatt kommer att uppgå till 20 000 SEK och bokför fastighetskostnaden.

Konto Benämning Debet Kredit
2513 Beräknad fastighetsskatt/fastighetsavgift 20 000
5191 Fastighetsskatt/fastighetsavgift 20 000

Exempel: bokföra debitering på slutlig skatt (juridisk person)
Ett aktiebolag har enligt ett kontoutdrag från skattekontot debiterats den slutliga skatten för inkomståret 2008 (taxeringsår 2009). I kontoutdraget från skattekontot har en inkomstskatt om 50 000 SEK debiterats, en fastighetsskatt om 15 000 SEK debiterats och en preliminär F-skatt om 25 000 SEK tillgodoförts. När fastighetsskatten för inkomståret 2008 beräknades så fastställdes den till 16 000 SEK, det vill säga en för hög kostnad om 1 000 SEK bokfördes.

Konto Benämning Debet Kredit
1630 Skattekontot 50 000
2512 Beräknad inkomstskatt 50 000
1630 Skattekontot 15 000
2513 Beräknad fastighetsskatt/fastighetsavgift 16 000
5198 Övriga fastighetskostnader, avdragsgilla 1 000
1630 Skattekontot 25 000
2519 Debiterad preliminär F-skatt 25 000

Exempel: bokföra beräknad fastighetsavgift/fastighetsskatt (enskild firma)
En enskild näringsidkare har beräknat räkenskapsårets fastighetsavgift/fastighetsskatt till 10 000 SEK och bokför fastighetskostnaden. Den enskilda näringsidkaren passar även på att göra en inbetalning till skattekontot om 20 000 SEK och använder samma verifikation för att bokföra inbetalning och fastighetskostnad.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 20 000
2012 Egna skatter 20 000
2012 Egna skatter 10 000
5191 Fastighetsskatt/fastighetsavgift 10 000

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2011/12/19

Kontakta bokforingstips.se