Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra styrelsearvoden och arvoden till styrelseledamöter (bokföring med exempel)

I redovisningsenheter som är aktiebolag, föreningar och stiftelser finns det en styrelse som har det yttersta ansvaret för den verksamhet som bedrivs i den juridiska personen.

I ett aktiebolag utses styrelsen av aktieägarna och i en förening utses styrelsen av medlemmarna. Beslutet om vilka personer som skall vara representerade i styrelsen fattas på en bolagsstämma i ett aktiebolag och på en föreningsstämma i en förening. I en stiftelse utses styrelsen av den eller de person(er) som anges i stiftelsens stadgar i första hand och av tillsynsmyndigheten (länsstyrelsen) i andra hand.

Styrelsen har det övergripande ansvaret i ett aktiebolag, en förening eller en stiftelse och beslutar i frågor som rör strategier, affärsplaner, delårsrapporter, årsredovisning, större investeringar och större lån. Styrelsens arbete sker i regelbundet återkommande styrelsesammanträden och styrelsen deltar även i stämmor. En styrelse kan tillsätta och ge befogenheter till en verkställande direktör (VD) men har ändå det yttersta ansvaret.


Styrelseledamöterna får styrelsearvoden som ersättning för sitt arbete och nivån på styrelsearvodet beslutas på årstämman i ett aktiebolag eller en förening. Styrelsearvodet utgår normalt med ett fast belopp per räkenskapsår som skall delas mellan styrelsens ledamöter enligt av styrelsen fastställda principer.

Styrelsearvode inkluderar semesterlön och betalas ut som vanlig lön med avdrag för preliminär a-skatt och redovisning av arbetsgivaravgifter. Styrelsearvoden räknas som inkomst av tjänst eftersom det är en fysisk person som utför ett styrelseuppdrag och därmed får inte en styrelsemedlem fakturera styrelsearvode och ta upp det som inkomst av tjänst.

Klassificering
En utgift för styrelsearvoden som avser ej utförda tjänster redovisas som en tillgång fram tills dess att de utförda tjänsterna har utförts åt redovisningsenheten. När tjänsterna har utförts så omförs en tillgång av ej utförda tjänster till en kostnad i resultaträkningen.


Kostnader för styrelsearvoden till styrelsemedlemmar som är anställda i en redovisningsenhet bokförs som en personalkostnad i kontogrupp 73. Kostnader för styrelsearvoden till styrelsemedlemmar som inte är anställda i en redovisningsenhet bokförs som förvaltningskostnader i kontogrupp 64.

Kontogrupp 64 - Förvaltningskostnader
Kontogrupp 73 - Kostnadsersättningar och förmåner

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en personalkostnad i resultaträkningen när resurser har förbrukats om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden eller fakturametoden bokför utgifter för styrelsearvoden när löneutbetalningen har gjorts. En personalkostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.


Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar löneutbetalningar i ett löneprogram och det är viktigt att se till att alla löneutbetalningar har bokförts samt att inte löneutbetalningar har bokförts dubbelt. Avstämmningar görs mellan rapporter från löneprogrammet och konton för löneskulder och skatteskulder avseende personal i bokföringen.

Värdering
En utgift för styrelsearvoden värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till en fysisk person. En kostnad för styrelsearvoden värderas till det verkliga värdet av utnyttjade tjänster avseende styrelsemedlemmar under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för styrelsearvoden.

Moms och beskattning
Styrelsearvoden behandlas som vanlig lön och det är ingen moms på utgifter som avser ersättningar till personal. En redovisningsenhet skall redovisa och betala arbetsgivaravgift på det utbetalda styrelsearvodet och göra avdrag för preliminärskatt enligt skattetabell eller engångsskattetabell. Bruttolönen, arbetsgivaravgiften och den avdragna preliminärskatten skall redovisas i skattedeklaration för arbetsgivare och betalas till Skatteverket.


Kostnaden för styrelsearvode i en näringsverksamhet är en skattemässigt avdragsgill kostnad i inkomstdeklarationen.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader som hör till den aktuella redovisningsperioden vilket bland annat kan föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av personalkostnader i årsredovisningen.

Exempel: bokföra styrelsearvode till styrelseledamot som inte är anställd (lönekörning)
En redovisningsenhet har betalat ut styrelsearvoden om 100 000 SEK till styrelseledamöter som inte är anställda. Arbetsgivaravgiften är 31 420 SEK (31,42 %) och skatteavdraget är 31 000 SEK (31 %). Styrelsearvoden berättigar inte till semesterlön och därför görs ingen semesteravsättning.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 69 000
2710 Personalskatt 31 000
6410 Styrelsearvoden 100 000
2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter 31 420
7516 Sociala avgifter på arvoden 31 420

Exempel: bokföra styrelsearvode till styrelseledamot som är anställd (lönekörning)
En redovisningsenhet har betalat ut styrelsearvoden om 100 000 SEK till styrelseledamöter som är anställda. Arbetsgivaravgiften är 31 420 SEK (31,42 %) och skatteavdraget är 31 000 SEK (31 %). Styrelsearvoden berättigar inte till semesterlön och därför görs ingen semesteravsättning.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 69 000
2710 Personalskatt 31 000
7310 Kontanta extraersättningar 100 000
2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter 31 420
7516 Sociala avgifter på arvoden 31 420



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/03/11

Kontakta bokforingstips.se