Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra starta eget bidrag (bokföring med exempel)

Starta eget bidrag är ett stöd till försörjning vid start av egen näringsverksamhet som kan ges till en person som är arbetslös, riskerar att bli arbetslös eller som bor inom ett stödområde.

Starta eget bidrag är ett bidrag till försörjning under uppbyggnadsskedet av en ny näringsverksamhet och kan normalt fås under maximalt 6 månader. Starta eget bidraget är ett aktivitetsstöd som motsvarar den ersättning som man får som arbetslös, dock lägst 510 SEK per kalenderdag eller 223 SEK per kalenderdag för dem som inte får ersättning från arbetslöshetskassa (år 2024).

En ansökan om starta eget bidrag görs till arbetsförmedlingen i den ort där man är arbetssökande. En ansökan om starta eget bidrag skall innehålla en beskrivning av affärsidén, mål, strategier, kortsiktiga planer och en budget (affärsplan).

Stöd till start av näringsverksamhet ges enbart till dem som är 20 år eller äldre och som bedöms ha goda förutsättningar att bedriva verksamhet med god lönsamhet och varaktig sysselsättning. Starta eget bidrag får inte snedvrida konkurrensen och ges inte heller för verksamhet inom jordbruk och transport med undantag för taxiverksamhet.

Klassificering
Starta eget bidrag utgör en privat inkomst som inte har någon anknytning till en näringsverksamhet och som inte heller beror på utförda prestationer i en redovisningsenhet. Inkomsten från starta eget bidrag bokförs inte i en redovisningsenhet eftersom det inte utgör en inkomst i en näringsverksamhet.

En inkomst från starta eget bidrag som inbetalas till en redovisningsenhets kassa eller bankkonto bokförs som en egen insättning för enskilda näringsidkare, delägare i handelsbolag och delägare i kommanditbolag och som en skuld i ett aktiebolag eller en ekonomisk förening.

Erkännande
Starta eget bidrag redovisas inte som en intäkt i en redovisningsenhet. En inkomst från starta eget bidrag som inbetalas till en redovisningsenhets kassa eller bankkonto bokförs när inbetalningen sker.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet som har behov av att specificera egna insättningar på olika personer kan registrera egna insättningar i ett sidoordnat register till bokföringen. Avstämningar för eget kapital eller skulder görs mellan en rapport från ett sidoordnat register och konton för eget kapital eller skulder i bokföringen.

Värdering
En egen insättning värderas till det nominella värde i redovisningsvalutan som har tillförts en redovisningsenhet baserat på värdet för en tillgångsökning minus värdet för en skuldökning.

Moms och beskattning
Det är ingen moms på egna insättningar och egna insättningar är inte heller skattepliktiga intäkter i inkomstdeklarationen.

En inkomst från starta eget bidrag beskattas som inkomst av tjänst för den person som har erhållit stödet.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet skall konton för eget kapital och skulder stämmas av mot rapporter eller utdrag från ett sidoordnat register.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande), värdering och omräkning av skulder i årsredovisningen.

Exempel: bokföra starta eget bidrag (enskild firma)
En enskild näringsidkare har erhållit ett starta eget bidrag om 10 000 SEK som går direkt in på näringsverksamhetens bankkonto.

Konto Benämning Debet Kredit
2018 Egen insättning 10 000
1931 Bankgiro, affärsbanken 10 000

Exempel: bokföra starta eget bidrag till aktieägare (avräkningskonto)
En aktieägare har erhållit ett starta eget bidrag om 10 000 SEK som går direkt in på aktiebolagets bankkonto.

Konto Benämning Debet Kredit
2891 Avräkning, JF 10 000
1931 Bankgiro, affärsbanken 10 000

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2023/12/26

Kontakta bokforingstips.se