Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra skattekontot och skattekonto (bokföring med exempel)

Alla juridiska och fysiska personer som är skattskyldiga i Sverige har ett skattekonto hos skatteverket där alla transaktioner mellan en skattskyldig person och skatteverket registreras.

Aktiebolag, ekonomiska föreningar, ideella föreningar, handelsbolag och kommanditbolag är juridiska personer och har därför ett eget skattekonto hos skatteverket. En enskild firma är inte en egen juridisk person och har därför inget eget skattekonto, det är den enskilda näringsidkaren som själv betalar skatter i den enskilda firman.

Ett handelsbolag eller ett kommanditbolag är inte ett eget skattesubjekt när det gäller inkomstskatt varför inga transaktioner gällande inkomstskatt registreras på skattekontot för ett sådant bolag. I ett handelsbolag eller ett kommanditbolag tas vinsten upp till beskattning hos delägarna som inte heller får vara anställda i eget bolag.


På ett skattekonto registreras inbetalningar till skattekontot, debiteringar av skatter och tillgodoföringar av skatter. En redovisningsenhet kan få uppgifter om alla transaktioner på ett skattekonto genom att skriva ut eller beställa ett kontoutdrag avseende skattekontot.

Klassificering
Insättningar till ett skattekonto som tillhör en juridisk person bokförs genom att ett konto för kassa och bank i kontogrupp 19 krediteras och att ett konto i kontogrupp 16 debeteras. Insättningar till ett skattekonto som tillhör en delägare i en enskild firma, i ett handelsbolag eller ett kommanditbolag bokförs genom att ett konto för kassa och bank i kontogrupp 19 krediteras och att ett konto i kontogrupp 20 debeteras.

Debiteringar av skatter på ett skattekonto i en juridisk person bokförs genom att skattekontot i kontogrupp 16 krediteras och att ett konto för skatteskuld i kontogrupp 25 eller 27 debeteras. Debiteringar av skatter på ett skattekonto som tillhör en delägare i en enskild firma, i ett handelsbolag eller ett kommanditbolag bokförs genom att ett konto för egna skatter i kontogrupp 20 krediteras och att ett konto för skatteskuld i kontogrupp 25 eller 27 debeteras.


Tillgodoföringar av skatter på ett skattekonto i en juridisk person bokförs genom att skattekontot i kontogrupp 16 debeteras och att ett konto för i kontogrupp 16 eller 25 krediteras. Tillgodoföringar av skatter på ett skattekonto som tillhör en delägare i en enskild firma, i ett handelsbolag eller ett kommanditbolag bokförs genom att ett konto för egna skatter i kontogrupp 20 debeteras och att ett konto i kontogrupp 16 eller 25 krediteras.

Uttag från ett skattekonto som tillhör en juridisk person bokförs genom att ett konto för kassa och bank i kontogrupp 19 debeteras och att ett konto i kontogrupp 16 krediteras. Uttag från ett skattekonto som tillhör en delägare i en enskild firma, i ett handelsbolag eller ett kommanditbolag bokförs genom att ett konto för kassa och bank i kontogrupp 19 debeteras och att ett konto i kontogrupp 20 krediteras.


Kontogrupp 16 - Övriga kortfristiga fordringar
Kontogrupp 19 - Kassa och bank
Kontogrupp 20 - Eget kapital
Kontogrupp 25 - Skatteskulder
Kontogrupp 27 - Personalens skatter, avgifter och löneavdrag

Erkännande
Insättningar till och uttag från ett skattekonto bokförs när betalningarna sker. Debiteringar och tillgodoföringar av skatter på skattekontot redovisas när transaktionerna registreras på skattekontot enligt ett kontoutdrag från skattekontot.

Sidoordnat register och avstämning
En juridisk person med ett eget skattekonto måste göra avstämningar mellan saldot på skattekontot och saldot på kontot för skattekontot i bokföringen enligt utskrift från huvudboken. När det gäller skattekonton som tillhör delägare i enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag behöver ingen avstämning göras mellan kontoutdrag från skattekontot och bokförd saldo i bokföringen.


Värdering
Transaktioner på skattekontot värderas till de nominella belopp omräknat till redovisningsvalutan som har utbetalts från eller inbetalats till en redovisningsenhet.

Saldot för skattekontot i en juridisk persom får omräknas till balansdagens valutakurs vid bokslut och den orealiserade valutakursdifferensen får redovisas i resultaträkningen som rörelseintäkt, rörelsekostnad eller finansiell post. Konstaterade valutakursvinster respektive valutakursförluster avseende ett skattekonto skall bokföras i resultaträkningen vid den tidpunkt då verkliga betalningar sker.

Moms och inkomstdeklaration
På skattekontot debiteras skatter såsom preliminär f-skatt, moms, arbetsgivaravgifter, preliminär a-skatt, inkomstskatt, särskild löneskatt och avkastningsskatt utifrån underlag i form av deklarationer.


Moms debiteras på ett skattekonto på grundval av inlämnad skattedeklaration för moms. Arbetsgivaravgifter och preliminär a-skatt debiteras på grundval av inlämnad skattedeklaration för arbetsgivare. Den slutliga inkomstskatten debiteras på grundval av en inlämnad inkomstdeklaration och då tillgodoförs också den preliminära f-skatt som en redovisningsenhet har betalat avseende inkomståret.

En redovisningsenhet måste ha medel tillgängliga på skattekontot när skatter debiteras och får betala kostnadsränta om det vid någon tidpunkt uppstår ett underskott på skattekontot. Om en redovisningsenhet lämnar in en deklaration för sent debiteras en förseningsavgift på skattekontot och vid fel i en deklaration kan skatteverket debitera skattetillägg på skattekontot.

Kostnadsränta, förseningsavgifter och skattetillägg som debiteras på skattekontot är inte skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen och intäktsräntor på skattekontot är inte skattepliktiga.


Bokslut och årsredovisning
En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande), värdering och omräkning av tillgångar och skulder i årsredovisningen.

Exempel: bokföra betalning till skattekontot och debitering av moms (juridisk person)
En redovisningsenhet har betalat 100 000 SEK till skattekontot för att täcka upp för en momsskuld om 30 000 SEK och för att ha medel tillgängliga för debiteringar av preliminärskatt. Momsen om 30 000 SEK debiteras på skattekontot samtidigt som skattedeklarationen för moms inlämnas och samtidigt som betalningen till skattekontot görs.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 100 000
1630 Skattekontot 100 000
1630 Skattekontot 30 000
2650 Redovisningskonto moms 30 000

Exempel: bokföra betalning till skattekontot och debitering av moms (enskild firma)
En enskild firma har betalat 100 000 SEK till skattekontot för att täcka upp för en momsskuld om 30 000 SEK och för att ha medel tillgängliga för debiteringar av preliminärskatt. Momsen om 30 000 SEK debiteras på det privata skattekontot samtidigt som skattedeklarationen för moms inlämnas och samtidigt som betalningen till skattekontot görs.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 100 000
2012 Egna skatter 100 000
2012 Egna skatter 30 000
2650 Redovisningskonto moms 30 000

Exempel: bokföra debitering av preliminär f-skatt på skattekontot (juridisk person)
En redovisningsenhet (aktiebolag eller ekonomisk förening) har enligt ett kontoutdrag från skattekontot debiterats preliminär inkomstskatt om 25 000 SEK på skattekontot.


Konto Benämning Debet Kredit
1630 Skattekontot 25 000
2519 Debiterad preliminär f-skatt 25 000

Exempel: bokföra debitering av slutlig inkomstskatt på skattekontot (juridisk person)
En redovisningsenhet (aktiebolag eller ekonomisk förening) har enligt ett kontoutdrag från skattekontot debiterats slutlig inkomstskatt om 400 000 SEK och tillgodoförts preliminär inkomstskatt om 320 000 SEK på skattekontot.


Konto Benämning Debet Kredit
1630 Skattekontot 400 000
2512 Beräknad inkomstskatt 400 000
1630 Skattekontot 320 000
2519 Debiterad preliminär f-skatt 320 000

Exempel: bokföra betalning till skattekonto för privat inkomstskatt (delägare)
En redovisningsenhet har betalat 60 000 SEK till en delägares (delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag) skattekonto på grund av att den slutliga inkomstskatten kommer att debiteras på delägarens privata skattekonto.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 60 000
2012 Egna skatter, FK 60 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2012/02/01

Kontakta bokforingstips.se