Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra omsättningstillgångar (bokföring med exempel)

Omsättningstillgångar är tillgångar som en redovisningsenhet avser att omsätta i den normala rörelseverksamheten utan något syfte att stadigvarande bruka dem en längre tid än ett år.

Tillgångar är enligt IFRS resurser som kontrolleras av en redovisningsenhet till följd av tidigare händelser från vilka framtida ekonomiska fördelar väntas tillfalla redovisningsenheten. En omsättningstillgång är en tillgång som inte är en anläggningstillgång och en anläggningstillgång är en tillgång som en redovisningsenhet avser att stadigvarande bruka under en längre tid (normalt > 1 år).

Klassificering
Omsättningstillgångar klassificeras som varulager, kundfordringar, övriga kortfristiga fordringar, interimsfordringar, kortfristiga placeringar respektive kassa och bank. Varulager bokförs i kontogrupp 14, kundfordringar bokförs i kontogrupp 15, övriga kortfristiga fordringar bokförs i kontogrupp 16, interimsfordringar bokförs i kontogrupp 17, kortfristiga placeringar bokförs i kontogrupp 18 och likvida medel bokförs i kontogrupp 19.

Kontogrupp 14 - Lager, produkter i arbete och pågående arbeten
Kontogrupp 15 - Kundfordringar
Kontogrupp 16 - Övriga kortfristiga fordringar
Kontogrupp 17 - Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter
Kontogrupp 18 - Kortfristiga placeringar
Kontogrupp 19 - Kassa och bank

Erkännande
Omsättningstillgångar skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten om tillgångarna har en utgift eller ett värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Omsättningstillgångar som inte längre uppfyller definitionen av en tillgång eftersom de har sålts eller förfallit värdelösa skall bokas bort från balansräkningen. Omsättningstillgångar som har förfallit värdelösa skall bokas bort på samma sätt som gäller vid en försäljning med skillnaden att försäljningspriset normalt är noll.

Sidoordnat register och avstämning
Omsättningstillgångar finns registrerade i sidoordnade register till bokföringen och avstämningar görs mellan en rapport från ett sidordnat register och konton för omsättningstillgångar i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Uppgifter om varulager finns i ett faktureringsprogram eller ett lagersystem, uppgifter om transaktioner på skattekontot finns på kontoutdrag från skattekontot och uppgifter om transaktioner på bankonton finns på kontoutdrag från bankonton.

Värdering
Omsättningstillgångar skall initialt alltid värderas och bokföras till sitt anskaffningsvärde i redovisningsvalutan. Anskaffningsvärdet för omsättningstillgångar utgörs av de utgifter som krävs och som kan hänföras till förvärvet av tillgångarna.

Efter den initiala redovisningen av omsättningstillgångar tillämpas valda värderingsprinciper för omsättningstillgångarna i enligt med gällande lagar och tillämpade rekommendationer. Den övergripande värderingsprincipen för omsättningstillgångar är lägsta värdets princip (LVP) som innebär en värdering till det lägsta av anskafffningsvärdet och verkligt värde.

Ett varulager skall enligt huvudprincipen värderas post för post till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet enligt FIFU-principen (Först In Först Ut), det vägda genomsnittspriset eller en annan liknande princip.

Kundfordringar och andra kortfristiga fordringar skall enligt huvudprincipen värderas till upplupet anskaffningsvärde men aldrig tas upp till ett värde som är högre än råd som beräknas inflyta. Kortfristiga placeringar värderas till verkligt värde enligt verkligtvärdemetoden eller till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivräntemetoden.

Enligt bokföringsnämndens rekommendationer för K1- och K2-företag tillåts inte värdering till verkligt värde när det gäller kortfristiga placeringar utan för de företag som tillämpar dessa rekommendationer skall värdering ske till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade nedskrivningar.

Omsättningstillgångar i utländsk valuta skall initialt omräknas enligt växelkursen per det datum då omsättningstillgången anskaffades. Omsättningstillgångar får omräknas till balansdagens växelkurs vid bokslut och den orealiserade valutakursdifferensen får redovisas i resultaträkningen som rörelseintäkt, rörelsekostnad eller finansiell post. Konstaterade valutakursdifferenser bokförs när omsättningstillgångar blir realiserade.

Om det finns indikationer på att omsättningstillgångar kan ha minskat i värde så skall en redovisningsenhet pröva nedskrivningsbehovet och vid behov göra en nedskrivning till återvinningsvärdet. Återvinningsvärdet är det högsta värdet av nettoförsäljningsvärdet och nyttjandevärdet.

Moms och beskattning
Momssatsen för omsättningstillgångar kan vara 25 %, 12 %, 6 % eller 0 % och är avdragsgill som ingående moms för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person. En icke momsregistrerad person bokför ingående moms tillsammans med anskaffningsvärdet för en omsättningstillgång.

Varulagret skall per balansdagen skattemässigt värderas post för post till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet enligt FIFU-principen (Först-In-Först-Ut) eller till 97 % (3 % inkuransavdrag) av det totala anskaffningsvärdet för varulagret. Enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut behöver inte ta upp något varulager i årsbokslutet om totalvärdet understiger 5 000 SEK.

Nedskrivningar av kundfordringar och andra kortfristiga fordringar är skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen. Uppskrivningar på kortfristiga placeringar är inte skattepliktiga och nedskrivningar av kortfristiga placeringar är inte skattemässigt avdragsgilla i inkomstdeklarationen.

Kapitalvinsten eller kapitalförlusten på kortfristiga placeringar skall tas upp till beskattning när den kortfristiga placeringen har sålts eller förfallit. Kapitalvinsten, kapitalförlusten och utdelningen på kapitalplaceringar skall tas upp som inkomst av näringsverksamhet i aktiebolag och ekonomiska föreningar, som inkomst av kapital för enskilda näringsidkare och hos delägarna i handelsbolag eller kommanditbolag.

Kapitalvinster och kapitalförluster på kapitalplaceringar som är räntebaserade diskonteringsinstrument räknas som ränta. En redovisningsenhet får välja att redovisa en upplupen ränteintäkt för diskonteringsinstrument i inkomstdeklarationen eller att redovisa hela ränteintäkten när diskonteringsinstrumentet säljs eller förfaller till betalning.

Finansiella instrument delas skattemässigt upp i lagertillgångar och kapitaltillgångar. Finansiella instrument är lagertillgångar för de aktiebolag och ekonomiska föreningar som bedriver yrkesmässig handel med värdepapper. Handelsbolag och kommanditbolag får inte klassificeras finansiella instrument som skattemässiga lagertillgångar. Finansiella instrument som inte är lagertillgångar är kapitaltillgångar.

När det gäller finansiella instrument som är lagertillgångar så utgörs kapitalvinsten eller kapitalförlusten av försäljningsintäkten minus inköpskostnaden justerat för lagerförändringen. Lagret av finansiella instrument skall skattemässigt värderas post för post till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet.

När det gäller finansiella instrument som är kapitaltillgångar så skall kapitalvinsten eller kapitalförlusten beräknas enligt reglerna för inkomst av kapital som försäljningspriset minus omkostnadsbeloppet beräknat enligt genomsnittsmetoden. Kapitalförluster på kapitaltillgångar är skattemässigt avdragsgilla endast mot kapitalvinster på kapitaltillgångar men kapitalförluster kan sparas i något som kallas aktiefållan och kvittas mot framtida kapitalvinster på kapitaltillgångar.

Bokslut och årsredovisning
Vid bokslut skall omsättningstillgångar inventeras, värderas och prövas för nedskrivningsbehov. En förändring av innehavet värderat till anskaffningsvärde bokförs som en lagerförändring och en värdeförändring vid värdering till verkligt värde bokförs på ett separat konto till det konto där innehavet värderat till anskaffningsvärde har bokförts.

En redovisningsenhet skall upplysa om de principer för redovisning, omräkning och värdering som har tillämpats för omsättningstillgångar i årsredovisningen.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen lämna upplysning om varje kategori av finansiella instrument när det gäller bland annat redovisat värde och huruvida värdeförändringar har redovisats i resultaträkningen eller i fonden för verkligt värde.

Exempel: bokföra inköp av varor (direkt matchning)
En redovisningsenhet har enligt en leverantörsfaktura anskaffat handelsvaror till ett värde om 12 500 SEK inklusive moms. Momsen är 2 500 SEK (25 %) och varuvärdet är 10 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 12 500
2641 Ingående moms SE 2 500
1460 Lager av handelsvaror 10 000

Exempel: bokföra försäljning av varor (direkt matchning)
En redovisningsenhet har enligt en kundfaktura sålt handelsvaror till ett värde om 25 000 SEK inklusive moms. Momsen är 5 000 SEK (25 %) och varuvärdet är 20 000 SEK. Redovisningsenheten gör ett pålägg om 100 % på inköpspriset och varukostnaden för försäljningen värderas därför till 10 000 SEK (20000*50 %).

Konto Benämning Debet Kredit
1511 Kundfordran 25 000
2611 Utgående moms SE, 25 % 5 000
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 20 000
1460 Lager av handelsvaror 10 000
4011 Varuinköp 10 000

Exempel: bokföra inköp av varor (bokslutsmatchning)
En redovisningsenhet har enligt en leverantörsfaktura anskaffat handelsvaror till ett värde om 12 500 SEK inklusive moms. Momsen är 2 500 SEK (25 %) och varuvärdet är 10 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 12 500
2641 Ingående moms SE 2 500
4011 Varuinköp 10 000

Exempel: bokföra lagervärdering för lager av handelsvaror (bokslut)
En redovisningsenhet har post för post inventerat och värderat sitt lager av handelsvaror till 400 000 SEK (exkl. moms) per balansdagen enligt FIFU-principen där varje artikel har värderats till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettförsäljningsvärdet. Redovisningsenheten har ett ingående saldo på konto 1460 om 600 000 SEK (exkl. moms) varför lagervärdet minskar med 200 000 SEK (600000-400000).

Konto Benämning Debet Kredit
1460 Lager av handelsvaror 200 000
4960 Förändring av lager av handelsvaror 200 000

Exempel: bokföra lagervärdering för lager av handelsvaror (bokslut)
En redovisningsenhet har post för post inventerat och värderat sitt lager av handelsvaror till 400 000 SEK (exkl. moms) per balansdagen enligt FIFU-principen där varje artikel har värderats till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettförsäljningsvärdet. Redovisningsenheten har ett ingående saldo på konto 1460 om 100 000 SEK (exkl. moms) varför lagervärdet ökar med 300 000 SEK (400000-100000).

Konto Benämning Debet Kredit
1460 Lager av handelsvaror 300 000
4960 Förändring av lager av handelsvaror 300 000

Exempel: bokföra lagervärdering i tillverkande företag (bokslut)
En redovisningsenhet har post för post inventerat och värderat sina lager per balansdagen enligt FIFU-principen där varje artikel har värderats till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettförsäljningsvärdet. Lagret av råvaror värderades till 300 000 SEK och ingående saldo på konto 1410 är 200 000 SEK. Lagret av produkter i arbete värderades till 400 000 SEK och ingående saldo på konto 1440 är 500 000 SEK. Lagret av färdiga varor värderades till 800 000 SEK och ingående saldo på konto 1450 är 600 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
1410 Lager av råvaror 100 000
4910 Förändring av lager av råvaror 100 000
1440 Produkter i arbete 100 000
4940 Förändring av produkter i arbete 100 000
1450 Lager av färdiga varor 200 000
4950 Förändring av lager av färdiga varor 200 000

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2018/01/04

Kontakta bokforingstips.se