Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra nyemission och nyemissioner i aktiebolag (bokföring med exempel)

Ett aktiebolag som behöver mer kapital till sin verksamhet kan via beslut från en bolagsstämma genomföra en nyemission riktad till nya eller befintliga aktieägare.

En nyemission innebär att nya och/eller befintliga aktieägare får teckna nya aktier i ett aktiebolag och att den likvid som erhålls tillgodoförs aktiebolagets egna kapital. Enligt aktiebolagslagen (2005:551) har de befintliga aktieägarna företrädesrätt till de nya aktierna i en nyemission, detta i förhållande till det antal aktier som de äger. Företrädesrätten kan dock kringgås vid en apportemission, på grund av föreskrifter i bolagsordningen eller på grund av beslut på bolagsstämma.

Ett beslut om en nyemission i ett aktiebolag skall fattas av aktieägarna på en bolagsstämma. Ett beslut om nyemission skall enligt aktiebolagslagen bland annat innefatta det belopp som aktiekapitalet skall ökas med, det antal aktier som skall ges ut, teckningskursen för aktierna, vilka som får teckna aktierna och inom vilken tidsram aktieteckning kan ske.


En nyemission kan göras genom att kontanta medel tillförs aktiebolaget, kontantemission, eller genom att tillgångar förs över till aktiebolaget, apportemission. En nyemission på 1:4 innebär att 1 teckningsrätt utfärdas för varje befintlig aktie och att det krävs 4 teckningsrätter för att teckna en ny aktie, antalet aktier i aktiebolaget ökar med 25 %.

Klassificering
En nyemission innebär att aktiekapitalet i aktiebolaget ökar med antalet nya aktier som ges ut multiplicerat med kvotvärdet, överskjutande del av erhållet kapital tillförs överkursfonden som finns under fritt eget kapital. Kvotvärdet är aktiekapitalets värde dividerat med antalet utestående aktier i aktiebolaget.

En nyemission i ett aktiebolag som har funnits ett tag görs normalt till underkurs jämfört med marknadskursen. En nyemission innebär därför normalt att värdet per aktie sjunker jämfört med förhållandet innan nyemissionen. Man brukar bokföra nyemissioner i kontogrupp 20.


Kontogrupp 20 - Eget kapital

Erkännande
En nyemission bokförs när ett beslut om en nyemission har fattats på en bolagsstämma eller när ett beslut om nyemission har fattats med bemyndigande från ett beslut som har fattats på en bolagsstämma.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet kan använda ett sidoordnat register till bokföringen för att på ett mer detaljerat sätt jämfört med redovisningen i bokföringen registrera transaktioner i eget kapital. En avstämning för eget kapital kan göras mellan en rapport från ett sidoordnat register för eget kapital och konton för eget kapital i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
En nyemission värderas till det nominella värde i redovisningsvalutan som erhållits eller som väntas erhållas i samband med en nyemission, baserat på värdet för tillförda likvida medel (kontantemission) eller andra tillgångar (apportemission).


Bokslut och årsredovisning
Aktiebolag och ekonomiska föreningar skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554) lämna upplysning om förändringar i eget kapital jämfört med föregående års balansräkning.

Exempel: bokföra beslut om nyemission i aktiebolag (bolagsstämmobeslut)
En bolagsstämma har enligt ett bolagsstämmoprotokoll beslutat att genomföra en nyemission (1:1) om 200 000 SEK. Kvotvärdet är 100 kr per aktie (100000/1000) och 1000 nya aktier skall ges ut till en teckningskurs om 200 kr per styck. Aktiekapitalet kommer att tillföras 100 000 SEK och överkursfonden tillförs 100 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
1690 Tecknat, ej inbetalt aktiekapital 200 000
2082 Ej registrerat aktiekapital 200 000

Exempel: bokföra teckning och betalning av aktier i nyemission (aktieteckning)
Aktierna i den tidigare beslutade nyemissionen har tecknats och betalats av dem som har haft teckningsrätter för de nya aktierna.


Konto Benämning Debet Kredit
1941 Bankkonto affärsbanken 200 000
1690 Tecknat, ej inbetalt aktiekapital 200 000

Exempel: bokföra att nyemission har registrerats hos bolagsverket (registrering)
Den beslutade nyemissionen har registrerats hos bolagsverket. Aktiekapitalet skall tillgodoföras 100 000 SEK och överkursfonden skall tillgodoföras 100 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
2082 Ej registrerat aktiekapital 200 000
2081 Aktiekapital 100 000
2097 Överkursfond 100 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2020/06/11

Kontakta bokforingstips.se