Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra statligt lönebidrag och företagsstöd (bokföring med exempel)

En arbetsgivare kan under vissa förutsättning efter ansökan få lönebidrag för anställd personal och företagsstöd som till viss del finansierar personalkostnaderna i verksamheten.

Lönebidrag är ett statligt bidrag som kan erhållas av arbetsgivare som anställer personer med nedsatt arbetsförmåga, arbetslösa ungdomar, invandrare eller långtidsarbetslösa. Lönebidrag (arbetsgivarstöd) betalas ut efter ansökan hos arbetsförmedlingen. Lönebidragets storlek beror på vilken typ av stöd det rör sig om och kan avse både arbetsgivaravgifter och lönekostnader.

En arbetsgivare kan under vissa förutsättning få göra avdrag för företagsstöd från arbetsgivaravgifterna. För närvarande finns det ett regionalt företagsstöd medan det tidigare allmänna företagsstödet har tagits bort. Det regionala företagsstödet är endast tillämpligt för arbetsgivare med ett fast driftställe i ett stödområde. Avdraget för företagsstöd görs i skattedeklarationen för arbetsgivare och innebär att arbetsgivaravgifterna reduceras.


Klassificering
En inkomst av lönebidrag och företagsstöd som avser ej utförda prestationer redovisas som en skuld i balansräkningen fram tills dess att prestationer har utförts i form av utbetald lön till anställd personal.

Lönebidrag och företagsstöd innebär ett stöd för att finansiera personalkostnader. Sådana här offentliga bidrag bokförs som en intäkt enligt IFRS och bokföringsnämndens rekommendationer för K1-, K2- och K3-företag.

Lönebidrag och företagsstöd skall enligt bokföringsnämndens rekommendationer för K1-, K2- och K3-företag bokföras som övriga rörelseintäkter i kontogrupp 39.

Kontogrupp 39 - Övriga rörelseintäkter

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en intäkt för lönebidrag och företagsstöd när anställda har utfört tjänster och tjänat in ersättningar om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda in till redovisningsenheten och om inkomsten kan mätas på ett tillförlitligt sätt.


En redovisningsenhet bokför normalt inkomster för lönebidrag och företagsstöd när dessa inkomster har tillgodoförts på skattekontot. En intäkt som inte längre utgör en intäkt i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar löneutbetalningar i ett löneprogram och det är viktigt att se till att alla löneutbetalningar har bokförts samt att inte löneutbetalningar har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan rapporter från löneprogrammet och konton för löneskulder och skatteskulder avseende personal i bokföringen.

Värdering
En inkomst för lönebidrag och företagsstöd värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som kommer att tillgodoföras och som har tillgodförts redovisningsenheten. En intäkt för lönebidrag och företagsstöd värderas till det verkliga värdet av intjänade bidrag under en redovisningsperiod baserat på värdet av inkomster för lönebidrag och företagsstöd.


Moms och beskattning
Det är ingen moms (0 %) på lönebidrag och företagsstöd. Lönebidrag och företagsstöd som avser arbetsgivaravgifter innebär att stödet krediteras på skattekontot.

Intäkter i form av lönebidrag och företagsstöd är skattepliktiga intäkter i inkomstdeklarationen.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de intäkter som hör till den aktuella redovisningsperioden vilket bland annat kan föranleda bokföring av förutbetalda respektive upplupna intäkter.

En redovisningenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av intäkter i årsredovisningen.

En redovisningsenhet skall enligt IFRS (IAS 20) lämna upplysning om den redovisningsprincip som tillämpats för statliga bidrag inklusive det presentationssätt som antagits i årsredovisningen, karaktären och omfattningen av statliga bidrag som redovisats i de finansiella rapporterna och uppgifter om andra former av statliga stöd som redovisningsenheten har haft direkt nytta av, och ouppfyllda villkor och andra oförutsedda händelser som är knutna till de statliga stöd som har redovisats.


En redovisningsenhet skall enligt K3-rekommendationen lämna upplysning om karaktären på och omfattningen av offentliga bidrag som har redovisats i balansräkningen och resultaträkningen, villkor som inte uppfyllts avseende offentliga bidrag som har redovisats som skuld, samt ansvarsförbindelser och eventualtillgångar som är förknippade med offentliga bidrag.

Exempel: bokföra företagsstöd i skattedeklaration för arbetsgivare (juridisk person)
En redovisningsenhet har per den 12 mars år 2010 i skattedeklaration deklarerat för avdragen a-skatt och arbetsgivaravgifter för löneutbetalningen i februari år 2010. En betalning om 70 000 SEK har gjorts till skattekontot. På skattekontot har avdragen preliminärskatt debiterats med 31 000 SEK, arbetsgivaravgifter debiterats med 31 420 SEK och ett företagsstöd om 7 100 SEK tillgodoförts.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 70 000
1630 Skattekontot 70 000
1630 Skattekontot 62 420
2710 Personalskatt 31 000
2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter 31 420
1630 Skattekontot 7 100
3985 Erhållna statliga bidrag 7 100

Exempel: bokföra lönebidrag avseende arbetsgivaravgifter (skattekontot)
En redovisningsenhet har enligt ett kontoutdrag från skattekontot tillgodoförts ett lönebidrag om 10 000 SEK avseende arbetsgivaravgifter. Lönebidraget redovisas som en intäkt.


Konto Benämning Debet Kredit
1630 Skattekontot 10 000
3985 Erhållna statliga bidrag 10 000

Exempel: bokföra lönebidrag avseende löner (inbetalning)
En redovisningsenhet har erhållit ett lönebidrag om 20 000 SEK från arbetsförmedlingen som avser lön för en tjänsteman med nedsatt arbetsförmåga. Lönebidraget har betalats till redovisningsenhetens bankkonto och bokförs som en intäkt.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 20 000
3985 Erhållna statliga bidrag 20 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2014/11/26

Kontakta bokforingstips.se