Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra kreditfaktura till utlandet och kreditfaktura i utländsk valuta (bokföring med exempel)

En kreditfaktura i utländsk valuta är en minusfaktura som helt eller delvis krediterar en faktura i utländsk valuta.

En redovisningsenhet som säljer varor eller tjänster till privatpersoner och företag i utlandet eller i Sverige kan bli tvungen att fakturera dessa kunder i deras redovisningsvaluta. En kreditfaktura i utländsk valuta kan behöva skapas avseende en faktura i utländsk valuta på grund av reklamationer eller andra felaktigheter.

En svensk redovisningsenhet måste bokföra alla affärshändelser i redovisningsvalutan som kan vara SEK eller EUR. En kreditfaktura i utländsk valuta skall inte medföra att det uppstår valutakursdifferenser i bokföringen och därför omräknas en kreditfaktura i utländsk valuta i enlighet med den valutakurs som den krediterade fakturan har omräknats med.

När en kreditfaktura i utländsk valuta bokförs skall det inte uppstå någon valutakursdifferens mellan faktura och kreditfaktura. Eventuella valutakursdifferenser bokförs när en kund betalar kundfakturan och när en redovisningsenhet återbetalar en kreditfaktura.


För en redovisningsenhet som bokför enligt kontantmetoden uppstår det inte några valutakursdifferenser avseende fakturor och kreditfakturor i utländsk valuta då fakturorna bokförs vid betalningstillfället.

En kreditfaktura i utländsk faktura kan avse svensk omsättning, export eller EU-handel med eller utan utgående moms.

Klassificering
En kreditfaktura i utländsk valuta redovisas på motsatt sätt jämfört med hur försäljningsinkomsten bokfördes när den ursprungliga försäljningen av varan eller tjänsten bokfördes. En kreditering innebär att försäljningsintäkterna minskar (debiteras) och att den utgående momsen också minskar (debiteras) om försäljningen var momspliktig. I baskontoplanen bokförs intäkter i kontoklass 3.

Kontogrupp 30 till 34 - Huvudintäkter
Kontogrupp 35 - Fakturerade kostnader
Kontogrupp 36 - Rörelsens sidointäkter
Kontogrupp 37 - Intäktskorrigeringar
Kontogrupp 39 - Övriga rörelseintäkter


Erkännande
En intäkt som inte längre utgör en intäkt i en redovisningsenhet på grund av reklamation och kreditering skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ intäkt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför en kreditfaktura i utländsk valuta när återbetalningen till kunden görs och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför en kreditfaktura i utländsk valuta när kreditfakturan skapas eller när en återbetalning sker, beror på vilket som inträffar tidigast.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar kundfakturor och kreditfakturor i ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla försäljningstransaktioner har bokförts samt att inte försäljningstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett faktureringsprogram och kontot för kundfordran i bokföringen.


Värdering
En negativ inkomst vid försäljning värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats eller som väntas utbetalas till en kund. En negativ intäkt vid försäljning värderas till det verkliga värdet av krediterade prestationer under en redovisningsperiod baserat på värdet av de negativa försäljningsinkomsterna.

En redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden omräknar en kreditfaktura i utländsk valuta i enlighet med växelkursen för den krediterade fakturan (ursprungliga fakturan). Eventuella valutakursdifferenser bokförs när en kundfaktura betalas och när en kreditfaktura återbetalas.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför en kreditfaktura i utländsk valuta när återbetalning till kunden har skett omräknat till den valutakurs som gäller vid återbetalningstillfället.


Utgående moms på en kreditfaktura i utländsk valuta skall omräknas till valutakursen per fakturadatumet för den krediterade kundfakturan (den ursprungliga faktura som blivit krediterad).

Kundfordringar får omräknas till balansdagens växelkurs vid bokslut och den orealiserade valutakursdifferensen får redovisas i resultaträkningen som rörelseintäkt, rörelsekostnad eller finansiell post.

Moms och beskattning
En momsregistrerad redovisningsenhet som har krediterat en kundfaktura i utländsk valuta för vilken redovisningsenheten tidigare har redovisat utgående moms får reducera den utgående momsen i motsvarande mån i enlighet med krediteringen med tillämpning av den valutakurs som gällde för den ursprungliga fakturan.

Den utgående momsen vid försäljning av varor och tjänster till kunder i Sverige och till privatpersoner i andra EU-länder än Sverige är 25%, 12%, 6% eller 0 % av omsättningen exklusive moms. Den utgående momsen är 0 % vid försäljning på export, vid försäljning av tjänster till näringsidkare i andra EU-länder än Sverige och vid försäljning av varor till momsregistrerade personer i andra EU-länder än Sverige.


Intäkter avseende en faktura i utländsk valuta är normalt alltid skattepliktiga intäkter i inkomstdeklarationen, det är enbart allmännyttiga ideella föreningar som kan ha skattefria försäljningsintäkter.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de försäljningsintäkter som hör till den aktuella redovisningsperioden, detta kan bland annat föranleda bokföring av förutbetalda respektive upplupna intäkter. Kundfordringar i utländsk valuta får räknas om till balansdagens valutakurs i bokslutet.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av intäkter i årsredovisningen.

Större företag skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554), om företagets verksamhetsgrenar eller geografiska marknader avviker betydligt från varandra, lämna uppgift om nettoomsättningens fördelning på verksamhetsgrenarna och marknaderna. Moderföretag och dotterföretag skall ange hur stor del av räkenskapsårets inköp och försäljningar som avser andra koncernföretag.


Exempel: bokföra kreditfaktura i utländsk valuta (fakturametoden)
En redovisningsenhet har enligt en kreditfaktura till en svensk kund med redovisningsvaluta i EUR krediterat en faktura i euro med 12 500 EUR inklusive moms. Den krediterade fakturan omräknades till en valutakurs om 10 SEK per EUR och denna valutakurs skall även användas när kreditfakturan i euro bokförs.

Konto Benämning Debet Kredit
1511 Kundfordran 125 000
2611 Utgående moms SE, 25 % 25 000
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 100 000

Exempel: bokföra återbetalning enligt kreditfaktura (fakturametoden)
En redovisningsenhet har skapat en kreditfaktura i euro på ett totalt värde om 12 500 EUR inklusive moms som bokfördes mot kontot för kundfordan. Kunden hade tidigare redan betalat till redovisningsenheten och när kreditfakturan bokfördes skapades ett negativt saldo på kontot för kundfordan. Nu bokförs återbetalningen till kund och växelkursen vid tidpunkten för återbetalningen var 9 SEK per EUR.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 112 500
1511 Kundfordran 125 000
3960 Valutakursvinster av rörelsekaraktär 12 500

Exempel: bokföra återbetalning i enlighet med kreditfaktura (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har enligt en kreditfaktura i utländsk valuta till en svensk kund med redovisningsvaluta i EUR krediterat en faktura i euro med 12 500 EUR inklusive moms som nu återbetalas. Den krediterade fakturan bokfördes vid inbetalningstillfället till en valutakurs om 10 SEK per EUR och den gällande valutakursen vid återbetalningstillfället är 9 SEK per EUR.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 112 500
2611 Utgående moms SE, 25 % 25 000
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 87 500



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2018/01/09

Kontakta bokforingstips.se