Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra kassa, bank och likvida medel (bokföring med exempel)

Kassa, bank och likvida medel är kontanter i en redovisningsenhet som kan användas i verksamheten eller betalas ut till bolagets ägare.

En redovisningsenhet behöver oftast betala för resurser innan företaget kan erhålla inbetalningar för de varor och tjänster som säljs vilket gör det nödvändigt med likvida medel i verksamheten.

En redovisningsenhet behöver likvida medel för att betala amorteringar, räntor, annonsering, varuinköp, löner och inventarier med mera. Tillgodohavanden på kassa och bank är livsviktigt för ett företags överlevnad och kan vara en buffert när oförutsedda händelser inträffar som kräver snabba åtgärder.

Ett företags behov av likvida medel uppskattas normalt med hjälp av en likviditetsbudget och när det finns ett överflöd av likvida medel så kan ägarna till företaget få utdelning.


Klassificering
Kassa, bank och likvida medel utgör omsättningstillgångar i en redovisningsenhet som används för utbetalningar till leverantörer och ägare. Kassa, bank och likvida medel ökar vid inbetalningar från kunder, vid återbetalningar från leverantörer, vid tillskott från långivare och vid tillskott från ägare. I baskontoplanen bokförs kassa, bank och likvida medel i kontogrupp 19.

Kontogrupp 19 - Kassa och bank

Erkännande
En ökning av tillgodohavanden på kassa och bank bokförs när likvida medel har betalats in till en redovisningsenhets kassa eller konton. En minskning av tillgodohavanden på kassa och bank bokförs när likvida medel har betalats ut från en redovisningsenhets kassa eller konton.

Sidoordnat register och avstämning
Likvida medel som inbetalas och utbetalas till/från en redovisningsenhets kassa registreras i ett kassaregister. Likvida medel som inbetalas och utbetalas till/från en redovisningsenhets bankkonton registreras i kontoregister hos redovisningsenhetens bank.


En redovisningsenhet gör avstämningar mellan en rapport från ett kassaregister och saldot på konton för kassa i bokföringen enligt utskrift från huvudboken. En redovisningsenhet gör avstämningar mellan kontoutdrag för bankkonton och saldot på konton för bankkonton i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
Likvida medel skall enligt IFRS värderas till upplupet anskaffningsvärde (diskonterat nuvärde) enligt effektivräntemetoden. Upplupet anskaffningsvärde för likvida medel utgörs av det nominella värde av pengar som finns att tillgå för en redovisningsenhet när det gäller mynt, sedlar och enligt saldo på kontoutdrag.

Likvida medel i utländsk valuta skall initialt omräknas enligt växelkursen per det datum då likviderna kunnat disponeras av redovisningsenheten. Likvida medel i utländsk valuta får omräknas till balansdagens växelkurs och den orealiserade valutakursdifferensen får redovisas i resultaträkningen som rörelseintäkt, rörelsekostnad eller finansiell post.


Moms och beskattning
De redovisningsenheter som bokför enligt kontantmetoden redovisar utgående moms när kunderna betalar för levererade varor och utförda tjänster och redovisar ingående moms när utbetalningar till leverantörerna görs.

De redovisningsenheter som bokför enligt fakturametoden redovisar utgående moms när inbetalning sker eller när kundfaktura skapas beroende på vilket som inträffar tidigast. De redovisningsenheter som bokför enligt fakturametoden redovisar ingående moms när utbetalning sker eller när leverantörsfakturan skapades beroende på vilket som inträffar tidigast.

Likvida medel värderas till det nominella värde av pengar som finns att tillgå på balansdagen i inkomstdeklarationen.

Bokslut och årsredovisning
En redovisningenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande), värdering och omräkning av likvida medel i årsredovisningen.


Exempel: bokföra överföring mellan bankkonton (girering)
En redovisningsenhet har överfört 50 000 SEK från sitt bankgirokonto till sitt sparandekonto.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro 50 000
1943 Sparandekonto affärsbanken 50 000

Exempel: bokföra inbetalning från kund avseende kundfordran (fakturametoden)
En kund har betalat en faktura om 12 500 SEK och redovisningsenheten skall bokföra ökningen av likvida medel.


Konto Benämning Debet Kredit
1941 Bankkonto affärsbanken 12 500
1511 Kundfordan 12 500



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/03/01

Kontakta bokforingstips.se