Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra premier för livförsäkringar och grupplivförsäkringar (bokföring med exempel)

Livförsäkringar och grupplivförsäkringar ger ekonomisk ersättning till efterlevande förmånstagare om den försäkrade avlider före en viss ålder.

Livförsäkringar kan vara individuella försäkringar som tecknas för enskilda personer eller grupplivsförsäkringar som tecknas av en redovisningsenhet. En grupplivsförsäkring innebär att en redovisningsenhet tecknar ett försäkringsavtal med försäkringsbolaget och att anställda eller delägare kan välja att ansluta sig till grupplivsförsäkringen.

En livförsäkring eller en grupplivsförsäkring tecknas med ett försäkringsbelopp som normalt är värdesäkrat fram till 55 års ålder och som bestämmer storleken på den försäkringspremie som skall betalas. Det försäkringsbelopp som har valts för en livförsäkring betalas ut fram till dess att den försäkrade fyller 55 år och därefter minskar det försäkringsbelopp som utbetalas normalt med 10 % per år jämfört med det försäkringsbelopp som gällde året innan fram till och med 75 års ålder.


En förutsättning för att få teckna en svensk livförsäkring är att den försäkrade är mellan 18 och 54 år gammal, boende i Sverige och ansluten till Försäkringskassen. En person som skall omfattas av en svensk livförsäkring måste dessutom lämna en komplett ifylld hälsodeklaration till försäkringsföretaget.

Livförsäkringar kan tecknas för anställda, uppdragstagare och egenföretagare med samma villkor när det gäller skattefrihet och rätt till skattemässigt avdrag i inkomstdeklarationen. Livförsäkringar för egenföretagare tecknas dock som en egen försäkring jämte avtal för livförsäkringar till anställda och uppdragstagare.

I AFA-försäkringarna ingår tjänstegrupplivsförsäkringen (TGL) som ger ersättning till efterlevande förmånstagare om den försäkrade har arbetat minst 8 timmar per vecka och avlidit vid en ålder som understiger 65 år.


Premier för livförsäkringar är skattefria förmåner och skattemässigt avdragsgilla kostnader till den del premieskatt har betalats på försäkringspremierna av den person som administrerar livförsäkringarna. Premier för tjänstegrupplivsförsäkringen (TGL) är skattefria förmåner och skattemässigt avdragsgilla kostnader eftersom försäkringsbolaget betalar premieskatt på försäkringspremierna.

Premier för livförsäkringar där ingen premieskatt har betalats på försäkringspremierna av den som administrerar försäkringarna är skattepliktiga förmåner som skall tas upp till förmånsbeskattning.

Klassificering
En utgift för premier till en livförsäkring som avser ej utnyttjad försäkringstid redovisas som en tillgång fram tills dess att försäkringstiden har utnyttjats av redovisningsenheten. När försäkringstiden har utnyttjats så omförs en tillgång av ej utnyttjad försäkringstid till en kostnad i resultaträkningen.


En kostnad för en skattefri förmån av livförsäkringar bokförs normalt i kontogrupp 75 för anställda och i kontogrupp 63 för delägare som inte är anställda. En kostnad för en skattepliktig förmån av livförsäkringar bokförs normalt i kontogrupp 75 för anställda och i kontogrupp 69 för delägare som inte är anställda.

För anställda sker förmånsbeskattningen i lönekörningen och redovisas som en kostnad (debetering) och en negativ kostnad (kreditering) i kontogrupp 73. För redovisningsenheten innebär en förmånsbeskattning av anställda att arbetsgivaravgiften på förmånsvärdet blir en ytterligare kostnad utöver kostnaden för livförsäkringar.

För delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag redovisas förmånsbeskattningen som en intäkt till förmånsvärdet i kontogrupp 32 eller så redovisas en intäkt enbart i inkomstdeklarationen.


Kontogrupp 32 - Huvudintäkter
Kontogrupp 63 - Företagsförsäkringar och övriga riskkostnader
Kontogrupp 69 - Övriga externa kostnader
Kontogrupp 73 - Kostnadsersättningar och förmåner
Kontogrupp 75 - Sociala och andra avgifter enligt lag och avtal

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad för premier till en livförsäkring i resultaträkningen när försäkringstid har utnyttjats om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför utgifter för premier till en livförsäkring när leverantörsfakturan har betalats och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför utgifter för premier till en livförsäkring per fakturadatumet på leverantörsfakturan eller när utbetalning sker beroende på vilket som inträffar tidigast.


En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sina leverantörsfakturor och leverantörskreditfakturor i ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla inköpstransaktioner har bokförts samt att inte inköpstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och kontot för leverantörsskuld i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
En utgift för premier till en livförsäkring värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till ett försäkringsföretag. En kostnad för premier till en livförsäkring värderas till det verkliga värdet av utnyttjad försäkringstid under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för premier till en livförsäkring.


Moms och beskattning
Momsatssen för premier till en livförsäkring eller en grupplivsförsäkring är 0 % då försäljning av försäkringstjänster inte utgör momspliktig försäljning.

Premier för livförsäkringar är skattefria förmåner och skattemässigt avdragsgilla kostnader till den del premieskatt har betalats på försäkringspremierna av den person som administrerar livförsäkringarna. Premier för tjänstegrupplivsförsäkringen (TGL) är skattefria förmåner och skattemässigt avdragsgilla kostnader eftersom försäkringsbolaget betalar premieskatt på försäkringspremierna.

Premier för livförsäkringar där ingen premieskatt har betalats på försäkringspremierna av den som administrerar försäkringarna är skattepliktiga förmåner som skall tas upp till förmånsbeskattning.

En skattepliktig förmån av livförsäkringar skall beskattas i enlighet med förmånsvärdet som utgörs av marknadsvärdet inklusive moms. Marknadsvärdet inklusive moms är den försäkringspremie som en anställd eller en delägare måste betala för att få försäkringskydd från en livförsäkring under en viss period.


Förmånsbeskattning för en anställd innebär att en skattepliktig förmån av livförsäkring skall beskattas som kontant bruttolön genom avdrag för preliminärskatt och redovisning av arbetsgivaravgifter på förmånsvärdet. En anställd kan undvika förmånsbeskattning genom att helt och hållet betala för den skattepliktiga förmånen via ett nettolöneavdrag under förutsättning att redovisningsenheten redovisar en negativ (krediterad) kostnad avseende förmånsvärdet.

En delägare i en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag tar upp en skattepliktig förmån av livförsäkring till förmånsvärdet som en skattepliktig intäkt i bokföringen eller enbart i inkomstdeklarationen. En passiv delägare i ett aktiebolag eller en ekonomisk förening tar upp en skattepliktig förmån av livförsäkring som utdelning i inkomstdeklarationen.


Enskilda näringsidkare, delägare i handelsbolag och delägare i kommanditbolag som har utgifter för skattepliktiga livförsäkringar i företaget kan behandla dessa utgifter som egna uttag för att undvika förmånsbeskattning.

Kostnader för skattefria förmåner av livförsäkringar är skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen. Kostnader för skattepliktiga parkeringsförmåner är skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen när förmånsbeskattning sker.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader för premier till livförsäkringar som hör till den aktuella redovisningsperioden vilket bland annat kan föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av kostnader i årsredovisningen.


Räkenskapsårets löner och andra ersättningar respektive sociala kostnader, med särskild uppgift om pensionskostnader skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554) anges särskilt. Det sammanlagda beloppet av räkenskapsårets löner och andra ersättningar skall anges för styrelseledamöter, verkställande direktören och motsvarande befattningshavare respektive övriga anställda.

Exempel: bokföra utgift för skattefri grupplivförsäkring till anställda (fakturametoden)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 10 000 SEK (momsfri) som avser premie för tjänstegrupplivsförsäkring (TGL) till anställda. Premien till tjänstegrupplivsförsäkringen är en skattefri förmån av arbetsmarknadsförsäkringar.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 10 000
7570 Premier för arbetsmarknadsförsäkringar 10 000

Exempel: bokföra utgift för skattepliktiga livförsäkringar till anställda (fakturametoden)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 25 000 SEK (momsfri) som avser skattepliktiga livsförsäkringar för anställda. Premierna för livförsäkringarna är skattepliktiga eftersom någon premieskatt inte har betalats av försäkringsföretaget. Förmånsbeskattningen sker i samband med löneutbetalningen.


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 25 000
7584 Livförsäkringspremier 25 000

Exempel: bokföra utgift för skattefri grupplivförsäkring till delägare (fakturametoden)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 10 000 SEK (momsfri) som avser premie för tjänstegrupplivsförsäkring (TGL) till delägare (delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag). Premien till tjänstegrupplivsförsäkringen är en skattefri förmån av arbetsmarknadsförsäkringar.


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 10 000
6317 Premier för arbetsmarknadsförsäkringar 10 000

Exempel: bokföra utgift för skattepliktig livförsäkringar till delägare (förmånsbeskattning)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 2 000 SEK (momsfri) som avser skattepliktiga livförsäkringar till två delägare (delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag). Livförsäkringen är skattepliktig eftersom försäkringsbolaget inte betalar någon premieskatt på försäkringspremierna och redovisningsenheten bokför en intäkt motsvarande förmånsvärdet för att ta hänsyn till förmånsbeskattningen.


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 2 000
6991 Övriga externa kostnader, avdragsgilla 2 000
2011 Egna uttag av varor och tjänster, FK 1 000
2021 Egna uttag av varor och tjänster, JH 1 000
3219 Övriga förmåner 0 % sv 2 000

Exempel: bokföra utgift för skattepliktiga livförsäkringar till delägare (eget uttag)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 2 000 SEK (momsfri) som avser skattepliktiga livförsäkringar till två delägare (delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag). Livförsäkringen är skattepliktig eftersom försäkringsbolaget inte betalar någon premieskatt på försäkringspremierna och redovisningsenheten bokför egna uttag för att undvika förmånsbeskattning.


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 2 000
2013 Egna uttag, FK 1 000
2023 Egna uttag, JH 1 000

Exempel: bokföra förmånsbeskattning av skattepliktiga livförsäkringar till anställda (löneutbetalning)
En redovisningsenhet har i en lönekörning för mars år 2010 betalat ut en bruttolön om 100 000 SEK till tjänstemän och tagit upp skattepliktiga livförsäkringar om 25 000 SEK. Avdraget för preliminär a-skatt uppgick till 38 750 SEK (jämkning 31 %), nettolönen blir 61 250 SEK (100000-38750) och arbetsgivaravgiften uppgick till 39 275 SEK (125000*31,42 %). I samband med löneutbetalningen görs en semesteravsättning om 12 000 SEK (12 %) och arbetsgivaravgiften på semesteravsättningen uppgår till 3 770 SEK (31,42 %).


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 61 250
2710 Personalskatt 38 750
7211 Löner till tjänstemän 100 000
7389 Övriga kostnader för förmåner 25 000
7399 Motkonto skattepliktiga förmåner 25 000
2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter 39 275
7511 Sociala avgifter för löner och ersättningar 31 420
7512 Sociala avgifter för förmånsvärden 7 855
2920 Upplupna semesterlöner 12 000
7291 Förändring semesterlöneskuld tjänstemän 12 000
2941 Beräknade upplupna sociala avgifter 3 770
7519 Sociala avgifter för semester- och löneskulder 3 770



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2023/12/26

Kontakta bokforingstips.se