Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra inkomster från Google Adsense (bokföring med exempel)

Inkomster från Google Adsense är skattepliktiga avseende inkomstskatt men inte skattepliktiga avseende moms då inkomsterna erhålls från Google i Irland.

Vid försäljning av tjänster till momsregistrerade personer i länder inom EU är omsättningen momsfri för en säljande redovisningsenhet om man känner till köparens VAT-nummer. Försäljningsinkomsten exklusive moms från Google i Irland skall redovisas i en periodisk sammanställning tillsammans med VAT-numret för Google i Irland.

Irland tillhör EU och därmed klassificeras inkomster från Google Adsense som inkomst vid försäljning av tjänster till ett annat EU-land. En redovisningsenhet som säljer tjänster till fysiska eller juridiska personer i andra EU-länder än Sverige behöver inte lämna en exportdeklaration till det svenska tullverket.

Annonsinkomster från Google Adsense betalas normalt ut till ett bankkonto vid varje månadsslut och en utbetalningsavi för en kontoinsättning utgör normalt den enda verifikationen. Inkomster från Google Adsense betalas normalt ut en månad i efterskott och utgör därför upplupna intäkter som periodiseras i bokslutet om de är väsentliga (väsentlighetsprincipen).


Klassificering
En inkomst från Google Adsense som avser ej utförda prestationer redovisas som en skuld i balansräkningen fram tills dess att prestationer har utförts i form av utförda tjänster. När prestationerna har utförts så omförs en skuld av ej utförda prestationer till en intäkt i resultaträkningen.

En intäkt vid upplåtelse av annonsplatser för Google Adsense klassificeras som en huvudintäkt om intäkten avser försäljning som hör till huvudverksamheten i en redovisningsenhet. En intäkt vid upplåtelse av annonsplatser för Google Adsense kan också klassificeras som rörelsens sidointäkter eller övriga rörelseintäkter.

Kontogrupp 30 till 34 - Huvudintäkter
Kontogrupp 36 - Rörelsens sidointäkter
Kontogrupp 39 - Övriga rörelseintäkter

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en intäkt i resultaträkningen när prestationer har utförts, om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten och om inkomsten kan mätas på ett tillförlitligt sätt.


En redovisningsenhet bokför inkomster från Google Adsense när inbetalning från Google har gjorts och bokför eventuellt upplupna intäkter vid bokslut avseende intjänade annonsintäkter som per bokslutsdatum inte blivit inbetalda.

En intäkt som inte längre utgör en intäkt i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ intäkt. En kundförlust som beror på bristande betalningsförmåga hos en kund bokförs inte som en negativ intäkt utan som en kostnad i resultaträkningen.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet som är ansluten till Google Adsense har ett konto hos Google där inkomster och inbetalningar från Google registreras. Avstämningar görs mellan en rapport från det webbaserade informationssystemet avseende Google Adsense och redovisade inkomster från Google Adsense i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.


Värdering
En inkomst från Google Adsense värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som erhållits eller som väntas erhållas från Google. En intäkt från Google Adsense värderas till det verkliga värdet av utförda prestationer under en redovisningsperiod baserat på värdet av inkomster från Google Adsense.

Inkomster från Google Adsense kan vara angivna i en valuta som skiljer sig från redovisningsvalutan men inbetalningen erhålls normalt alltid i redovisningsvalutan. Inkomster från Google Adsense skall alltid bokföras i redovisningsvalutan och därför får en redovisningsenhet omräkna belopp i utländsk valuta till växelkursen per bokslutsdagen vid bokföring av upplupna intäkter. En återföring av upplupna intäkter görs alltid med samma belopp som den upplupna intäkten är bokförd till vilket innebär att den ursprungliga växelkursen antas gälla även vid återföringen.


Moms och beskattning
När en redovisningsenhet säljer till och utför tjänster åt en momsregistrerad person i ett annat EU-land än Sverige är försäljningen momsfri. En försäljning av tjänster räknas som EU-försäljning om tjänsterna utförs åt en momsregistrerad person som tillhör ett annat EU-land än Sverige.

En redovisningsenhet som säljer tjänster till personer i andra EU-länder än Sverige behöver inte lämna en exportdeklaration till det svenska tullverket. Inkomster från Google i Irland skall redovisas i en periodisk sammanställning (kvartalsredovisning) per kvartal eller månad.

Försäljningsinkomsten exklusive moms vid tjänsteförsäljning till näringsidkare i andra EU-länder än Sverige skall enligt huvudregeln tas upp som "Försäljning av tjänster till en näringsidkare i ett annat EG-land, enligt huvudregeln" i ruta 39 i skattedeklarationen för moms.


Intäkter från Google Adsense är normalt alltid skattepliktiga intäkter i inkomstdeklarationen och det är enbart allmännyttiga ideella föreningar som kan ha skattefria försäljningsintäkter.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de försäljningsintäkter som hör till den aktuella redovisningsperioden, detta kan bland annat föranleda bokföring av förutbetalda respektive upplupna intäkter. Inkomster från Google Adsense betalas normalt ut i efterskott och utgör därför upplupna intäkter som periodiseras i bokslutet om de är väsentliga.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av intäkter i årsredovisningen.

Större företag skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554), om företagets verksamhetsgrenar eller geografiska marknader avviker betydligt från varandra, lämna uppgift om nettoomsättningens fördelning på verksamhetsgrenarna och marknaderna. Moderföretag och dotterföretag skall ange hur stor del av räkenskapsårets inköp och försäljningar som avser andra koncernföretag.


Exempel: bokföra inkomst från Google Adsense (bankgirobetalning)
En redovisningsenhet har enligt en utbetalningsavi från bankgirot erhållit 4 000 SEK (momsfri) i inkomster från Google Adsense avseende mars år 2010 till företagets bankgirokonto.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 4 000
3308 Försäljning tjänster till annat EU-land 4 000

Exempel: bokföra inkomst från Google Adsense (eget uttag)
En redovisningsenhet har enligt en utbetalningsavi från bankgirot erhållit 4 000 SEK (momsfri) i inkomster från Google Adsense avseende mars år 2010 till en delägares privata bankkonto.


Konto Benämning Debet Kredit
2013 Övriga egna uttag, GT 4 000
3308 Försäljning tjänster till annat EU-land 4 000

Exempel: bokföra upplupen intäkt avseende Google Adsense (bokslut)
En redovisningsenhet har i samband med bokslutet år 2009 konstaterat att annonsinkomsterna i december år 2009 från Google Adsense är 500 USD. Dessa annonsinkomster kommer att inbetalas först under nästkommande räkenskapsår i januari år 2010 och redovisningsenheten bokför därför en upplupen intäkt om 5 000 SEK då valutakursen är 10 SEK per USD per balansdagen.


Konto Benämning Debet Kredit
1790 Upplupna intäkter 5 000
3499 Justering försäljning, ej moms 5 000

Exempel: bokföra återföring av upplupen intäkt avseende Google Adsense (återföring)
En redovisningsenhet har i samband med bokslutet år 2009 bokfört upplupna annonsintäkter avseende Google Adsense om 5 000 SEK som nu under år 2010 återförs.


Konto Benämning Debet Kredit
1790 Upplupna intäkter 5 000
3499 Justering försäljning, ej moms 5 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2018/01/09

Kontakta bokforingstips.se