Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra utgifter för frakt, transport och försäkring (bokföring med exempel)

Den redovisningsenhet som ombesörjer frakt, transport och försäkring vid leveranser av varor (oftast säljaren) erhåller faktura från fraktföretaget och har därmed utgifter för frakt, transport och försäkring.

En säljare som anlitar ett transportbolag för leveranser av varor till en köpare har utgifter för frakt, transport och försäkring. Säljaren och köparen kommer i ett köpeavtal överens om leveransvillkoren för en varuleverans och säljaren vidarefakturerar de utgifter för frakt, transport och försäkring som köparen skall betala för.

När ett fraktbolag skall anlitas för leverans av varor så upprättas en fraktsedel, en fraktsedel utgör en biljett eller ett pass för en försändelse. Ett fraktföretag kan ha hand om och lämna exportdeklaration respektive importdeklaration vid leveranser av varor till ett land utanför EU eller vid leveranser av varor från ett land utanför EU.

Vid export och import av varor skall tullavgifter betalas och importmoms redovisas av mottagaren och det här gäller även moms på utgifter för frakt och transport. Om ett svenskt företag anlitar ett svenskt fraktbolag till att exportera varor till ett land utanför EU får det svenska företaget en faktura från fraktbolaget utan moms och mottagaren får betala tullavgifter och redovisa importmoms i sitt land enligt tullräkning eller enligt faktura från fraktbolaget.

Klassificering
En utgift för frakt, transport och försäkring som avser ej förbrukade resurser redovisas som en tillgång fram tills dess att resurserna har förbrukats i redovisningsenheten. När resurser har förbrukats så omförs en tillgång av ej förbrukade resurser till en kostnad i resultaträkningen.

Den del av en utgift för frakt, transport och försäkring som avser ingående moms skall redovisas som en negativ skuld i balansräkningen fram till dess att momsskulden har blivit betald.

Utgifter för frakt, transport och försäkring som uppstår hos en köpare som har fått varor levererade till sig, eller levererade från leverantören direkt till kund, redovisas normalt på det konto där utgiften för varorna redovisas eftersom anskaffningsvärdet för varor skall inkludera hemtagningskostnader (frakt, importavgifter, tull). Kostnader för frakt, transport och försäkring som uppstår hos en säljare vid leverans av varor till en köpare klassificeras normalt som frakter och transporter i kontogrupp 57, i kostnadsslaget övriga externa kostnader. Kostnader för frakt, transport och försäkring vid varuleveranser bokförs i kontogrupp 46 om en redovisningsenhet vill att fraktkostnaden skall påverka bruttovinsten.

Kontogrupp 40 till 45 - Inköp av varor och material
Kontogrupp 46 - Legoarbeten, underentreprenader
Kontogrupp 57 - Frakter och transporter

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad i resultaträkningen när resurser har förbrukats om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför utgifter för frakt, transport och försäkring när leverantörsfakturan har betalats och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför utgifter för frakt, transport och försäkring per fakturadatumet på leverantörsfakturan eller när utbetalning sker beroende på vilket som inträffar tidigast.

En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sina leverantörsfakturor och leverantörskreditfakturor i ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla inköpstransaktioner har bokförts samt att inte inköpstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och kontot för leverantörsskuld i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
En utgift för frakt, transport och försäkring värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till en leverantör. En kostnad för frakt, transport och försäkring värderas till det verkliga värdet av förbrukade (utnyttjade) resurser under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för frakt, transport och försäkring.

Moms och beskattning
Frakt och transport är en tjänst som har en momssats på 25 % om ett svenskt transportföretag anlitas för transporter av varor till länder inom EU. Om ett svenskt transportföretag anlitas för leveranser till ett land utanför EU (export) så är momssatsen 0 % på fakturan från fraktbolaget då det är mottagaren som skall stå för tullavgifter och importmoms.

Om ett utländskt fraktföretag anlitas är momssatsen på frakt och transport 0 % oavsett om fraktföretaget finns i ett annat EU-land än Sverige eller i ett land utanför EU. När ett fraktbolag från utlandet (inom och utanför EU) anlitas så tillämpas reglerna om omvänd skattskyldighet för tjänster som innebär att köparen skall redovisa utgående och ingående moms på fraktvärdet.

Om utgifter för frakt och transport vidarefaktureras av en svensk momsregistrerad person som inte är ett fraktbolag så är momssatsen på den fakturerade frakten samma som för de varor som är upptagna på fakturan. En redovisningsenhet som säljer böcker med 6 % moms redovisar en utgående moms om 6 % på den vidarefakturerade fraktkostnaden och en redovisningsenhet som säljer olika produkter med olika momssatser får proportionera momsen på frakten utifrån varuvärdet för de fakturerade produkterna.

Försäljning av försäkringar utgör inte momspliktig försäljning och momssatsen på försäkringar är därför 0 %. Momsen på utgifter för frakt och transport är avdragsgill som ingående moms för en momsregistrerad person. Ett momsregistrerat företag som importerar varor till näringsverksamheten skall redovisa importmoms till Skatteverket. En icke momsregistrerad person eller en momsregistrerad person som importerar för privat bruk skall betala och redovisa importmoms till tullverket.

En momsregistrerad person skall redovisa den ingående momsen vid inköp av frakttjänster från en momsregistrerad svensk person som "Ingående moms att dra av" i ruta 48 i skattedeklarationen för moms men utgiften för frakt och transport skall inte redovisas i skattedeklarationen för moms.

Vid inköp av frakttjänster från en näringsidkare i utlandet (import) skall utgiften redovisas som "Beskattningsunderlag vid import" i ruta 50 eller som "Inköp av tjänster från ett land utanför EG" i ruta 22 i skattedeklarationen för moms, detta under förutsättning att reglerna om omvänd skattskyldighet tillämpas. Den beräknade utgående momsen skall redovisas som "Utgående moms 25 %" i ruta 30, "Utgående moms 12 %" i ruta 31 eller "Utgående moms 6 %" i ruta 32 i skattedeklarationen för moms och den beräknade ingående momsen skall redovisas som "Ingående moms att dra av" i ruta 48 i skattedeklarationen för moms när reglerna om omvänd skattskyldighet är tillämpliga.

Vid inköp av frakttjänster från en näringsidkare i ett annat EU-land än Sverige skall utgiften redovisas som "Inköp av varor från ett annat land inom EU:s momsområde" i ruta 20 eller som "Inköp av tjänster från ett annat EG-land, enligt huvudregeln" i ruta 21 i skattedeklarationen för moms, detta under förutsättning att reglerna för omvänd skattskyldighet tillämpas. Den beräknade utgående momsen skall redovisas som "Utgående moms 25 %" i ruta 30, "Utgående moms 12 %" i ruta 31 eller "Utgående moms 6 %" i ruta 32 i skattedeklarationen för moms och den beräknade ingående momsen skall redovisas som "Ingående moms att dra av" i ruta 48 i skattedeklarationen för moms när reglerna om omvänd skattskyldighet är tillämpliga.

Kostnader för frakt, transport och försäkring i en näringsverksamhet är en skattemässigt avdragsgill kostnad i inkomstdeklarationen i inkomstslaget näringsverksamhet.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader som hör till den aktuella redovisningsperioden vilket bland annat kan föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av kostnader i årsredovisningen.

Exempel: bokföra varuinköp med fakturerad frakt (fakturametoden)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura från en svensk leverantör avseende varor om 12 500 SEK inklusive moms. Momsen är 2 500 SEK (25 %), varuvärdet är 9 000 SEK och den fakturerade frakten är 1 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 12 500
2641 Ingående moms sv 2 500
4010 Varuinköp sv 10 000

Exempel: bokföra faktura från fraktföretag vid import (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har importerat varor till Sverige och har nu erhållit en leverantörsfaktura från ett fraktföretag om 4 000 SEK där 1 000 SEK avser tullavgift och där 3 000 SEK avser fraktavgift.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 4 000
4545 Import av varor, 25 % moms 4 000
2615 Utgående moms varuimport, 25 % 1 000
2645 Ingående moms utland 1 000

Exempel: bokföra faktura från fraktföretag i ett annat EU-land än Sverige (fakturametoden)
En redovisningsenhet har fått en leverantörsfaktura från ett fraktföretag i ett annat EU-land än Sverige. Frakten uppgår till 1 000 EUR och valutakursen är 10 SEK per EUR. Redovisningsenheten har lämnat sitt VAT-nummer till säljaren och försäljningen är momsfri.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 10 000
4515 Inköp varor EU, 25 % 10 000
2614 Utgående moms omvänd skattskyldighet, 25 % 2 500
2645 Ingående moms utland 2 500

Exempel: bokföra frakt och transport vid försäljning (fakturametoden)
En redovisningsenhet har sålt varor till en annan redovisningsenhet inom EU och har nu erhållit en leverantörsfaktura från fraktföretaget på 1 250 SEK. Momsen är 250 SEK (25 %) och fraktvärdet är 1 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 1 250
2641 Ingående moms sv 250
5711 Frakt, transport och försäkring 1 000

Exempel: bokföra frakt och transport vid försäljning (fakturametoden)
En redovisningsenhet har sålt varor till en annan redovisningsenhet inom EU och har nu erhållit en leverantörsfaktura från fraktföretaget på 1 250 SEK. Momsen är 250 SEK (25 %) och fraktvärdet är 1 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 1 250
2641 Ingående moms sv 250
4611 Frakt, transport och försäkring 1 000

Exempel: bokföra frakt och transport vid försäljning (fakturametoden)
En redovisningsenhet har sålt varor till en annan redovisningsenhet utanför EU (export) och har nu erhållit en leverantörsfaktura från fraktföretaget på 1 000 SEK där fraktvärdet är 1 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 1 000
5711 Frakt, transport och försäkring 1 000

Exempel: bokföra frakt och transport vid försäljning (fakturametoden)
En redovisningsenhet har sålt varor till en annan redovisningsenhet utanför EU (export) och har nu erhållit en leverantörsfaktura från fraktföretaget på 1 000 SEK där fraktvärdet är 1 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 1 000
4611 Frakt, transport och försäkring 1 000

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2017/04/18

Kontakta bokforingstips.se