Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra förseningsavgift för årsredovisning (bokföring med exempel)

Ett aktiebolag som inte har lämnat in sin årsredovisning och revisionsberättelse i tid (inom 7 månader efter räkenskapsårets utgång) måste betala förseningsavgift till Bolagsverket. Den (styrelsen) som inte skickar in årsredovisningen i tid riskerar dessutom att åtalas för bokföringsbrott.

Ett aktiebolag måste lämna in sin årsredovisning och eventuellt revisionsberättelse senast sju månader efter räkenskapsårets utgång. Ett aktiebolag som avslutar sitt räkenskapsår 2017-12-31 måste lämna in årsredovisning och eventuellt revisionsberättelse senast 2018-07-31.

För ett privat aktiebolag är förseningsavgiften 5 000 SEK, efter två månader tillkommer ytterligare 5 000 SEK och efter fyra månader tillkommer ytterligare 10 000 SEK i förseningsavgift. För ett publikt aktiebolag är förseningsavgiften 10 000 SEK, efter två månader tillkommer ytterligare 10 000 SEK och efter fyra månader tillkommer ytterligare 20 000 SEK i förseningsavgift.


Det är möjligt att överklaga, begära omprövning eller begära eftergift för Bolagsverkets beslut om förseningsavgift för en årsredovisning, avgiften måste dock ändå betalas. En omprövning innebär att Bolagsverket går igenom ärendet igen och en eftergift innebär att du återfår den betalda förseningsavgiften.

Förseningsavgifter för en årsredovisning är inte skattemässigt avdragsgilla kostnader i inkomstdeklarationen, detta gäller oavsett om det handlar om slarv eller medvetet fusk.

Klassificering
En utgift för förseningsavgifter som avser ej fastställda avgifter redovisas som en tillgång fram tills dess att avgifterna har beslutats av Bolagsverket. När avgifterna har beslutats av Bolagsverket så omförs en tillgång av ej fastställda avgifter till en kostnad i resultaträkningen.


Kostnader för förseningsavgifter klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs i kontogrupp 69.

Kontogrupp 69 - Övriga externa kostnader

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad för förseningsavgifter i resultaträkningen när avgifterna har fastställts av Bolagsverket, om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sina leverantörsfakturor i ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla leverantörsfakturor har bokförts samt att inte leverantörsfakturor har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och kontot för leverantörsskuld i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.


Värdering
En utgift för förseningsavgifter avseende årsredovisningar värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till Bolagsverket. En kostnad för förseningsavgifter värderas till det verkliga värdet som har blivit fastställt av Bolagsverket under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för förseningsavgifter.

Moms och beskattning
Momssatsen för förseningsavgifter till Bolagsverket är 0 % och kostnader för förseningsavgifter till Bolagsverket är inte skattemässigt avdragsgilla kostnader i inkomstdeklarationen.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader för föreningsavgifter som hör till den aktuella redovisningsperioden, detta kan bland annat föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.


En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av kostnader i årsredovisningen.

Exempel: bokföra utgift för förseningsavgift (fakturametoden)
Ett privat aktiebolag har missat att lämna in sin årsredovisning i tid och har därför fått ett beslut om förseningsavgift från Bolagsverket motsvarande 5 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 5 000
6992 Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla 5 000

Exempel: bokföra utgift för förseningsavgift (kontantmetoden)
Ett privat aktiebolag har missat att lämna in sin årsredovisning i tid och har därför fått ett beslut om förseningsavgift från Bolagsverket motsvarande 5 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 5 000
6992 Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla 5 000

Exempel: bokföra återbetalning av förseningsavgift (eftergift)
Ett privat aktiebolag har missat att lämna in sin årsredovisning i tid och har därför fått ett beslut om förseningsavgift från Bolagsverket motsvarande 5 000 SEK. Aktiebolaget har betalat avgiften och bokfört den som en kostnad. Aktiebolaget begärde eftergift och har nu fått tillbaka hela förseningsavgiften.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 5 000
6992 Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla 5 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2019/12/18

Kontakta bokforingstips.se