Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra försäljning till fartyg och flygplan (bokföring med exempel)

Försäljning av varor och tjänster till fartyg eller flygplan kan vara momspliktig eller momsfri omsättning beroende på om försäljningen räknas som svensk omsättning, export eller EU-handel.

Leverans av varor till fartyg och flygplan i en näringsverksamhet som går till utlandet räknas som export oberoende av om destinationslandet är ett annat EU-land eller ett land utanför EU och sådan försäljning utgör därför momsfri försäljning. Leverans av varor till svenska fartyg och flygplan i inrikes trafik räknas som svensk omsättning och är därför momspliktig i enlighet med svenska momssatser.

Vid leverans till fartyg gäller inskränkningar för fartyg i trafik mellan Sverige och Åland samt mellan Sverige och Norge. Endast sprit, vin, öl, tobak, parfym, andra kosmetiska preparat, choklad och konfektyr får levereras momsfritt. Alkoholhaltiga drycker får inte levereras momsfritt till fartyg i trafik mellan hamnar norr om Lysekil och öster om Risör.


Försäljning av tjänster till fartyg och flygplan räknas som export om köparen finns i ett land utanför EU, som svensk omsättning om köparen är näringsidkare i Sverige eller privatperson i ett annat EU-land än Sverige och som EG-omsättning om köparen är näringsidkare i ett annat EU-land än Sverige.

Försäljning av tjänster till fartyg och flygplan som berör ombyggnad, reparation, underhåll, befraktning och uthyrning av fartyg eller flygplan är momsfri. Försäljning av varor såsom delar, tillbehör eller utrustning till fartyg och flygplan är också momsfri.

Försäljning av varor till passagerare ombord på fartyg eller flygplan som går från Sverige till ett annat EG-land än Sverige anses vara svensk momspliktig omsättning. Försäljning av varor till passagerare ombord på fartyg eller flygplan på returresan från ett annat EU-land än Sverige beskattas i det land där returresan går ifrån. Försäljning till passagerare på fartyg och flygplan som går från Sverige till ett land utanför EU anses vara export. Försäljning av varor ombord på fartyg eller flygplan i trafik mellan EU-länder räknas som export om varorna är livsmedel eller livsmedelstillsatser och inte punktskattepliktiga.


Tjänster såsom servering och underhållning som tillhandahålls ombord på fartyg eller flygplan som går från Sverige till ett annat EU-land än Sverige eller från Sverige till ett land utanför EU anses vara export.

Klassificering
En inkomst vid försäljning till fartyg eller flygplan som avser ej utförda prestationer redovisas som en skuld i balansräkningen fram tills dess att prestationer har utförts i form av utförda tjänster eller levererade varor. När prestationerna har utförts så omförs en skuld av ej utförda prestationer till en intäkt i resultaträkningen.

En intäkt vid försäljning till fartyg eller flygplan klassificeras som en huvudintäkt om intäkten avser försäljning som hör till huvudverksamheten i en redovisningsenhet. En intäkt vid försäljning till fartyg eller flygplan kan också klassificeras som fakturerade kostnader, rörelsens sidointäkter och övriga rörelseintäkter. Intäktskorrigeringar såsom lämnade kassarabatter vid tidig betalning och mängdrabatter bokförs som en debiterad intäkt i kontogrupp 37.


Kontogrupp 30 till 34 - Huvudintäkter
Kontogrupp 35 - Fakturerade kostnader
Kontogrupp 36 - Rörelsens sidointäkter
Kontogrupp 37 - Intäktskorrigeringar
Kontogrupp 39 - Övriga rörelseintäkter

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en intäkt i resultaträkningen när prestationer har utförts, om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten och om inkomsten kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför försäljning till fartyg eller flygplan när kunden har betalat och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför försäljning till fartyg eller flygplan när faktura skapas eller när inbetalning sker, beror på vilket som inträffar tidigast.

En intäkt som inte längre utgör en intäkt i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ intäkt. En kundförlust som beror på bristande betalningsförmåga hos en kund bokförs inte som en negativ intäkt utan som en kostnad i resultaträkningen.


Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sin försäljning till fartyg eller flygplan i ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla försäljningstransaktioner har bokförts samt att inte försäljningstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett faktureringsprogram och kontot för kundfordran i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
En inkomst vid försäljning till fartyg eller flygplan värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som erhållits eller som väntas erhållas från en kund. En intäkt vid försäljning till fartyg eller flygplan värderas till det verkliga värdet av utförda prestationer under en redovisningsperiod baserat på värdet av försäljningsinkomsterna.


Moms och beskattning
Vid försäljning av varor och tjänster som räknas som svensk omsättning tillämpas momssatserna 25 %, 12 %, 6 % och 0 % för en momsregistrerad redovisningsenhet. Vid försäljning som räknas som export och vid försäljning till ett annat EU-land än Sverige är momssatsen 0 %. Reglerna om omvänd skattskyldighet tillämpas vid försäljning av tjänster till utlandet och vid försäljning av varor till näringsidkare i ett annat EU-land än Sverige.

En momsregistrerad person i Sverige är skyldig att redovisa utgående moms vid försäljning som är momspliktig i Sverige. En person som inte är momsregistrerad skall inte ta ut någon utgående moms vid försäljning och får inte heller avdrag för moms vid inköp som ingående moms.

Försäljningsinkomsten exklusive moms avseende momspliktig svensk omsättning skall tas upp i ruta 05 som "Momspliktig försäljning som inte ingår i någon annan ruta nedan" i skattedeklarationen för moms. Den utgående momsen skall tas upp som "Utgående moms 25 %" i ruta 10, som "Utgående moms 12 %" i ruta 11 eller som "Utgående moms 6 %" i ruta 12 i skattedeklarationen för moms.


Försäljningsinkomsten exklusive moms vid varuförsäljning på export skall tas upp som "Försäljning av varor utanför EU" i ruta 36 i skattedeklarationen för moms. Försäljningsinkomsten exklusive moms vid tjänsteförsäljning på export skall tas upp som "Övrig försäljning av tjänster omsatta utanför Sverige" i ruta 40 i skattedeklarationen för moms.

Försäljningsinkomsten exklusive moms vid tjänsteförsäljning till näringsidkare i andra EU-länder än Sverige skall enligt huvudregeln tas upp som "Försäljning av tjänster till en näringsidkare i ett annat EU-land, enligt huvudregeln" i ruta 39 i skattedeklarationen för moms. En redovisningsenhet som säljer tjänster till momsregistrerade näringsidkare i andra EU-länder än Sverige utan att lägga på svensk moms måste lämna en periodisk sammanställning (kvartalsredovisning).


Tjänsteförsäljning vid omvänd skattskyldighet i Sverige skall redovisas som "Försäljning när köparen är skattskyldig i Sverige" i ruta 41 och momsfri tjänsteförsäljning skall redovisas som "Övrig försäljning m.m." i ruta 42 i skattedeklarationen för moms.

Intäkter vid försäljning till fartyg eller flygplan är normalt alltid skattepliktiga intäkter i inkomstdeklarationen, det är enbart ideella föreningar som kan ha skattefria försäljningsintäkter.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de försäljningsintäkter som hör till den aktuella redovisningsperioden, detta kan bland annat föranleda bokföring av förutbetalda respektive upplupna intäkter.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av intäkter i årsredovisningen.


Större företag skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554), om företagets verksamhetsgrenar eller geografiska marknader avviker betydligt från varandra, lämna uppgift om nettoomsättningens fördelning på verksamhetsgrenarna och marknaderna. Moderföretag och dotterföretag skall ange hur stor del av räkenskapsårets inköp och försäljningar som avser andra koncernföretag.

Exempel: bokföra försäljning av varor till fartyg eller flygplan (export)
En redovisningsenhet har sålt kontorsmöbler för 50 000 SEK (momsfri) till ett fartyg som går från Sverige till utlandet. Försäljningen räknas som export och är därför momsfri.

Konto Benämning Debet Kredit
1511 Kundfordran 50 000
3105 Försäljning varor till land utanför EU 50 000

Exempel: bokföra försäljning av varor till fartyg eller flygplan (inhemsk trafik)
En redovisningsenhet har sålt kontorsmöbler för 62 500 SEK inklusive moms till ett fartyg som bedriver näringsverksamhet i Sverige och som reser mellan hamnar i Sverige. Momsen är 12 500 SEK (25 %) och varuvärdet är 50 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
1511 Kundfordran 62 500
2611 Utgående moms SE, 25 % 12 500
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 50 000

Exempel: bokföra försäljning av varor på fartyg eller flygplan (EG-trafik)
En redovisningsenhet har sålt en klocka på ett fartyg som åker mellan Sverige och Tyskland för 12 500 SEK inklusive moms. Försäljningen är momspliktig eftersom det inte rör sig om livsmedel eller livsmedelstillsatser som inte är punktskattepliktiga, momsen är 2 500 SEK (25 %) och varuvärdet är 10 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
1911 Huvudkassa 12 500
2611 Utgående moms SE, 25 % 2 500
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 10 000

Exempel: bokföra försäljning av tjänster till fartyg eller flygplan (svensk näringsidkare)
En redovisningsenhet har sålt en annons på Internet till en svensk näringsidkare som bedriver fartygstrafik för 25 000 SEK inklusive moms. Momsen är 5 000 SEK (25 %) och tjänstevärdet är 20 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
1511 Kundfordran 25 000
2611 Utgående moms SE, 25 % 5 000
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 20 000

Exempel: bokföra försäljning av tjänster till fartyg eller flygplan (momsfritt)
En redovisningsenhet har sålt tjänster gällande reparation av ett flygplan för 200 000 SEK (momsfri) till en svensk näringsidkare.


Konto Benämning Debet Kredit
1511 Kundfordran 20 000
3004 Försäljning inom Sverige, momsfri 20 000

Exempel: bokföra försäljning av tjänster på fartyg eller flygplan (export)
En redovisningsenhet har sålt underhållning på ett fartyg som går mellan Sverige och Tyskland för 25 000 SEK inklusive moms. Momsen är 5 000 SEK (25 %) och tjänstevärdet är 20 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
1511 Kundfordran 25 000
2611 Utgående moms SE, 25 % 5 000
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 20 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2018/01/09

Kontakta bokforingstips.se