Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra hemförsäkringar till anställda och förmån av fri hemförsäkring (bokföring med exempel)

Om en redovisningsenhet betalar för hemförsäkringar till anställda eller delägare utgör det en skattepliktig förmån av fri hemförsäkring som skall tas upp till förmånsbeskattning.

Premier för hemförsäkringar är privata boendeutgifter som inte utgör utgifter i tjänsten. Premier för hemförsäkringar som betalas av en redovisningsenhet är skattepliktiga förmåner oberoende av om redovisningsenheten betalar direkt till försäkringsbolaget eller betalar ut ersättning till en anställd eller en delägare.

Klassificering
En utgift för hemförsäkringar som avser ej förbrukade resurser redovisas som en tillgång fram tills dess att resurserna har förbrukats i redovisningsenheten. När resurser har förbrukats så omförs en tillgång av ej förbrukade resurser till en kostnad i resultaträkningen.


En kostnad för en skattepliktig förmån av fri hemförsäkring redovisas tillsammans med den ingående momsen i den kontogrupp som bäst motsvarar kostnadsslaget.

För anställda sker förmånsbeskattningen i lönekörningen och redovisas som en kostnad (debitering) och en negativ kostnad (kreditering) i kontogrupp 73 eller som en kostnad och en intäkt. För redovisningsenheten innebär en förmånsbeskattning av anställda att arbetsgivaravgiften på förmånsvärdet blir en ytterligare kostnad utöver kostnaden för hemförsäkringar.

För delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag redovisas förmånsbeskattningen som en intäkt till förmånsvärdet i kontogrupp 32 eller så redovisas en intäkt enbart i inkomstdeklarationen. En delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag kan redovisa utgiften för en skattepliktig hemförsäkring som ett eget uttag för att undvika förmånsbeskattning.


Kontogrupp 34 - Försäljning, egna uttag
Kontogrupp 73 - Kostnadsersättningar och förmåner
Kontogrupp 75 - Sociala och andra avgifter enligt lag och avtal

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad för en skattepliktig förmån av fri hemförsäkring och förmånsbeskattningen när resurser har förbrukats, om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet på grund av felaktigheter eller dylikt skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar löneutbetalningar i ett löneprogram och det är viktigt att se till att alla löneutbetalningar har bokförts samt att inte löneutbetalningar har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan rapporter från löneprogrammet och konton för löneskulder och skatteskulder avseende personal i bokföringen.


Värdering
En utgift för hemförsäkringar värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas. En kostnad för hemförsäkringar värderas till det verkliga värdet av förbrukade resurser under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för hemförsäkringar.

Moms och beskattning
Momssatsen på utgifter för hemförsäkringar är 0 %, försäljning av försäkringstjänster utgör inte momspliktig omsättning.

En skattepliktig förmån avseende fri hemförsäkring skall beskattas i enlighet med förmånsvärdet, detta utgörs av marknadsvärdet inklusive moms. Förmånsbeskattning för hemförsäkringar innebär att förmånsvärdet skall beskattas som kontant bruttolön för en anställd och som en skattepliktig intäkt/utdelning för en delägare som inte är anställd.


Förmånsbeskattning för en anställd innebär att en skattepliktig förmån av fri hemförsäkring skall beskattas som kontant bruttolön genom avdrag för preliminärskatt och redovisning av arbetsgivaravgifter på förmånsvärdet. En anställd kan undvika förmånsbeskattning genom att helt och hållet betala för den skattepliktiga förmånen via ett nettolöneavdrag. Avdrag för preliminär a-skatt görs bara i den mån det finns bruttolön att göra avdrag från, något avdrag för preliminär a-skatt görs inte om bara förmånen tas upp i lönekörningen.

En delägare i en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag tar upp en skattepliktig förmån av fri hemförsäkring till förmånsvärdet som en skattepliktig intäkt, i bokföringen eller enbart i inkomstdeklarationen. En passiv delägare i ett aktiebolag eller en ekonomisk förening tar upp en skattepliktig förmån av fri hemförsäkring som utdelning, i lönekörningen eller enbart i inkomstdeklarationen. Delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag kan undvika förmånsbeskattning genom att bokföra utgifterna för skattepliktiga förmåner som egna uttag i kontogrupp 20.


Kostnader för skattepliktiga förmåner av fria hemförsäkringar är skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen, om förmånsbeskattning sker.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader som hör till den aktuella redovisningsperioden vilket bland annat kan föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader. Utgifter för hemförsäkringar behöver normalt inte periodiseras i bokslutet.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av kostnader i årsredovisningen.

En redovisningsenhet skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554) lämna uppgift om medelantalet under räkenskapsåret anställda personer. Större företag skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554) lämna upplysningar om andelen kvinnor och andelen män av medelantalet anställda under räkenskapsåret och medelantalet anställda och fördelningen mellan kvinnor och män i varje land, om företaget har anställda i flera länder.


Större företag ska enligt årsredovisningslagen (1995:1554) lämna upplysningar om fördelningen mellan kvinnor och män bland styrelseledamöter, verkställande direktör och andra personer i företagets ledning. Fördelningen bland styrelseledamöter och bland övriga befattningshavare ska redovisas var för sig. Upplysningarna ska avse förhållandena på balansdagen.

Större företag ska enligt årsredovisningslagen (1995:1554) lämna upplysningar om storleken av följande personalkostnader för räkenskapsåret:
1. löner och andra ersättningar, och
2. sociala kostnader, med särskild uppgift om pensionskostnader.

Exempel: bokföra utgift för skattepliktig hemförsäkring till anställda (fakturametoden)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 3 000 SEK som avser hemförsäkring för en anställd. Det förekommer ingen moms på leverantörsfakturan och förmånsbeskattning sker i samband med löneutbetalningen.


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 3 000
7699 Övriga personalkostnader 3 000

Exempel: bokföra utgift för skattepliktig hemförsäkring till delägare (förmånsbeskattning)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 3 000 SEK som avser hemförsäkring för en delägare (delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag). Det förekommer ingen moms på leverantörsfakturan och redovisningsenheten bokför en intäkt motsvarande förmånsvärdet för att ta hänsyn till förmånsbeskattningen.


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 3 000
6991 Övriga externa kostnader, avdragsgilla 3 000
2011 Egna uttag av varor och tjänster 3 000
3404 Egna uttag, momsfria 3 000

Exempel: bokföra utgift för skattepliktig hemförsäkring till delägare (eget uttag)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 3 000 SEK som avser hemförsäkring för en delägare (delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag). Det förekommer ingen moms på leverantörsfakturan och utgiften bokförs som ett eget uttag för att förmånsbeskattning skall undvikas.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 3 000
2013 Övriga egna uttag 3 000

Exempel: bokföra förmånsbeskattning av fri hemförsäkring till anställda (kostnadsmetod)
En redovisningsenhet har i en lönekörning för mars år 2010 betalat ut en bruttolön om 100 000 SEK till tjänstemän och tagit upp en skattepliktig förmån av fri hemförsäkring om 3 000 SEK. Avdraget för preliminär a-skatt uppgick till 31 930 SEK (jämkning 31 %), nettolönen blir 68 070 SEK (100000-31930) och arbetsgivaravgiften uppgick till 32 362 SEK (103000*31,42 %).


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 68 070
2710 Personalskatt 31 930
7211 Löner till tjänstemän 100 000
7389 Övriga kostnader för förmåner 3 000
7399 Motkonto skattepliktiga förmåner 3 000
2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter 32 362
7511 Sociala avgifter för löner och ersättningar 31 420
7512 Sociala avgifter för förmånsvärden 942

Exempel: bokföra förmånsbeskattning av fri hemförsäkring till anställda (intäktsmetod)
En redovisningsenhet har i en lönekörning för mars år 2010 tagit upp en skattepliktig förmån av fri hemförsäkring om 3 000 SEK. Arbetsgivaravgiften uppgick till 942 SEK (3000*31,42 %), inget avdrag för preliminär a-skatt gjordes då ingen lön betalades ut.


Konto Benämning Debet Kredit
7389 Övriga kostnader för förmåner 3 000
3004 Försäljning inom Sverige, momsfri 3 000
2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter 942
7512 Sociala avgifter för förmånsvärden 942



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2017/12/14

Kontakta bokforingstips.se