Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra utgifter för företagsförsäkring och småföretagarförsäkring (bokföring med exempel)

För att skydda ditt företag ekonomiskt mot brand, inbrott, skadegörelse och stämningar kan du teckna en företagsförsäkring eller småföretagsförsäkring hos ett försäkringsbolag.

En företagsförsäkring består oftast av flera försäkringar i ett paket och vilka försäkringar en viss redovisningsenhet behöver beror på lagar, avtal och branschtillhörighet. En företagsförsäkring kan innehålla en sakförsäkring och en ansvarsförsäkring. En sakförsäkring skyddar mot skador på tillgångar och en ansvarsförsäkring skyddar dig och dina anställda då du eller dina anställda har gjort fel i tjänsteutövningen.

En företagsförsäkring eller småföretagsförsäkring innehåller flera olika försäkringar för en redovisningsenhet och olika försäkringar kan ha olika självrisk och maxbelopp för utbetalning av ersättning vid skada. Självrisken i en försäkring syftar till att göra försäkringstagarna mer försiktiga jämfört med om det inte fanns någon självrisk.


Utgifter för företagsförsäkringar och småföretagsförsäkringar består av försäkringspremier som betalas till ett försäkringsbolag. Premierna för en företagsförsäkring betalas oftast ett år i förskott vilket ger implikationer för bokslutet.

Försäkringsersättning som betalas ut från en företagsförsäkring är skattepliktig men en redovisningsenhet får göra avdrag för självrisken och de kostnader som krävs för att reparera den skada som har skett. För att skattemässigt matcha försäkringsersättningen mot kostnaderna för reparationer får avsättningar till en ersättningsfond göras.

Klassificering
En utgift för premier till en företagsförsäkring som avser ej förbrukade resurser redovisas som en tillgång fram tills dess att resurserna har förbrukats i redovisningsenheten. När resurser har förbrukats så omförs en tillgång av ej förbrukade resurser till en kostnad i resultaträkningen.


Kostnader för premier till en företagsförsäkring klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som kostnader för företagsförsäkring i kontogrupp 63.

Kontogrupp 63 - Företagsförsäkringar och övriga riskkostnader

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad i resultaträkningen när resurser har förbrukats om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför utgifter för premier till en företagsförsäkring när leverantörsfakturan har betalats och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför utgifter för premier till en företagsförsäkring per fakturadatumet på leverantörsfakturan eller när utbetalning sker beroende på vilket som inträffar tidigast.


En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sina leverantörsfakturor och leverantörskreditfakturor i ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla inköpstransaktioner har bokförts samt att inte inköpstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och kontot för leverantörsskuld i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
En utgift för premier till en företagsförsäkring värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till en leverantör. En kostnad för premier till en företagsförsäkring värderas till det verkliga värdet av förbrukade (utnyttjade) resurser under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för premier till företagsförsäkringar.


Moms och beskattning
Momssatsen för premier till en företagsförsäkring är 0 % då försäkringstjänster är momsfria tjänster enligt mervärdesskattelagen (1994:200).

Kostnaden för premier till en företagsförsäkring i en näringsverksamhet är en skattemässigt avdragsgill kostnad i inkomstdeklarationen.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader som hör till den aktuella redovisningsperioden vilket bland annat kan föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader. Försäkringspremier betalas normalt i förskott och utgör därför förutbetalda kostnader.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av kostnader i årsredovisningen.


Exempel: bokföra utgift för premier till företagsförsäkring (fakturametoden)
En redovisningsenhet har enligt en leverantörsfaktura utgifter för premier till en företagsförsäkring på 12 000 SEK som avser perioden mellan den 1 juni år 1 och 31 maj år 2. Företagsförsäkringen täcker in 7 månader under det här räkenskapsåret och 5 månader under nästkommande räkenskapsår. Den förutbetalda kostnaden är 5 000 SEK (12000*(5/12)).

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 12 000
1731 Förutbetald företagsförsäkring 5 000
6311 Företagsförsäkring 7 000

Exempel: bokföra utgift för premier till företagsförsäkring (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har enligt en betald leverantörsfaktura utgifter för premier till en företagsförsäkring på 12 000 SEK som avser perioden mellan den 1 juni år 1 och 31 maj år 2. Företagsförsäkringen täcker in 7 månader under det här räkenskapsåret och 5 månader under nästkommande räkenskapsår. Den förutbetalda kostnaden är 5 000 SEK (12000*(5/12)).


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 12 000
1731 Förutbetald företagsförsäkring 5 000
6311 Företagsförsäkring 7 000

Exempel: bokföra återföring av förutbetald företagsförsäkring (fakturametoden och kontantmetoden)
Under det föregående räkenskapsåret redovisades en förutbetald kostnad för företagsförsäkring om 5 000 SEK och den här förutbetalda kostnaden återförs nu.


Konto Benämning Debet Kredit
1731 Förutbetald företagsförsäkring 5 000
6311 Företagsförsäkring 5 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/03/11

Kontakta bokforingstips.se