Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra inkassokrav till kund och erhållen inkassoavgift (bokföring med exempel)

En redovisningsenhet eller ett ombud (inkassoföretag) för en redovisningsenhet får skicka inkassokrav till kunder som inte har betalat sina fakturor inom förfallotiden.

Ett inkassokrav skickas normalt ut efter det att en eller två betalningspåminnelser har skickats ut till en kund. En redovisningsenhet behöver inte skicka ut betalningspåminnelser innan det att ett inkassokrav skickas ut men det är god sed. Orsaken till att en kund inte har betalat en faktura kan bero på att fakturan har slarvats bort eller att kunden har glömt att betala fakturan.

Ett inkassokrav skall vara utformat i enlighet med krav i inkassolagen (1974:182) och en redovisningsenhet kan förutom fordrat belopp även kräva avtalad påminnelseavgift enligt betalningspåminnelser, dröjsmålsränta och inkassoavgift.

Den lagstadgade påminnelseavgiften är 60 SEK och en lagstadgad inkassoavgift om 180 SEK kan tas ut i ett inkassokrav enligt lagen (1981:739) om ersättning för inkassokostnader. Dröjsmålsränta kan tas ut enligt avtal eller enligt räntelagen (1975:635).


Ett företag som har en fordran på ett annat företag eller en myndighet får enligt lagen (1981:739) om ersättning för inkassokostnader ta ut en förseningsavgift om 450 SEK när förfallodagen har passerats, detta gäller utan att avgiften behöver avtalas i förväg. Ett företag som tar ut en förseningsavgift av sin kund får dock endast ta ut påminnelseavgift, inkassoavgift och avgift för amorteringsplan till den del dessa avgifter tillsammans överstiger 450 SEK.

En redovisningsenhet som inte själv vill sköta indrivningen av kundfordringar kan anlita ett godkänt inkassoföretag som sköter hela indrivningsprocessen med inkassokrav, betalningsförelägganden, utmätning, tvister i domstol och konkursanmälningar. När ett inkassoföretag anlitas för indrivning av fordringar innebär det utgifter för provision och avgifter som faktureras av inkassoföretaget.


Klassificering
En intäkt som avser en inkassoavgift klassificeras normalt som en fakturerad kostnad eftersom den här avgiften syftar till att kompensera för kostnader i samband med indrivning av kundfordringar. I baskontoplanen bokförs inkassoavgifter i kontogrupp 35.

Kontogrupp 35 - Fakturerade kostnader

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en intäkt i resultaträkningen när prestationer har utförts om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten och om inkomsten kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför en inkassoavgift när kunden har betalat den här avgiften. En redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför normalt en inkassoavgift först när kunden har betalat avgiften eftersom det råder stor osäkerhet gällande om inkassoavgiften kommer erhållas.


Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sin försäljning i ett kassaregister eller ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla försäljningstransaktioner har bokförts samt att inte försäljningstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett kassaregister eller ett faktureringsprogram och kontot för kassa eller kundfordran i bokföringen.

Värdering
En inkomst som avser en inkassoavgift värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som erhållits från en kund. En intäkt som avser en inkassoavgift värderas till det verkliga värdet av utförda prestationer under en redovisningsperiod baserat på värdet av försäljningsinkomsterna.

Moms och beskattning
Det är ingen moms (0 %) på inkassoavgifter och inkomsten avseende inkassoavgifter skall redovisas som "Övrig försäljning m.m." i ruta 42 i skattedeklarationen för moms.


Intäkter avseende inkassoavgifter är normalt alltid skattepliktiga intäkter i inkomstdeklarationen, det är enbart allmännyttiga ideella föreningar som kan ha skattefria försäljningsintäkter.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de försäljningsintäkter som hör till den aktuella redovisningsperioden, detta kan bland annat föranleda bokföring av förutbetalda respektive upplupna intäkter.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av intäkter i årsredovisningen.

Större företag skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554), om företagets verksamhetsgrenar eller geografiska marknader avviker betydligt från varandra, lämna uppgift om nettoomsättningens fördelning på verksamhetsgrenarna och marknaderna. Moderföretag och dotterföretag skall ange hur stor del av räkenskapsårets inköp och försäljningar som avser andra koncernföretag.


Exempel: bokföra inkassoavgifter (fakturametoden)
En redovisningsenhet har erhållit en betalning från en kund om 12 710 SEK där 12 500 SEK utgör kundfordran, 50 SEK utgör påminnelseavgift och 160 SEK utgör inkassoavgift.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 12 710
1511 Kundfordran 12 500
3591 Förseningsavgifter, ej moms 210

Exempel: bokföra inkassoavgifter (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har enligt en kundfaktura sålt varor till ett totalt värde om 12 500 SEK inklusive moms. Den utgående momsen är 2 500 SEK (25 %) och varuvärdet är 10 000 SEK. En kund har betalat 12 710 SEK där 50 SEK avser en påminnelseavgift och 160 SEK avser inkassoavgift.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 12 710
2611 Utgående moms SE, 25 % 2 500
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 10 000
3591 Förseningsavgifter, ej moms 210



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2018/01/09

Kontakta bokforingstips.se