Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra bankavgifter, kontoavgifter och bankkostnader (bokföring med exempel)

En redovisningsenhet som utnyttjar banktjänster för betalningar, investeringar och lån hos en extern bank har externa utgifter för bankavgifter.

Huvudsyftet för en bank är inlåning och utlåning men banker tillhandahåller även andra tjänster såsom betalningtjänster, kapitalförvaltningstjänster och mäklartjänster för finansiella instrument. En bank tar för sina tjänster ut bankavgifter, kontoavgifter, förvaltningsavgifter och courtage med mera.

En redovisningsenhet har normalt ett eller flera bankkonton med bankgiro för sin näringsverksamhet och utnyttjar normalt tjänster för leverantörsbetalningar och inbetalningar. En redovisningsenhet betalar kontoavgifter för bankkonton, transaktionsavgifter för betalningar och avgifter för kontoutdrag.

Kontoavgifter för bankkonton faktureras normalt årsvis i förskott medan andra bankavgifter faktureras i efterskott. Bankavgifter dras ofta direkt från bankontot men en redovisningsenhet får normalt ett besked (kvitto) på att bankavgifter skall dras från bankkontot.


Klassificering
En utgift för bankavgifter som avser ej utförda tjänster redovisas som en tillgång fram tills dess att tjänsterna har utnyttjats av redovisningsenheten. När tjänsterna har utnyttjats så omförs en tillgång av ej utförda tjänster till en kostnad i resultaträkningen.

Kostnader för bankavgifter klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som bankkostnader i kontogrupp 65.

Kontogrupp 65 - Övriga externa tjänster

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad för bankavgifter i resultaträkningen när tjänsterna har utnyttjats om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför utgifter för bankavgifter när leverantörsfakturan har betalats och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför utgifter för bankavgifter per fakturadatumet på leverantörsfakturan eller när utbetalning sker beroende på vilket som inträffar tidigast.


En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sina leverantörsfakturor och leverantörskreditfakturor i ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla inköpstransaktioner har bokförts samt att inte inköpstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och kontot för leverantörsskuld i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
En utgift för bankavgifter värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till en bank. En kostnad för bankavgifter värderas till det verkliga värdet av utnyttjade tjänster under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för bankavgifter.


Moms och beskattning
Det är ingen moms på bank- och finansieringstjänster och momssatsen är därför 0 % på bankavgifter, kontoavgifter, transaktionsavgifter, depåavgifter och courtage med mera.

Kostnaden för banktjänster avseende en näringsverksamhet är en skattemässigt avdragsgill kostnad i inkomstdeklarationen.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader som hör till den aktuella redovisningsperioden vilket bland annat kan föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av kostnader i årsredovisningen.

Exempel: bokföra utgift för bankavgifter (fakturametoden och kontantmetoden)
En redovisningsenhet har fått ett utbetalningsbesked från banken om att bankavgifter om 1 000 SEK avseende år 2010 dras från bankkontot i januari 2010.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 1 000
6570 Bankavgifter 1 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2010/03/12

Kontakta bokforingstips.se