Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra avgifter till bolagsverket och registreringsavgift (bokföring med exempel)

En redovisningsenhet har utgifter för avgifter till bolagsverket vid nyregistrering av en firma och när uppgifter om en firma skall ändras i bolagsverkets register.

En eller flera person(er) som vill registrera ett nytt företag såsom en enskild firma, ett handelsbolag, ett kommanditbolag, ett aktiebolag eller en ekonomisk förening gör det hos bolagsverket via e-tjänst eller blankett. När ett nytt företag, en bifirma, en paralellfirma eller en filial registreras hos bolagsverket måste en registreringsavgift betalas.

Om en redovisningsenhet vill ändra de uppgifter som finns registrerade för en firma skall en ändringsanmälan göras till bolagsverket via e-tjänst eller blankett. En redovisningsenhet måste exempelvis anmäla ändrat företagsnamn, ändrad bolagsordning, ändrad redovisningsvaluta, ändrade delägare, ändrad styrelse, ändrad vd, ändrat aktiekapital och ändrad revisor till bolagsverket. Vissa ändringar av uppgifter i bolagsverkets register är avgiftsbelagda och andra ändringar är avgiftsfria, det är exempelvis ingen avgift för att ändra adressen avseende ett företag.


Bolagsverket tillhandahåller förutom nyregistrering och registerändringar för företag även andra tjänster såsom företagsfakta, utredningar, kurser, seminarier, mallar och adressuppgifter. En redovisningsenhet kan beställa registreringsbevis, delårsrapport, bolagsordning, gravationsbevis, urvalslistor och aktiebrev från bolagsverket. Bolagsverket övriga tjänster jämte registreringstjänsterna är avgiftsbelagda.

Bolagsverkets avgifter för nyregistrering och ändringar i register är momsfria medan de flesta av avgifterna för övriga tjänster såsom årsredovisningar och kurser är momsbelagda. Bolagsverkets avgifter för nyregistrering av företag är inte skattemässigt avdragsgilla kostnader i det företag som bildas (ej avdragsgilla bolagsbildningskostnader), avgifter för nyregistrering anses utgöra tillägg till anskaffningsutgiften för andelarna. Övriga avgifter hos bolagsverket som inte har med nyregistrering att göra är skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen.


Klassificering
En utgift för avgifter till bolagsverket som avser ej utförda tjänster redovisas som en tillgång fram tills dess att tjänsterna har utförts åt redovisningsenheten. När tjänsterna har utförts så omförs en tillgång av ej utförda tjänster till en kostnad i resultaträkningen.

Den del av en utgift för avgifter till bolagsverket som avser ingående moms skall redovisas som en negativ skuld i balansräkningen fram till dess att momsskulden har blivit betald.

Kostnader för avgifter till bolagsverket som avser ändringsanmälningar gällande det egna företaget klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs i kontogrupp 69. Kostnader för registreringsbevis, årsredovisningar och andra tjänster som avser kunder eller leverantörer klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som övriga försäljningskostnader i kontogrupp 60.


Avgifter för nyregistrering bokförs inte i ett företag som har blivit bildat. Avgifter för nyregistrering bokförs som finansiella anläggningstillgångar i kontogrupp 13 i de företag som har bildat ett annat företag.

Kontogrupp 13 - Finansiella anläggningstillgångar
Kontogrupp 60 - Övriga försäljningskostnader
Kontogrupp 69 - Övriga externa kostnader

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad för avgifter till bolagsverket när tjänsterna har utförts om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför utgifter för avgifter till bolagsverket när leverantörsfakturan har betalats och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför utgifter för avgifter till bolagsverket per fakturadatumet på leverantörsfakturan eller när utbetalning sker beroende på vilket som inträffar tidigast.


En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sina leverantörsfakturor och leverantörskreditfakturor i ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla inköpstransaktioner har bokförts samt att inte inköpstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och kontot för leverantörsskuld i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
En utgift för avgifter till bolagsverket värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till bolagsverket. En kostnad för avgifter till bolagsverket värderas till det verkliga värdet av utförda tjänster under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för avgifter till bolagsverket.


Moms och beskattning
Momssatsen för avgifter till bolagsverket som avser nyregistrering, ändringsanmälan och bevis är 0 % och momssatsen för övriga tjänster hos bolagsverket är normalt 25 %. Moms som avser skattemässigt avdragsgilla kostnader är avdragsgill som ingående moms för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person. Fysiska och juridiska personer som inte är momsregistrerade bokför den ingående momsen på det konto som används för att bokföra utgiften för avgifter till bolagsverket.

En momsregistrerad person skall redovisa den ingående momsen som "Ingående moms att dra av" i ruta 48 i skattedeklarationen för moms och utgiften för avgifter till bolagsverket skall inte redovisas i skattedeklarationen för moms.

Kostnader för avgifter till bolagsverket är skattemässigt avdragsgilla kostnader i inkomstdeklarationen om det inte rör sig om avgifter för nyregistrering vid bildandet av ett nytt företag (ej avdragsgilla bolagsbildningskostnader). Det personer som har bildat ett företag får addera avgifter vid nyregistrering till anskaffningsutgiften för andelarna.


Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader för avgifter till bolagsverket som hör till den aktuella redovisningsperioden vilket bland annat kan föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader. Avgifter till bolagsverket betalas normalt direkt i samband med att en tjänst beställs och därför uppstår det normalt inget behov av periodiseringar i bokslutet.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av kostnader i årsredovisningen.

Exempel: bokföra utgift för anslutning till näringslivsregistret (fakturametoden)
En redovisningsenhet har enligt en leverantörsfaktura från bolagsverket anslutit sig till näringslivsregistret för att få tillgång till företagsfakta. Anslutningsavgiften är 625 SEK inklusive moms där momsen uppgår till 125 SEK (25 %).


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 625
2641 Ingående moms sv 125
6061 Kreditupplysningar 500

Exempel: bokföra utgift för ändringsanmälan avseende eget företag (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har ändrat sitt företagsnamn och har i samband med det att ändringsanmälan skickades via e-tjänsten betalat 1 000 SEK (momsfri avgift).


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 1 000
6991 Övriga externa kostnader, avdragsgilla 1 000

Exempel: bokföra utgift för bolagsbildning (dotterbolag)
En redovisningsenhet har betalat en registreringsavgift till bolagsverket om 1 900 SEK (momsfri) avseende registrering av ett dotterbolag.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 1 900
1312 Aktier i onoterade svenska koncernföretag 1 900

Exempel: bokföra registreringsavgift enskild firma (kontantmetoden)
En person har bildat en enskild firma och betalat en registreringsavgift om 1 000 SEK till Bolagsverket. Avgiften är inte avdragsgill i den enskilda firman och bokförs därför som ett eget uttag.


Konto Benämning Debet Kredit
1930 Bankgiro, affärsbanken 1 000
2013 Egna uttag 1 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2017/06/30

Kontakta bokforingstips.se