Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra stöd eller bidrag från ALMI (bokföring med exempel)

En redovisningsenhet kan efter ansökan till ALMI erhålla stöd eller bidrag för att kunna utveckla en idé eller en produkt.

ALMI har en begränsad budget för stöd och bidrag varför företag enbart vid vissa tillfällen kan ansöka om stöd och bidrag i konkurrens med andra företag. Ett företag som får bidrag eller stöd från ALMI måste prestera och utveckla en idé med hjälp av de medel som de har erhållit.

Klassificering
Bidrag eller stöd från ALMI som avser ej ännu utförda prestationer i enlighet med krav från ALMI redovisas som en skuld i balansräkningen fram tills dess att prestationerna har utförts. När prestationerna har utförts så omförs en skuld av ej utförda prestationer till en intäkt i resultaträkningen.

Bidrag eller stöd från ALMI är tillfälliga intäkter som inte kan anses utgöra huvudintäkter i en redovisningsenhet utan klassificeras normalt som övriga rörelseintäkter. I baskontoplanen bokförs ALMI stöd eller bidrag i kontogrupp 39.


Kontogrupp 39 - Övriga rörelseintäkter

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa intäkter i resultaträkningen avseende bidrag från ALMI i takt med att prestationerna utförs om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten och om inkomsten kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En intäkt avseende bidrag eller stöd från ALMI som inte längre utgör en intäkt i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
Ett bidrag eller stöd från ALMI är tillfälligt och registreras därför normalt inte i ett sidoordnat register. En redovisad förutbetald intäkt från ALMI kan dock behöva registreras i ett sidoordnat register till bokföringen så att redovisningsenheten har information om de enskilda posterna som ingår i saldot för förutbetalda intäkter i balansräkningen.


Värdering
En inkomst av bidrag och stöd från ALMI värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som erhållits och som väntas erhållas. En intäkt av bidrag och stöd från ALMI värderas till det verkliga värdet av utförda prestationer under en redovisningsperiod baserat på värdet av inkomster för ALMI-stöd.

Om det finns en osäkerhet gällande om ALMI stöd eller bidrag som har bokförts som en intäkt måste återbetalas så bör en redovisningsenhet bokföra en avsättning i balansräkningen och en kostnad för avsättningen i resultaträkningen.

Moms och beskattning
Stöd och bidrag från ALMI är inte momspliktiga vilket innebär att en redovisningsenhet inte behöver redovisa någon utgående moms på erhållet belopp. Stöd och bidrag från ALMI skall redovisas som "Övrig försäljning m.m." i ruta 42 i skattedeklarationen för moms.


Stöd och bidrag från ALMI är skattepliktiga intäkter som skall redovisas som inkomster i inkomstdeklarationen.

Bokslut och årsredovisning
Bidraget eller stödet från ALMI kan behöva periodiseras i bokslutet som en förutbetald intäkt om de prestationer som stödet eller bidraget avser utförs under många framtida år.

En redovisningenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av intäkter i årsredovisningen.

Exempel: bokföra inbetalning av ALMI stöd (bankgirobetalning)
En redovisningsenhet har fått ett ALMI stöd om 300 000 SEK som avser ett produktutvecklingsprojekt under 3 år.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro 300 000
2979 Övriga förutbetalda intäkter 300 000

Exempel: bokföra intäkt för ALMI stöd (bokslut)
En redovisningsenhet har vid bokslutet per den sista december år 2009 slutfört 6 månader av produktutvecklingsprojektet och skall bokföra första årets intäkt avseende ALMI stödet, 50 000 SEK (300000*(6/36)).


Konto Benämning Debet Kredit
2979 Övriga förutbetalda intäkter 50 000
3985 Erhållna statliga bidrag 50 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2018/01/09

Kontakta bokforingstips.se