Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra utgifter för utländsk moms och utlandsmoms (bokföring med exempel)

En utgift för utländsk moms är inte avdragsgill som ingående moms utan får dras av som en kostnad fram till dess att den utländska momsen återbetalas från en utländsk skattemyndighet.

Utländsk moms är mervärdesskatt som tas ut av redovisningsenheter som är momsregistrerade i länder utanför Sverige och en momsregistrerad person i Sverige tar aldrig ut utländsk moms vid försäljning och får inte avdrag för utländsk moms som ingående moms vid inköp.

En redovisningsenhet kan ha haft utgifter för utländsk moms i samband med en tjänsteresa i utlandet, i samband med ett inköp från ett företag i ett annat EU-land än Sverige när redovisningsenheten inte lämnat ett giltigt VAT-nummer till säljaren eller på grund av att säljaren felaktigt har debiterat moms.

När en redovisningsenhet som är momsregistrerad i Sverige köper varor eller tjänster från ett företag i ett land utanför EU skall säljaren inte ta ut någon moms på fakturan. Importerade varor tulldeklareras hos det Svenska tullverket som tar ut tull på varuvärdet, tullverket tar ut moms för ej momsregistrerade personer medan reglerna om omvänd skattskyldighet för moms tillämpas för momsregistrerade personer. Vid import av varor och tjänster tillämpas reglerna om omvänd skattskyldighet som innebär att en momsregistrerad köpare redovisar både utgående moms och ingående moms på inköpsvärdet till Skatteverket.


Vid inköp av varor eller tjänster från ett företag i ett annat EU-land än Sverige måste köparen lämna sitt VAT-nummer till säljaren för att försäljningen skall vara momsfri och då tillämpas reglerna om omvänd skattskyldighet som innebär att köparen redovisar både utgående moms och ingående moms på inköpsvärdet.

En momsregistrerad person i Sverige som har betalat utländsk moms till ett utländsk företag kan ansöka om att få momsen återbetald av det utländska företagets skattemyndighet men kan i stället välja att redovisa en utgift för utländsk moms som en kostnad.

Klassificering
En utgift för utländsk moms som kommer att återkrävas redovisas normalt som en kortfristig fordran i kontogrupp 16 fram till dess att den utländska momsen återbetalas från en utländsk skattemyndighet. När utländsk moms återbetalas från en utländsk skattemyndighet krediteras den tidigare bokförda fordringen i kontogrupp 16.


En redovisningsenhet som inte avser att återkräva utländsk moms kan bokföra utgiften för utländsk moms som en kostnad i kontogrupp 69 eller på det konto där utgiften för den inköpta varan eller tjänsten bokfördes. Om utländsk moms trots den initiala avsikten att inte återkräva utländsk moms återbetalas från en utländsk skattemyndighet bokförs återbetalningen på motsatt sätt jämfört med hur utgiften för utländsk moms bokfördes från början.

Kontogrupp 16 - Övriga kortfristiga fordringar
Kontogrupp 69 - Övriga externa kostnader

Erkännande
En utgift för utländsk moms skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla redovisningsenheten om fordringen har ett nominellt värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.


En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad för utländsk moms i resultaträkningen när den utländska momsen inte kommer att återbetalas om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför utgifter för utländsk moms när leverantörsfakturan har betalats och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför utgifter för utländsk moms per fakturadatumet på leverantörsfakturan eller när utbetalning sker beroende på vilket som inträffar tidigast.

En fordran som inte längre uppfyller definitionen av en tillgång skall bokföras bort från balansräkningen och en kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.


Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sina leverantörsfakturor och leverantörskreditfakturor i ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla inköpstransaktioner har bokförts samt att inte inköpstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett administrationsprogram eller ett faktureringsprogram och kontot för leverantörsskuld i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
En utgift för utländsk moms värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till en leverantör.

Fordringar skall enligt IFRS värderas till upplupet anskaffningsvärde (diskonterat nuvärde) enligt effektivräntemetoden. Upplupet anskaffningsvärde approximeras med det nominella värde som en redovisningsenhet väntas erhålla eftersom kreditiden är väldigt kort.


Fordringar i utländsk valuta skall initialt omräknas enligt växelkursen per det datum då leverantörsfakturan skapas. Fordringar får omräknas till balansdagens växelkurs vid bokslut och den orealiserade valutakursdifferensen får redovisas i resultaträkningen som rörelseintäkt, rörelsekostnad eller finansiell post.

Konstaterade valutakursvinster respektive valutakursförluster avseende en fordran bokförs i resultaträkningen vid den tidpunkt då återbetalning erhållits. En kostnad för utländsk moms värderas till det verkliga värdet av förbrukade resurser under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för utländsk moms.

Moms och inkomstskatt
En utgift för utländsk moms är inte avdragsgill som ingående moms men är skattemässigt avdragsgill som en kostnad i inkomstdeklaration när den utländska momsen inte har återbetalats från en utländsk skattemyndighet.


En momsregistrerad person i Sverige kan ansöka om att få utländsk moms återbetald av en utländsk skattemyndighet och om den utländska skattemyndigheten finns inom EU skall en ansökan göras hos det svenska skatteverket via e-tjänsten "Momsåterbetalning inom EU" som finns att hitta på skatteverkets hemsida.

Vid inköp av varor och tjänster från företag i länder utanför Sverige är det enligt huvudregeln omvänd skattskyldighet för en momsregistrerad redovisningsenhet. Omvänd skattskyldighet gäller även om säljaren felaktigt har debiterat moms. Om du inte kan få en ny faktura från säljaren utan moms måste du beräkna momsen på fakturabeloppet inklusive moms.

Vid inköp av vissa tjänster från företag i andra länder än Sverige så gäller inte reglerna om omvänd skattskyldighet, undantaget gäller för fastighetstjänster, persontransporter, tillträde till evenemang som är kulturella, konstnärliga, pedagogiska, idrottsliga, vetenskapliga, av underhållningskaraktär och liknande tjänster, restaurang- och cateringtjänster och korttidsuthyrning av transportmedel.


Bokslut och årsredovisning
En redovisningenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande), värdering och omräkning av fordringar och kostnader i årsredovisningen.

Exempel: bokföra utländsk moms som kommer att återkrävas (fakturametoden)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura från en utländsk leverantör om 11 500 EUR inklusive utländsk moms avseende en annons. Den utländska momsen är 1 500 EUR (15 %) och annonsvärdet är 10 000 EUR. Valutakursen per fakturadatumet är 10 SEK per EUR och den utländska momsen kommer att återkrävas från den utländska skattemyndigheten.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 115 000
1688 Fordran på utländsk moms 15 000
4535 Inköp av tjänster EU 25 % 100 000
2614 Utgående moms omvänd skattskyldighet, 25 % 25 000
2645 Ingående moms utland 25 000

Exempel: bokföra återbetalning av utländsk moms på fordran (fakturametoden)
En redovisningsenhet har betalat utländsk moms om 1 500 EUR som har bokförts som en fordran till valutakursen 10 SEK per EUR. Den utländska momsen om 1 500 EUR har nu återbetalats från den utländska skattemyndigheten när valutakursen är 9 SEK per EUR.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 13 500
1688 Fordran på utländsk moms 15 000
7960 Valutakursförluster av rörelsekaraktär 1 500

Exempel: bokföra utländsk moms (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har betalat 460 EUR inklusive utländsk moms till en utländsk leverantör vid en tjänsteresa i utlandet avseende hyrbil. Den utländska momsen är 60 EUR (15 %) och tjänstevärdet är 400 EUR. Valutakursen per transaktionsdatumet var 10 SEK per EUR. Omvänd skattskyldighet tillämpas inte vid korttidsuthyrning av transportmedel.


Konto Benämning Debet Kredit
1932 Företagskort, affärsbanken 4 600
5820 Hyrbilskostnader 4 600

Exempel: bokföra utländsk moms som inte återkrävs (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har betalat 460 EUR inklusive utländsk moms till en utländsk leverantör vid en tjänsteresa i utlandet avseende rådgivning från en advokat. Den utländska momsen är 60 EUR (15 %) och tjänstevärdet är 400 EUR. Valutakursen per transaktionsdatumet var 10 SEK per EUR och den utländska momsen kommer inte att återkrävas från den utländska skattemyndigheten. Omvänd skattskyldighet gäller även om säljaren felaktigt har debiterat moms.


Konto Benämning Debet Kredit
1932 Företagskort, affärsbanken 4 600
4535 Inköp av tjänster EU 25 % 4 600
2614 Utgående moms omvänd skattskyldighet, 25 % 1 150
2645 Ingående moms utland 1 150

Exempel: bokföra återbetalning av utländsk moms bokförd som kostnad (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har betalat 460 EUR inklusive utländsk moms till en utländsk leverantör vid en tjänsteresa i utlandet avseende rådgivning från en advokat. Den utländska momsen var 60 EUR (15 %) och tjänstevärdet var 400 EUR. Den utländska momsen skulle inte återkrävas initialt men nu har redovisningsenheten ändra uppfattning och även erhållit 60 EUR från en utländsk skattemyndighet när valutakursen var 9 SEK per EUR.


Konto Benämning Debet Kredit
1932 Företagskort, affärsbanken 540
4535 Inköp av tjänster EU 25 % 540
2614 Utgående moms omvänd skattskyldighet, 25 % 135
2645 Ingående moms utland 135



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2017/07/31

Kontakta bokforingstips.se