Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra lämnade depositioner och deponering (bokföring med exempel)

En redovisningsenhet som ingår ett avtal med en leverantör kan bli tvungen att lämna en deposition till leverantören som säkerhet för risken att redovisningsenheten inte fullgör sina förpliktelser mot säljaren.

En leverantör som skall göra ett omfattande arbete eller hyra ut egendom av högt värde såsom hotellrum, bilar eller lägenheter kan kräva att kunderna lämnar depositioner. En lämnad deposition utgör en säkerhet i form av pengar eller andra föremål som har mottagits av en säljare och som finns i säljarens förvar fram tills dess att avtalsperioden har avslutats.

En lämnad depostion kan tas i anspråk av säljaren om köparen inte fullgör sina förpliktelser mot säljaren i enlighet med gällande avtal. En lämnad deposition innebär att köparen tillfälligt har en fordran på säljaren.

Klassificering
Lämnade depositioner kan klassificeras som finansiella anläggningstillgångar eller kortfristiga fordringar beroende på om innehavet är långfristigt (>1 år) eller kortfristigt (<1 år). I baskontoplanen bokförs lämnade depositioner i kontogrupp 13 eller 16.


Kontogrupp 13 - Finansiella anläggningstillgångar
Kontogrupp 16 - Övriga kortfristiga fordringar

Erkännande
Lämnade depositioner skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten om fordringen har ett värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som har lämnat en deposition skall bokföra bort sin fordran från balansräkningen när depositionen återbetalas eller när den tas i anspråk av motparten.

Sidoordnat register och avstämning
Lämnade depositioner skall registreras i ett sidoordnat register till bokföringen så att det går att fram information om belopp för lämnade depositioner avseende specifika personer.

En redovisningsenhet gör en avstämning mellan en rapport för depositioner i det sidordnade registret och konton för lämnade depositioner i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.


Värdering
Lämnade depositioner värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som har lämnats till en annan fysisk eller juridisk person.

Depositioner i utländsk valuta skall initialt omräknas enligt växelkursen per det datum då likviderna kunnat disponeras av redovisningsenheten. Depositioner i utländsk valuta får omräknas till balansdagens växelkurs och den orealiserade valutakursdifferensen får redovisas i resultaträkningen som rörelseintäkt, rörelsekostnad eller finansiell post.

Moms och beskattning
Det är ingen moms på lämnade depositioner och lämnade depositioner är inte skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen. Depositioner värderas enligt samma principer i inkomstdeklarationen som i redovisningen. Lämnade depositioner blir skattemässigt avdragsgilla respektive momspliktiga när de tas i anspråk av säljaren.


Bokslut och årsredovisning
En redovisningenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande), värdering och omräkning av fordringar i årsredovisningen.

Exempel: bokföra lämnad deposition, kortfristig (kontobetalning)
En redovisningsenhet har lämnat en deposition om 100 000 SEK i likvida medel till en säljare. Depositionen är kortfristig då avtalet sträcker sig över 6 månader.

Konto Benämning Debet Kredit
1684 Kortfristiga fordringar hos leverantörer 100 000
1941 Bankkonto affärsbanken 100 000

Exempel: bokföra lämnad deposition, långfristig (kontobetalning)
En redovisningsenhet har lämnat en deposition om 100 000 SEK i likvida medel till en säljare. Depositionen är långfristig då avtalet sträcker sig över 5 år.


Konto Benämning Debet Kredit
1383 Lämnade depositioner, långfristiga 100 000
1941 Bankkonto affärsbanken 100 000

Exempel: bokföra återbetalning av lämnad deposition, kortfristig (kontobetalning)
En redovisningsenhet har lämnat en deposition om 100 000 SEK i likvida medel till en säljare. Säljaren har på grund av skadegörelse från redovisningsenhetens sida tagit 50 000 SEK inklusive moms i anspråk och återbetalat resterande 50 000 SEK till redovisningsenheten vid avtalsperiodens slut. Momsen är 10 000 SEK (25 %) och tjänstevärdet är 40 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
1684 Kortfristiga fordringar hos leverantörer 100 000
1941 Bankkonto affärsbanken 50 000
2641 Ingående moms SE 10 000
6991 Övriga externa kostnader, avdragsgilla 40 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2017/12/08

Kontakta bokforingstips.se