Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra utgifter för att bilda företag och bolagsbildningskostnader (bokföring med exempel)

Utgifter för att bilda ett företag klassificeras som anskaffningsutgift för förvärvet av andelarna i företaget. Utgifter för att bilda ett företag är inte skattemässigt avdragsgilla i det företag som har blivit bildat. Utgifter för att bilda ett företag får dras av när andelarna avyttras, av den person som har bildat företaget.

Utgifter för att bilda ett företag får adderas till anskaffningsutgiften för andelarna. Utgifterna för bolagsbildning gör att kapitalvinsten blir lägre vid en eventuell försäljning av andelarna. Moms avseende utgifter för att bilda företag är inte avdragsgill som ingående moms, hela utgiften inklusive moms redovisas som anskaffningsutgift för andelarna.

Kostnader som avser bildandet och registreringen av en enskild firma, ett handelsbolag, ett kommanditbolag, ett aktiebolag eller en ekonomisk förening benämns som bolagsbildningskostnader.

Utgifter för att bilda och registrera ett företag består bland annat av arvoden till advokater, revisorer, redovisningskonsulter och andra konsulter i samband med bolagsbildningen, avgifter för att köpa ett lagerbolag och/eller registreringsavgifter till bolagsverket. Som bolagsbildningskostnader räknas inte senare kostnader för nyemissioner, fondemissioner, registreringsavgifter avseende ändrade uppgifter med mera som uppstår efter det att ett företag har blivit bildat.

Klassificering
Bolagsbildningskostnader bokförs inte i det företag som har blivit bildat. Om ett företag bildar ett annat företag så bokförs utgifter för bolagsbildningen som anskaffningsutgift för andelarna, detta görs normalt i kontogrupp 13. Momsen avseende utgifter för att bilda ett företag är inte avdragsgill som ingående moms, hela utgiften inklusive moms bokförs som en finansiell anläggningstillgång.

Kontogrupp 13 - Finansiella anläggningstillgångar

Erkännande
Finansiella anläggningstillgångar skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla redovisningsenheten om tillgångarna har en utgift eller ett värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Finansiella anläggningstillgångar som inte längre uppfyller definitionen av en tillgång eftersom de har sålts eller förfallit värdelösa skall bokas bort från balansräkningen. Finansiella anläggningstillgångar som har förfallit värdelösa skall bokas bort på samma sätt som gäller vid en försäljning med skillnaden att försäljningspriset normalt är noll.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet som har finansiella anläggningstillgångar skall registrera varje enskild tillgång i ett sidoordnat register till bokföringen så att det går att få fram information om anskaffningsvärde, ackumulerade nedskrivningar respektive ackumulerade uppskrivningar för varje kvarvarande innehav av finansiella anläggningstillgångar.

Avstämning för finansiella anläggningstillgångar görs mellan ett konto för finansiella anläggningstillgångar i bokföringen och en rapport från ett sidoordnat register som visar redovisat värde för det specifika kontot samt redovisat värde för alla enskilda placeringar som har registrerats på kontot.

Värdering
En utgift för att bilda ett företag värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas till en leverantör.

Moms och beskattning
Momssatsen på bolagsbildningskostnader som avser arvoden till konsulter är normalt 25 % och momssatsen på bolagsbildningskostnader som avser registreringsavgifter till bolagsverket är 0 %. Momsen avseende utgifter för bolagsbildning är inte avdragsgill som ingående moms utan redovisas som en tillgång.

Bolagsbildningskostnader är inte skattemässigt avdragsgilla i inkomstdeklarationen avseende det företag som har blivit bildat. Utgifter för bolagsbildning anses vara anskaffningsutgifter avseende ett förvärv av inkomstskälla/andelar. Det företag som bildar ett annat företag bokför utgiften inklusive moms som anskaffningsutgift för andelarna, den ingående momsen är inte avdragsgill som ingående moms.

Bokslut och årsredovisning
Vid bokslut skall det kvarvarande innehavet av finansiella anläggningstillgångar inventeras och värderas. En förändring av innehavet värderat till anskaffningsvärde bokförs som en lagerförändring och en värdeförändring vid värdering till verkligt värde bokförs på ett separat konto till det konto där innehavet värderat till anskaffningsvärde har bokförts.

En redovisningsenhet skall upplysa om de principer för redovisning, omräkning och värdering som har tillämpats för finansiella anläggningstillgångar.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen lämna upplysning om varje kategori av finansiella anläggningstillgångar när det gäller bland annat redovisat värde och huruvida värdeförändringar har redovisats i resultaträkningen eller i fonden för verkligt värde.

En redovisningsenhet skall i en not till varje post av finansiella anläggningstillgångar i balansräkningen lämna upplysning om anskaffningsvärde, ackumulerade uppskrivningar, ackumulerade nedskrivningar och redovisat värde.

Exempel: bokföra utgift för bolagsbildning (dotterbolag)
En redovisningsenhet har enligt en leverantörsfaktura från en revisor en utgift för arvode avseende bildande och registrering av ett aktiebolag (dotterbolag) om 12 500 SEK inklusive moms. Momsen är 2 500 (25 %) och tjänstevärdet är 10 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 12 500
1312 Aktier i onoterade svenska koncernföretag 12 500

Exempel: bokföra utgift för bolagsbildning (dotterbolag)
En redovisningsenhet har betalat en registreringsavgift till bolagsverket om 1 900 SEK (momsfri) avseende registrering av ett dotterbolag.

Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 1 900
1312 Aktier i onoterade svenska koncernföretag 1 900

Exempel: bokföra registreringsavgift enskild firma (kontantmetoden)
En person har bildat en enskild firma och betalat en registreringsavgift om 1 000 SEK till Bolagsverket. Avgiften är inte avdragsgill i den enskilda firman och bokförs därför som ett eget uttag.

Konto Benämning Debet Kredit
1930 Bankgiro, affärsbanken 1 000
2013 Egna uttag 1 000

Exempel: bokföra registreringsavgift handelsbolag (kontantmetoden)
Två personer har bildat ett handelsbolag och betalat en registreringsavgift om 1 000 SEK till Bolagsverket. Avgiften är inte avdragsgill i handelsbolaget och bokförs därför som egna uttag.

Konto Benämning Debet Kredit
1930 Bankgiro, affärsbanken 1 000
2013 Egna uttag, ägare 1 500
2023 Egna uttag, ägare 2 500

Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2023/12/26

Kontakta bokforingstips.se