Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra uppskjuten skattefordran och uppskjutna skattefordringar (bokföring med exempel)

En uppskjuten skattefordran är en tillfällig fordran avseende inkomstskatt som uppstår på grund av att en redovisningsenhet har redovisat en skattemässig förlust eller på grund av att en tillgång har ett redovisningsmässigt värde som understiger det skattemässiga värdet.

Uppskjutna skattefordringar redovisas enbart i redovisningsenheter som är egna skattesubjekt avseende inkomstskatt och i koncernredovisningen för en koncern. Aktiebolag, ekonomiska föreningar, ideella föreningar och stiftelser är egna skattesubjekt avseende inkomstskatt medan en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag inte är ett eget skattesubjekt avseende inkomstskatt.

När en redovisningsenhet redovisar en skattemässig förlust under ett räkenskapsår har redovisningsenheten möjlighet att spara ett underskottsavdrag motsvarande den redovisade förlusten under en obestämd framtid. Ett underskottsavdrag kan kvittas mot framtida skattemässiga vinster och har därför ett värde i form av en uppskjuten skattefordran motsvarande underskottsavdraget multiplicerat med den gällande skattesatsen för inkomstskatt.


Om en redovisningsenhet värderar en tillgång enligt redovisningsmässiga principer till ett värde som understiger det skattemässigt tillåtna värdet för en tillgång, ej skattemässigt avdragsgilla nedskrivningar, så finns det ett värde i form av en uppskjuten skattefordran motsvarande värdeskillnaden multiplicerat med den gällande skattesatsen för inkomstskatt.

En uppskjuten skattefordran är en tillgång i form av lägre skatt i framtiden på grund av skattemässiga avdrag mot framtida skattemässiga vinster. Den statliga inkomstskatten för juridiska personer som är egna skattesubjekt avseende inkomstskatt är 20,6 % (år 2024/2023) av det skattemässiga resultatet före skatt.

Klassificering
En uppskjuten skattefordran klassificeras normalt som en finansiell anläggningstillgång eftersom en sådan fordran är långfristig (>1 år) och en uppskjuten skattefordran bokförs därför i kontogrupp 13.


En uppskjuten skattefordran som beror på att en skattemässig förlust har redovisats bokförs som en finansiell anläggningstillgång i kontogrupp 13 och som en negativ kostnad i kontogrupp 89.

En uppskjuten skattefordran som avser en temporär skillnad mellan bokföringsmässig värdering och skattemässig värdering redovisas som en finansiell anläggningstillgång i kontogrupp 13 och mot ett konto i kontogrupp 89 eftersom nedskrivningar normalt alltid redovisas i resultaträkningen.

En upplösning av en uppskjuten skattefordran redovisas genom att kontot för uppskjuten skattefordran i kontogrupp 13 krediteras och att ett konto i kontogrupp 89 debeteras.

Kontogrupp 13 - Finansiella anläggningstillgångar
Kontogrupp 89 - Skatter och årets resultat

Erkännande
En uppskjuten skattefordran för framtida underskottsavdrag skall enligt IFRS redovisas i den mån det är sannolikt att framtida skattepliktiga överskott kommer att finnas tillgängliga mot vilka de outnyttjade skattemässiga förlusterna kan utnyttjas.


En uppskjuten skattefordran skall enligt IFRS redovisas för alla avdragsgilla temporära skillnader i den mån det är sannolikt att skattepliktiga överskott kommer att finnas tillgängliga mot vilka den avdragsgilla temporära skillnaden kan utnyttjas.

En uppskjuten skattefordran skall lösas upp när det inte längre finns skäl för den på grund av fordringen blivit realiserad eller på grund av att den temporära värdeskillnaden har minskat.

Bokföringsnämndens rekommendation för K2-företag tillåter inte en redovisningsenhet att redovisa en uppskjuten skattefordran även om det är sannolikt att framtida skattepliktiga överskott kommer att finnas mot vilka skattemässiga avdrag kan utnyttjas.

Enligt K3-rekommendationen skall en redovisningsenhet redovisa en uppskjuten skattefordran för alla avdragsgilla temporära skillnader och en uppskjuten skattefordran för möjligheten att i framtiden använda skattemässiga underskottsavdrag och andra outnyttjade skatteavdrag. Ett företag får inte redovisa en uppskjuten skattefordran för temporära skillnader som hänför sig till investeringar i dotterföretag, filialer, intresseföretag eller gemensamt styrda företag om företaget kan styra tidpunkten för återföring av de temporära skillnaderna, och det inte är uppenbart att den temporära skillnaden kommer att återföras inom en överskådlig framtid.


Sidoordnat register och avstämning
Uppskjutna skattefordringar kan behöva registreras i ett sidoordnat register till bokföringen för att det skall vara möjligt att upprätta årsredovisningen och för att dessa uppskjutna fordringar skall kunna upplösas i ett senare skede. Avstämningar görs mellan det sidoordnade registret för uppskjutna skattefordringar och konton för uppskjutna skattefordringar i bokföringen enligt utskrift från huvudboken.

Värdering
En uppskjuten skattefordran skall värderas till underskottsavdragen i redovisningsvalutan multiplicerat med den skattesats för inkomstskatt som förväntas gälla under den period då skattefordringarna skall realiseras.

Uppskjutna skattefordringar får enligt IFRS inte diskonteras utan värderingen utgår ifrån nominella belopp utan hänsyn tagen till tidsvärdet för pengar.


Moms och beskattning
En uppskjuten skattefordran utgörs av skattesatsen för inkomstskatt multiplicerat med framtida underskottsavdrag. Den statliga inkomstskatten för juridiska personer som är egna skattesubjekt avseende inkomstskatt är 20,6 % (år 2024/2023) av det skattemässiga resultatet före skatt. Skatteintäkter avseende uppskjutna skattefordringar är inte skattepliktiga som intäkter i inkomstdeklarationen.

Bokslut och årsredovisning
En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande), värdering och omräkning av inkomstskatter i årsredovisningen.

Uppskjuten skatteskuld och uppskjuten skattefordran ska redovisas i egna poster i balansräkningen enligt K3-rekommendationen.


Större företag skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554) lämna uppgift om skillnaden mellan å ena sidan den inkomstskatt som har redovisats i resultaträkningen under räkenskapsåret och tidigare räkenskapsår samt å andra sidan den inkomstskatt som belöper sig på verksamheten för dessa år om skillnaden inte är obetydlig. Större företag skall lämna uppgift om hur den för räkenskapsåret redovisade inkomstskatten fördelar sig på ordinärt och extraordinärt resultat.

Exempel: bokföra uppskjuten skattefordran avseende underskott (bokslut)
En redovisningsenhet har under räkenskapsåret 2009 gjort en skattemässig förlust om 100 000 SEK och vet med hög säkerhet att räkenskapsåret 2010 kommer att innebära en vinst som vida överstiger 100 000 SEK. Redovisningsenheten redovisar en uppskjuten skattefordran om 26 300 SEK (100000*26,3 %) avseende räkenskapsåret 2009.


Konto Benämning Debet Kredit
1370 Uppskjuten skattefordran 26 300
8940 Uppskjuten skatt 26 300

Exempel: bokföra uppskjuten skattefordran avseende temporär skillnad (bokslut)
En redovisningsenhet har under räkenskapsåret 2009 skrivit ned värdet för marknadsnoterade aktier med 100 000 SEK och väljer att bokföra en uppskjuten skattefordran om 26 300 SEK (100000*26,3 %) då nedskrivningen inte är skattemässigt avdragsgill.


Konto Benämning Debet Kredit
1370 Uppskjuten skattefordran 26 300
8940 Uppskjuten skatt 26 300

Exempel: bokföra upplösning av uppskjuten skattefordran (bokslut)
En redovisningsenhet har under räkenskapsåret 2009 redovisat en uppskjuten skattefordran om 26 300 SEK som under räkenskapsåret 2010 upplöses i sin helhet eftersom redovisningsenheten under år 2010 har redovisat en vinst om 500 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
1370 Uppskjuten skattefordran 26 300
8940 Uppskjuten skatt 26 300



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2023/12/26

Kontakta bokforingstips.se