Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra utgifter för sjukvård och hälsovård (bokföring med exempel)

Fri sjukvård och hälsovård för anställda, uppdragstagare eller delägare utgör en skattepliktig förmån, detta gäller oavsett om vården är offentligt finansierad eller privat finansierad.

Sjukvård och hälsovård utgörs av mediciner, utredningar, behandlingar, operationer, kontroller och vaccinationer som ges för att förebygga eller behandla sjukdomar och andra skador. Skönhetsoperationer anses inte vara hälsovård och sjukvård även om operationerna utförs av sjukvårdsutbildad personal. Hälsovård och sjukvård som skall förmånsbeskattas är exempelvis vanliga läkarundersökningar, provtagning, röntgen eller andra diagnosticerande undersökningar eller operationer som är att jämställa med privata levnadskostnader.

Skattereglerna när det gäller sjukvård och hälsovård är tillämpliga för anställda och delägare (aktiva och passiva) i en redovisningsenhet såsom enskilda näringsidkare, delägare i handelsbolag och delägare i kommanditbolag. Fri sjukvård och fria läkemedel är en skattepliktig förmån och kostnaderna är skattemässigt avdragsgilla när förmånsbeskattning sker. Premier för sjukvårdsförsäkringar är också skattepliktiga om det betalas av en redovisningsenhet.


Förmåner som avser vård utomlands, läkemedel vid vård utomlands, företagshälsovård, vaccination som betingas av tjänsten och tandbehandling som betingas av tjänsten är skattefria och kostnaderna är skattemässigt avdragsgilla. Företagshälsovård är förebyggande behandling och rehabilitering med arbetslivsinriktning som en arbetsgivare är skyldig att svara för. Företagshälsovård består av åtgärder och stöd som behövs för att en person skall kunna behålla eller återfå sin arbetsförmåga. Behandling av missbruksproblem, behandling av ätstörning, hälsokontroller, krisstöd och samtal hos psykolog är också skattefria förmåner.

Klassificering
En utgift för sjukvård och hälsovård som avser ej förbrukade resurser redovisas som en tillgång fram tills dess att resurserna har förbrukats i redovisningsenheten. När resurser har förbrukats så omförs en tillgång av ej förbrukade resurser till en kostnad i resultaträkningen.


En kostnad för en skattefri förmån av hälsovård redovisas normalt i kontogrupp 76 för anställda och i kontogrupp 69 för egenföretagare, momsen redovisas som ingående moms (negativ skuld) för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person. En kostnad för en skattepliktig förmån av sjukvård och hälsovård redovisas tillsammans med den ingående momsen i kontogrupp 76 för anställda och i kontogrupp 69 för egenföretagare.

För anställda sker förmånsbeskattningen i lönekörningen och redovisas som en kostnad (debitering) och en negativ kostnad (kreditering) i kontogrupp 73. För redovisningsenheten innebär en förmånsbeskattning av anställda att arbetsgivaravgiften på förmånsvärdet blir en ytterligare kostnad utöver kostnaden för skattepliktig sjukvård och hälsovård.

För delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag redovisas förmånsbeskattningen som en intäkt till förmånsvärdet i kontogrupp 32 eller så redovisas en intäkt enbart i inkomstdeklarationen. En delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag kan redovisa utgiften för en skattepliktig förmån som ett eget uttag för att undvika förmånsbeskattning.


Kontogrupp 32 - Huvudintäkter
Kontogrupp 69 - Övriga externa kostnader
Kontogrupp 73 - Kostnadsersättningar och förmåner
Kontogrupp 75 - Sociala och andra avgifter enligt lag och avtal
Kontogrupp 76 - Övriga personalkostnader

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en kostnad för sjukvård och hälsovård när resurser har förbrukats, om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten och om utgiften kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En kostnad som inte längre utgör en kostnad i en redovisningsenhet på grund av felaktigheter eller dylikt skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ kostnad eller som en intäkt.

Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar löneutbetalningar i ett löneprogram och det är viktigt att se till att alla löneutbetalningar har bokförts samt att inte löneutbetalningar har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan rapporter från löneprogrammet och konton för löneskulder och skatteskulder avseende personal i bokföringen.


Värdering
En utgift för sjukvård och hälsovård värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som utbetalats och som väntas utbetalas. En kostnad för sjukvård och hälsovård värderas till det verkliga värdet av förbrukade resurser under en redovisningsperiod baserat på värdet av utgifter för sjukvård och hälsovård.

Moms och beskattning
Momssatsen på utgifter för sjukvård och hälsovård är normalt 0 % avseende sjukvård, tandvård och läkemedel som lämnas ut mot recept men 25 % på receptfria läkemedel. Momsen avseende skattefri hälsovård är avdragsgill som ingående moms för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person i den mån kostnaden är skattemässigt avdragsgill. En icke momsregistrerad person får göra avdrag för avdragsgill ingående moms som en kostnad.


Momsen på utgifter för skattepliktig sjukvård och hälsovård är inte avdragsgill som ingående moms utan får dras av som en kostnad. Om en redovisningsenhet har gjort avdrag för moms som ingående moms avseende skattepliktiga förmåner måste den ingående momsen justeras alternativt utgående moms redovisas på det lägsta av anskaffningsvärdet (inköpspriset) och marknadsvärdet.

Skattefri hälsovård behöver inte tas upp till beskattning medan en skattepliktig förmån av fri sjukvård och hälsovård skall tas upp till beskattning i enlighet med förmånsvärdet. Förmånsvärdet utgörs av marknadsvärdet inklusive moms som är det pris som en anställd eller en delägare måste betala för den skattepliktiga vården vilket normalt motsvaras av den verkliga kostnaden inklusive moms för redovisningsenheten.

Förmånsbeskattning för skattepliktig sjukvård och hälsovård innebär att förmånsvärdet skall beskattas som kontant bruttolön för en anställd och som en skattepliktig intäkt för en delägare som inte är anställd. För en anställd tas en skattepliktig förmån av sjukvård och hälsovård upp på lönebeskedet och utgör underlag för avdrag av preliminär a-skatt och redovisning av arbetsgivaravgifter.


En anställd kan undvika förmånsbeskattning genom att helt och hållet betala för den skattepliktiga förmånen via ett nettolöneavdrag under förutsättning att redovisningsenheten redovisar en negativ (krediterad) kostnad avseende förmånsvärdet.

En delägare i en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag tar upp skattepliktig sjukvård och hälsovård till förmånsvärdet som en skattepliktig intäkt i bokföringen eller enbart i inkomstdeklarationen. En passiv delägare i ett aktiebolag eller en ekonomisk förening tar upp skattepliktig sjukvård och hälsovård som utdelning i inkomstdeklarationen.

Enskilda näringsidkare, delägare i handelsbolag och delägare i kommanditbolag som har utgifter för skattepliktig sjukvård och hälsovård till sig själva kan behandla dessa utgifter som egna uttag för att undvika förmånsbeskattning.


Kostnader för skattefria förmåner såsom vård utomlands, läkemedel vid vård utomlands, företagshälsovård, vaccination som betingas av tjänsten och tandbehandling som betingas av tjänsten är skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen.

Kostnader för skattepliktig sjukvård och hälsovård är skattemässigt avdragsgilla som kostnader i inkomstdeklarationen när förmånsbeskattning sker.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de kostnader som hör till den aktuella redovisningsperioden, detta kan bland annat föranleda bokföring av förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.

En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av kostnader i årsredovisningen.


En redovisningsenhet skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554) lämna uppgift om medelantalet under räkenskapsåret anställda personer med uppgift om fördelningen mellan kvinnor och män. Om företaget har anställda i flera länder, skall medelantalet anställda och fördelningen mellan kvinnor och män i varje land anges.

Uppgift skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554) lämnas om de anställdas frånvaro på grund av sjukdom under räkenskapsåret och om fördelningen mellan kvinnor och män bland styrelseledamöter, verkställande direktören och andra personer i företagets ledning.

Räkenskapsårets löner och andra ersättningar respektive sociala kostnader, med särskild uppgift om pensionskostnader skall enligt årsredovisningslagen (1995:1554) anges särskilt. Det sammanlagda beloppet av räkenskapsårets löner och andra ersättningar skall anges för styrelseledamöter, verkställande direktören och motsvarande befattningshavare respektive övriga anställda.


Exempel: bokföra utgift för skattefri företagshälsovård till anställd (fakturametoden)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 5 000 SEK inklusive moms som avser skattefri företagshälsovård till anställd. Momsen är 1 000 SEK (25 %) och tjänstevärdet är 4 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 5 000
2641 Ingående moms sv 1 000
7621 Sjuk- och hälsovård, avdragsgill 4 000

Exempel: bokföra utgift för skattefri företagshälsovård till delägare (fakturametoden)
En redovisningsenhet har erhållit en leverantörsfaktura om 5 000 SEK inklusive moms som avser skattefri företagshälsovård till en delägare (delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag). Momsen är 1 000 SEK (25 %) och tjänstevärdet är 4 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
2440 Leverantörsskuld 5 000
2641 Ingående moms sv 1 000
6991 Övriga externa kostnader, avdragsgilla 4 000

Exempel: bokföra utgift för skattepliktig sjukvård till anställd (direktbetalning)
En redovisningsenhet har erhållit kvitton om 500 SEK (momsfri) som avser patientavgifter i den offentligt finansierade vården avseende en anställd. Redovisningsenheten har betalat ut ersättning till den anställdes privata bankkonto och förmånsbeskattning sker i samband med löneutbetalningen.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 500
7621 Sjuk- och hälsovård, avdragsgill 500

Exempel: bokföra utgift för skattepliktig sjukvård till delägare (förmånsbeskattning)
En redovisningsenhet har erhållit kvitton om 500 SEK (momsfri) som avser patientavgifter i den offentligt finansierade vården avseende en delägare (delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag). Redovisningsenheten har betalat ut ersättning till delägaren och redovisar en intäkt motsvarande förmånsvärdet för att ta hänsyn till förmånsbeskattningen.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 500
6991 Övriga externa kostnader, avdragsgilla 500
2011 Egna uttag av varor och tjänster, FK 500
3219 Övriga förmåner 0 % sv 500

Exempel: bokföra utgift för skattepliktig sjukvård till delägare (eget uttag)
En redovisningsenhet har erhållit kvitton om 500 SEK (momsfri) som avser patientavgifter i den offentligt finansierade vården avseende en delägare (delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag). Redovisningsenheten har betalat ut ersättning till delägaren och redovisar ett eget uttag för att undvika förmånsbeskattning.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 500
2013 Egna uttag, FK 500

Exempel: bokföra förmånsbeskattning av skattepliktig sjukvård till anställd (löneutbetalning)
En redovisningsenhet har i en lönekörning för mars år 2010 betalat ut en bruttolön om 100 000 SEK till tjänstemän och tagit upp en skattepliktig förmån av sjukvård om 500 SEK. Avdraget för preliminär a-skatt uppgick till 31 155 SEK (jämkning 31 %), nettolönen blir 68 845 SEK (100000-31155) och arbetsgivaravgiften uppgick till 31 577 SEK (100500*31,42 %).


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 68 845
2710 Personalskatt 31 155
7211 Löner till tjänstemän 100 000
7389 Övriga kostnader för förmåner 500
7399 Motkonto skattepliktiga förmåner 500
2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter 31 577
7511 Sociala avgifter för löner och ersättningar 31 420
7512 Sociala avgifter för förmånsvärden 157



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2018/12/13

Kontakta bokforingstips.se