Bokforingstips.se
Meny Sök Bokforingstips.se

Bokföra inkomster från medlemsavgifter (bokföring med exempel)

Inkomster från medlemsavgifter är skattefria (ej skattepliktiga) och momsfria (ej momspliktiga) i en förening enligt inkomstskattelagen (1999:1229) och momslagen (1994:200).

En förening kan löpande ta ut medlemsavgifter från medlemmarna för att finansiera de löpande utgifterna i föreningen och bestämmelser om medlemsavgifter finns i föreningens stadgar. Medlemsavgifter skiljer sig från medlemsinsatser och serviceavgifter då medlemsavgifter inte innebär att föreningen skall utföra någon motprestation till medlemmarna.

En medlemsinsats är en inbetalning som en person gör för att få delta som medlem i en förening och serviceavgifter tas ut för tjänster som en förening utför åt medlemmarna. Medlemsinsatser utgör eget kapital och tillhör medlemmarna i föreningen. Serviceavgifter är skattepliktiga och momspliktiga.


Föreningar är juridiska personer och kan vara ekonomiska föreningar eller ideella föreningar. Skillnaden mellan en ekonomisk förening och en ideell förening är att en ekonomisk förening har till syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen medan en ideell förening har ett ideellt ändamål som inte innebär att främja medlemmarnas ekonomiska intressen.

Föreningar skall enligt huvudregeln beskattas enligt samma regler som gäller för andra juridiska personer, det vill säga att i stort sett alla intäkter är skattepliktiga. Medlemsavgifter är enligt inkomstskattelagen (1999:1229) skattefria i ekonomiska och ideella föreningar men skattefriheten gäller normalt inte för serviceavgifter. I en ideell förening är även andra intäkter som avser den ideella verksamheten skattefria såsom bidrag och gåvor. I allmännytta ideella föreningar är endast vissa fastighets- och rörelseintäkter skattepliktiga.


Medlemsavgifter betalas normalt årsvis i förskott och det innebär att en del av inkomsten möjligen utgör en förutbetald intäkt. Medlemsavgifter uppgår dock normalt till så små belopp att en periodisering inte är nödvändig (väsentlighetsprincipen).

Klassificering
En inkomst från medlemsavgifter som avser ej utnyttjad medlemstid redovisas som en skuld i balansräkningen fram tills dess att medlemstid har utnyttjats. När medlemstid har utnyttjats så omförs en skuld av ej utnyttjad medlemstid till en intäkt i resultaträkningen.

En intäkt från medlemsavgifter klassificeras som en huvudintäkt i kontogrupp 30 till 34 om intäkten hör till huvudverksamheten i en förening. Medlemsavgifter som inte är huvudintäkter i en förening klassificeras som övriga rörelseintäkter i kontogrupp 39.


Kontogrupp 30 till 34 - Huvudintäkter
Kontogrupp 39 - Övriga rörelseintäkter

Erkännande
En redovisningsenhet skall redovisa en intäkt i resultaträkningen när medlemstid har utnyttjats, om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten och om inkomsten kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför inkomster från medlemsavgifter när medlemmen har betalat och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför inkomster från medlemsavgifter när faktura skapas eller när inbetalning sker, beror på vilket som inträffar tidigast.

En intäkt som inte längre utgör en intäkt i en redovisningsenhet skall justeras bort i resultaträkningen som en negativ intäkt. En medlemsförlust som beror på bristande betalningsförmåga hos en medlem bokförs inte som en negativ intäkt utan som en kostnad i resultaträkningen eller som en reducering av medlemmens medlemsinsats i balansräkningen om det är tillåtet enligt stadgarna.


Sidoordnat register och avstämning
En redovisningsenhet registrerar sin försäljning i ett faktureringsprogram och det är viktigt att se till att alla försäljningstransaktioner har bokförts samt att inte försäljningstransaktioner har bokförts dubbelt. Avstämningar görs mellan en rapport från ett faktureringsprogram och kontot för kundfordran i bokföringen.

Värdering
En inkomst från medlemsavgifter värderas till det nominella belopp i redovisningsvalutan som erhållits eller som väntas erhållas från en medlem. En intäkt från medlemsavgifter värderas till det verkliga värdet av utnyttjad medlemstid under en redovisningsperiod baserat på värdet av inkomster från medlemsavgifter.

Moms och beskattning
Momssatsen på medlemsavgifter är 0 % då medlemsavgifter inte är skattepliktiga och därmed inte heller momspliktiga. En momsfri inkomst från medlemsavgifter redovisas som "Övrig försäljning m.m." i ruta 42 i skattedeklarationen för moms.


Medlemsavgifter är inte skattepliktiga som intäkter i inkomstdeklarationen och därför kan det vara bra att lägga till texten "ej skattepliktiga" i kontobeskrivningen på det konto som används för att bokföra intäkter från medlemsavgifter.

Serviceavgifter är skattepliktiga som intäkter i inkomstdeklarationen och momspliktiga med en momssats om 25 %. Försäljningsinkomsten exklusive moms avseende serviceavgifter skall tas upp i ruta 05 som "Momspliktig försäljning som inte ingår i någon annan ruta nedan" och den utgående momsen skall tas upp som "Utgående moms 25 %" i ruta 10 i skattedeklarationen för moms.

Bokslut och årsredovisning
I bokslutet uppskattas och beräknas de intäkter som hör till den aktuella redovisningsperioden, detta kan bland annat föranleda bokföring av förutbetalda respektive upplupna intäkter. Medlemsavgifter faktureras normalt årsvis i förskott och utgör därför förutbetalda intäkter. Medlemsavgifter uppgår dock normalt till så små belopp att en periodisering inte är nödvändig (väsentlighetsprincipen).


En redovisningsenhet skall i årsredovisningen upplysa om de principer som har tillämpats när det gäller redovisning (klassificering och erkännande) och värdering av intäkter i årsredovisningen.

Exempel: bokföra inkomster från medlemsavgifter som huvudintäkt (fakturametoden)
En redovisningsenhet har enligt en kundfaktura tagit ut en medlemsavgift om 1 000 SEK (momsfri) och en serviceavgift om 2 500 SEK inklusive moms. Momsen på serviceavgiften är 500 SEK (25 %) och serviceavgiften exklusive moms är 2 000 SEK.

Konto Benämning Debet Kredit
1511 Kundfordran 3 500
2611 Utgående moms SE, 25 % 500
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 2 000
3004 Försäljning inom Sverige, momsfri 1 000

Exempel: bokföra inkomster från medlemsavgifter som övrig intäkt (kontantmetoden)
En redovisningsenhet har enligt en betald kundfaktura tagit ut en medlemsavgift om 1 000 SEK (momsfri) och en serviceavgift om 2 500 SEK inklusive moms. Momsen på serviceavgiften är 500 SEK (25 %) och serviceavgiften exklusive moms är 2 000 SEK.


Konto Benämning Debet Kredit
1931 Bankgiro, affärsbanken 3 500
2611 Utgående moms SE, 25 % 500
3001 Försäljning inom Sverige, 25 % 2 000
3004 Försäljning inom Sverige, momsfri 1 000



Enkel bokföring och fakturering?, via Bokio kan du sköta din bokföring och fakturering i molnet. Bokios smarta mallar sköter konteringen automatiskt så att du kan vara trygg med att du gör rätt. Klicka här för att komma igång redan idag.

Om du skall upprätta en årsredovisning för ett mindre aktiebolag enligt K2-rekommendationen så kan du med fördel göra det här online, årsredovisning online. Du betalar per årsredovisning men behöver bara betala om du är helt nöjd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan ditt företag låna mellan 10 000 kr och 30 000 000 kr under upp till 5 år. Det finns cirka 24 långivare att välja mellan och du får ett låneförslag inom 2 dagar (Gör en ansökan idag).

Uppdaterad: 2018/01/09

Kontakta bokforingstips.se